Милојевић: Желимо да диктирамо темпо и победимо

62

Фудбалери Црвене звезде ће у четвртак од 18 часова и 45 минута дочекати Ференцварош у оквиру трећег кола групне фазе Лиге Европе, а очекивања пред меч са прваком Мађарске изнео је шеф стручног штаба нашег тима Милош Милојевић.

Не изненађују ме резултати Ференцвароша, јер знам да имају квалитет. Имају селекцију у последњих четири, пет година која је добра, познајем те играче, поготово оне који су играли у Скандинавији. Довели су Траореа који је брз, Токмак је ту, имају изузетну хитрину у четири офанзивна играча и то је њихов кључ. Уз то имају и широк ростер, као и ми, и могу да дозволе себи простор да ротирају. Ту су и два слична шпица, стратешки су све то урадили да не трпи систем. Такође, тренер им је добар и искусан, тако да се очекивало да ће бити добри у Европи, а ту знате да детаљи одлучују – да ли сте постигли гол и одбранили свој или нисте. Они су имали и квалитет и срећу да то ураде, тако да нисам изненађен – почео је Милојевић.

Још 12 поена је у игри…

– Шест поена је било, али 12 је још у оптицају, тако да је све могуће. Верујем да можемо да победимо Ференцварош, то нам је једини циљ и када прође утакмица мислићемо о табели.

Није желео Милојевић да пореди српско и мађарско првенство, али је похвалио стабилност екипа у тамошњем шампионату

– Што се тиче разлике у првенству, све оцене би биле паушалне, али оно што је приметно је да су створили боље услове за рад, стадиони су им перфектни, а три, четири клуба који имају већи квалитет и финансијску моћ од осталих одскачу. Краси их стабилност.

Ференцварош је минулог викенда поражен од Кечкемета у домаћем првенству, али не сматра Милојевић да је наш ривал у лошој форми.

– Тешко је рећи после једне утакмице да ли су у доброј форми или не. Сваком се деси пораз, није им „легао“ Кечкемет, играју онако како Ференцварошу не одговара, уз то су били аутсајдери, а наш наредни ривал им је остављао пуно простора. Све то зависи од величине клуба, могућности, квалитета играча, али тог дана су изгубили. Није то лоша форма, али сваки пораз пољуља тим.

Жели Милојевић да Звезда кроз добру игру дође до победе.

– Свакако да радимо на томе у припреми утакмице, у смислу тога да им смањимо просторе. Не желимо да играмо реактиван фудбал, то није у мом ДНК и ДНК клуба. Желимо да диктирамо ствари, да играмо, да им скратимо простор, јер имају брзину и верујем да ће момци то одрадити добро. С друге стране, Звезда је велики клуб, и људи траже оставке, а ако су оставке реалне, не могу ја да утичем на то. Једино што ја могу је да радим и да индиректно утичем на резултате. То је процес који је једноставно немогуће урадити за пет или 10 дана. Идемо у добром правцу, а свака победа нам то потврђује и сваки пораз и лош резултат оставља знак питања, али и то је паушално оцењивање. Изгуби Ајакс и 1:5 код куће од Наполија, али то је фудбал, зато је толико популаран. Ипак, не размишљам ни о чему, сем о победи.

Сматра наш стратег да је Звезда изузетно офанзиван тим и да тако треба да игра, поготово код куће.

– Ми играмо код куће и на Маракани увек желимо да будемо офанзивни, и имамо квалитет за то и наш тим је селектиран за такву игру. Конкретно Шамрок је прављен да игра на контру и свака екипа тог типа има друге квалитете. Није нам циљ да се пазимо тога како Ференцварош игра, јер постоје начини да се транзиција заустави и другачије. Нама је битно да победимо, али у процесу где се игра ствара и тим постоји, тако да 70 посто морамо да се осврнемо на то како ћемо ми да одиграмо, а 30 посто да испратимо њих.

Данас ће се више знати око тога да ли ће Немања Милуновић бити спреман да заигра у четвртак.

– Што се Милуновића тиче, очекујем да добијем тачну информацију у току дана око тога да ли ће моћи да заигра, али све иде у добром смеру. Тренинг је тек вечерас, тако да сам позитиван. Сви остали су спремни.

Сматра Милојевић да су добре ствари урађене у претходних 40 дана колико је тренер нашег клуба.

– Задовољан сам урађеним у претходних 40 дана колико сам тренер Звезде и мислим да ми који радимо видимо то. Постоје јасни принципи у захтевима играча за нападачки део где желимо да играмо вертикално, а да у дефанзиви хоћемо да будемо у пресингу већи део утакмице, како би је убрзали и повећали њен ефективни део, који је стицајем околности у Србији веома мали. И да смо све победили са 5:0, мислио бих да може боље, такав сам, и момци то знају и прихватају позитивно. Ова група играча има квалитет и за више, знам то и задовољан сам и како они прихватају ствари. Што се тиче утакмице, сутра ће храбрија екипа победити.

Видљиво је колико је Звезда опасна после прекида, али и ту има простора за напредак.

– Задовољан сам прекидима, иако има простора за напредак и у том сегменту. Постизали смо голове из корнера, али морамо да будемо убојитији у директним и индиректним прекидима, и са стране и по централни. Не тражим себи време и алиби, али игра се на три дана и нема простора да се до детаља ради на неким стварима. Срећом, момци су утренирани и тактички спремни, па то иде лако.

Свестан је Милојевић важности, не само сутрашње, већ сваке утакмице у Звезди.

– Свака у Звезди је квалификациона утакмица. То осећам и сад, сматрао сам и док сам био помоћни тренер, тако да ми ништа не мења сутрашња утакмица.

Двонедељну паузу од утакмица, искористили су наши првотимци да додатно раде.

Нажалост, али и на срећу нисмо имали све играче, јер су репрезентативци, међутим период од две недеље је између 12 до 16 тренинга, тако да не можете све баш да одрадите, морате играчима да дате и простор за одмор, поготово јер им је био кратак током лета. Радили смо у том кратком периоду и на психолошкој, тактичкој, техничкој и физичкој припреми, а играчи су у том процесу дали максимум и тиме сам изузетно задовољан – закључио је Милојевић.

Претходни текстТријумф Звездиних кадета на Меморијалу „Милош Остојић“
Следећи текстИванић: Верујем у победу, знам како се спремамо