Звездиних 160 утакмица за врх Лиге Европе

73

Да се име Црвене звезде увек везивало за међународне успехе говори чињеница да се налазимо и у самом крему Лиге Европе, јер смо међу пет клубова са највише одиграних утакмица у еминентном такмичењу – 160!

Иако ово такмичење нисмо освојили, за разлику од Лиге шампиона, биланс који смо забележили на 160 утакмица је и више него импресиван, и јасно ставља до знања да је Звезда била и остала озбиљн такмац свима у Лиги Европе, од прве утакмице па до данас. Забележено је 68 победа уз 42 ремија, што нас доводи до закључка да смо са 110 утакмица изашли непоражени.

Најближе освајању били смо у сезони 1978/79 када смо у финалу тадашњег Купа УЕФА после 1:1 у Београду, поражени 1:0 у Дизелдорфу где је своје утакмице играла Борусија Мехенгладбах. Гол за наш тим у Београду постигао је легендарни Милош Шестић. Ипак прву утакмицу у овом такмичењу одиграли смо у сезони 1972/73, годину дана после оснивања такмичења, и забележили смо тријумф над Лозаном резултатом 5:1. Меч је одигран 13. септембра 1972. године на нашем стадиону, а остаће умапћен по фантастичном хет-трику Војина Лазаревића. Осим њега су се уписали још Станислав Караси и Слободан Јанковић.

Сада, 50 година касније у односу на дебитнатско учешће Црвене звезде у Лиги Европе, поново смо ту. У међувремену побеђивали смо Валенсију, Тотенхем, Арсенал, Бајерн Минхен, Келн, Лестер, Селту и многе друге великане европског фудбала.

Оно што је сигурно, то је да ћемо ове сезоне одиграти барем још пет утакмица у Лиги Европе, а да су испред нас: ПСВ (172), Клуб Бриж (182), Спортинг (187) и Интер (191).

Претходни текстЗвездаши на каљењу – Нови гол Радуловића
Следећи текстЏудисти Звезде на мерењу у „Другом кораку“