Црвена звезда предводи дигиталну револуцију

178

КК Црвена звезда, адидас и „Authena“, омогућили су својим навијачима да први у свету спорта постану власници јединствених НФТ-ја повезаних са оригиналним дресовима клуба који воле!

Црвено-бели су постали први кошаркашки клуб у Европи и свету који ће омогућити навијачима да дођу до аутентичних, “фигиталних” дресова својих омиљених играча. Наиме, дресови који ће играчи носити почев од утакмице са Панатинаикосом (13. октобра) имају свог “дигиталног близанца” у виду дигиталне имовине, сада већ добро познатог НФТ-ја.

НФТ-јеви ће бити доступни као део јединствене дигиталне колекције КК Црвена звезда.

Да појаснимо, од прве Евролигашке утакмице у новој сезони, сви навијачи црвено-белих и љубитељи кошарке, биће у прилици да купе јединствени НФТ КК Црвена звезда и на основу њега постану власници аутентичног и оригиналног физичког дреса, који ће у првом делу сезоне носити кошаркаши на утакмицама Евролиге, а који ће им бити уручени током једне од утакмица у јануару 2023. године. Оригинални адидас дрес клуба, који ће имати своју НФТ верзију биће доступан на платформи „OpenSea“, а сви заинтересовани моћи ће да их купе плаћањем „крипто валутом“, што је већ постало потпуно легалан и легитиман начин плаћања широм света.

Како бисмо приближили дигитални свет све већој популацији наших навијача унутар и ван земље, КК Црвена звезда ће бити на располагању да целокупан процес регистрације и куповине олакша од почетка до самог краја уз објашњења и илустрацију процеса.

Директор маркетинга кошаркашког клуба Црвене звезде, Јанко Станковић, истиче колико је и у овом сегменту важна подршка навијача, која је већ на много начина доказана и показана када је у питању КК Црвена звезда:

Верност навијача Црвене звезде је добро позната и на глобалном нивоу. Овај пројекат има за циљ да им се одужимо за подршку и верност, али и омогућимо нешто потпуно другачије и ново. Већ годинама се трудимо да наши навијачи од клуба добију много више од пуког осећаја припадности. Усавршавамо њихово искуство у дворани, али и ван ње. Сада желимо да искористимо све предности „Web3“ технолошке револуције и пружимо нашим навијачима додатну вредност, досад невиђену у свету спорта. Велику захвалност дугујемо компанији „Authena“, која је препознала рад нашег клуба и одлучила да у ово ново спортско поглавље крене са нашим Клубом, а такође се захваљујемо и нашим партнерима из адидаса, који су препознали потенцијал идеје и одлучили да нас подрже.

Постаните део нове странице и нове приче Црвене звезде, која је постала први клуб који је навијачима омогућио да дођу до уникатних дресова, а који су заправо много више од дресова ношених на утакмици и потписаних од стране играча!

Сваки НФТ ће имати своју идентичну НФТ реплику у облику аутентичног адидас дреса КК Црвена звезда, а дигитални и физички дрес ће бити повезани преко НФЦ тага присутог на сваком појединачном дресу. Ако се зна да ће на аукцију бити објављена само 32 аутентична дреса (за сваког играча из екипе у две боје), и ако се зна ниво потражње за уникатним НФТ-јевима на дигиталним тржиштима, јасно је да је вредност Звездиних “фигиталних” дресова вишеструка. Сем могућности касније даље продаје, победници аукције ће добити и додатне бенефите. Такође, после утакмице са Барселоном (30.12.), када ће играчи последњи пут носити дрес са НФЦ тагом, биће организован догађај током јануара, када ће сваки играч свечано уручити дрес власнику НФТ-а, на дан утакмице са Реал Мадридом.

Играчи ће од прве евролигашке утакмице носити дресове, где ће сваки серијски број дреса бити исти онај који ће бити дигитално уписан у сваки јединствени НФТ. Власник НФТ-ја ће бити 100% сигуран да се ради баш о том дресу, што ће потврдити и бесконтактно очитавање НФЦ тага, који се налази унутар самог дреса, чиме ће бити повезани дрес физички и његов дигитални парњак НФТ. Аукција дресова ће бити обављена преко OpenSea.io, најпознатије светске платформе за трговину дигиталном имовином, која омогућује да дигитално влаништво уписано у НФТ-ју буде гарант аутентичности дреса, који ће бити испоручен у будућности.

Како би потпуно осигурала једноставност и сигурност аукције и поседовања “фигиталних” дресова за своје навијаче, КК Црвена звезда је у пројекат укључила „Authenu“, швајцарску компанију и једног од светских лидера верификације и аутентикације физичке имовине блокчејн дигиталном технологијом.

„AUTHENA AG“ је водећи светски провајдер Аутентичности и праћења као Сервиса ствара директну комуникацију са крајњим потрошачима. Са седиштем у Швајцарској, компанија доноси искуство и стандарде квалитета у борби против фалсификовања, паралелног увоза и злоупотребе бренда оригиналних производа.

Спортске меморабилија су драгоцена имовина за клубове и савезе, али само када је аутентичност загарантована навијачима и колекционарима чак и након прве продаје.

„AUTHENA“ патентирана технологија ствара јединствену везу између физичког објекта и његовог дигиталног сертификата о власништву, који се непроменљиво бележи на блокчејну. Ово упаривање прати и касније стварање секундарног тржишта. Физички предмет постаје аутентификован, директан и персонализован канал комуникације, чинећи искуство навијача још интензивнијим и привлачнијим.

Срећни смо што имамо партнерство са једним од најуспешнијих кошаркашких клубова у Европи. КК Црвена звезда је освојила 22 титуле првака државе и једини је клуб који је изнедрио 4 играча у Кући славних Међународне кошаркашке федерације (ФИБА). Навијачи КК Црвена звезда ће бити задовољни, а млађи фанови ће бити узбуђени да открију предности ове прве колекције и радујемо се овој сарадњи која ће искуство навијача учинити још упечатљивијим и аутентичнијим – додао је генерални директор „AUTHENA“ Матео Панзаволта.

КК Црвена звезда мтс у много чему је предводник нових трендова у српској кошарци, на терену и ван њега. Зато је потпуно природно да црвено-бели буду први и у једном новом тренду који је све популарнији у свету, а уз велику подршку својих партнера.

Иновације и нове технологије су саставни део стратегије адидаса и зато нам је задовољство што смо део овог занимљивог и креативног пројекта. Сигурни смо да ће интересовање бити велико, јер ће љубитељи кошарке и Црвене звезде моћи да добију аутентичне дресове, како у виртуелном свету, тако и физички – рекла је Татјана Стојковић, бранд цоммуницатион менаџер адидаса.

Црвена звезда и адидас настављају са иновативним и другачјим акцијама, као што и приличи реномеу брендова. Навијачи ће у наредним данима добијати детаљно упутство везано за учествовање у овој акцији, начин куповине, цену, као и списак свих бенефита на који ће срећни власници “фигиталних” дресова моћи да рачунају.

*Фигитални дрес: микс НФТ дреса, доступног на специјално дизајнираној страници, уз многобројне додатне садржаје које ће обезбедити креативни тим КК Црвена звезда и физичког адидас дреса ККЦЗ, које играчи носе на свим утакмицама Евролиге, а које ће након утакмице са Барселоном играчи потписати и поклонити власницима НФТ дигиталне колекције КК Црвена звезда.

Претходни текстУ сусрет противнику – Ференцварош
Следећи текстТријумф Звездиних кадета на Меморијалу „Милош Остојић“