Катаи ефикаснији од Панчева

55

Погодак Александра Катаија у победи Црвене звезде над Трабзоном резултатом 2:1 је један од најлепших виђених у досадашњем делу сезоне Лиге Европе, али и један од најважнији за наш тим у актуелној такмичарској години, међутим он има додатну вредност. Наиме, Александар Катаи је тим поготком престигао Дарка Панчева на листи Звездиних европских стрелаца.

Нема дилеме да је Катаи један од најбољих фудбалера Црвене звезде у 21. веку. Резултати које тим остварује са њим, као и голови које он постиже и то у изузетно важним тренуцима показују све лидерске спосбности дриблера из Србобрана, као и сув квалитет који поседује. Резантан ударац у 37. минуту који је отишао право у рашље голмана Трабзона још једном је потврдио да је Катаи фудбалер који је потезом способан да реши утакмицу, иако нема дилеме да је Црвена звезда пре свега тим, а да се кроз добру игру екипе издвоји појединац.

Тим поготком престигао је једног најлегендарнијих нападача Црвене звезде – Дарка Панчева који је на коти од 14 голова у Европи у дресу нашег тима. Уједно, Катаи се изједначио са Беном као најбољи европски стрелац у актуелном играчком кадру. Ипак, Катаи је до бројке од 15 голова стигао на 37 утакмица, док је Бен на 50 одиграних мечева у европским такмичењима, када је реч о наступима у Звезди.

Катаи је први гол у Звезди када је реч о европским такмичењима постигао још 12. јула 2016. године у тријумфу над Валетом у Малти, а онда је погодио и у реванш мечу, као и против Лудогореца у Разграду, али и Сасуола на Маракани. Наредни гол уследио је у сезони 2020/21, по повратку Катаија у Црвену звезду, када је био у стрелац у мечу против Арарата на гостујућем терену, после чега смо се пласирали у групну фазу Лиге Европе. У групи, Катаи се уписивао Слован Либереца и Гента, у оба наврата код куће. Када је реч о претходној сезони, Катаи је погодио два пута против Каирата на Маракани, као и у оба меча са Клужом. Поново је Црвена звезда играла групну фазу Лиге Европе, а Магико је био прецизан у дуелима са Брагом. У актуелној сезони, Катаи је погађао против Ференцвароша и Трабзона код куће, а већ против Монака наредног четвртка од 18 часова и 45 минута ће имати прилику да додатно поправи салдо.

У досадашњем делу сезоне, рачунајући сва такмичења Катаи је на 25 утакмица постигао осам голова и уписао седам асистенција.

ЗВЕЗДИНИ ЕВРОПСКИ СТРЕЛЦИ:

1. Зоран Филиповић – 28
2. Бора Костић, Душан Савић – 20
3. Никола Жигић – 17
4. Александар Катаи, Ел Фарду Бен – 15
5. Дарко Панчев – 14

Претходни текстМилојевић: Уживао сам у нашој игри вечерас
Следећи текстНајава преноса и распоред утакмица млађих категорија