Најбоље лево крило света

52

Многи су покушавали да играју фудбал. Неки су то чинили солидно, други успешније, трећи врхунски, а само они одабрани су успели да уђу у историју најважније и најлепше споредне ствари на свету, те је незамисливо да се њихово име пише другачије осим златним словима. Даме и господо, најбоље лево крило света – Драган Џајић ове године прославља шесту деценију у својој Црвеној звезди.

Сијасет признања, појединачних и тимских, али кроз сваки текст, сваки пасус, сваку реченицу провлачи се исти епитет којим се најсликовитије описује Џаја – најбољи. Уб је изнедрио, а Звезда исковала најбоље лево крило које је икада шпартало фудбалским тереном, као подсетник на она романтичнија времена када је „бубамара“ била „најскупља“ ствар на свету. Звездина публика је увек волела мајсторе са лоптом, а љубав између Џаје и навијача била је на први поглед или боље речено – на први дриблинг. Није имао ни 17 година када је истрчао на терен против Будућности, а сви они који су голобрадог младића почастили аплаузом, нису могли ни да наслуте да су присуствовали историјском тренутку. Да су аплаудирали будућем најбољем левом крилу света, који је као и сваки човек предодређен за велике ствари у себи имао ту искру која је чекала прави моменат да избије на површину. Тог момента када је истрчао на терен искра је постала пламен, фудбалски, онај који се не гаси и који дан данас обасијава Маракану, а она поносна може само да каже – хвала ти Џајо!

Богата фудбалска каријера украшена головима и трофејима, али увек са истом мисијом повратка кући – у своју Црвену звезду. Где год да је био, пут га је враћао тамо где му је срце најмирније – на Маракану. Ту је трећа Звездина звезда, ту на трибинама је његова „војска“, ту је све оно што га чини комплетним. Од Звезде нико није већи, али има оних који су први међу једнакима, попут Џаје, Чика Рајка, Пижона, Шекија, сви они који су учинили да фудбал изгледа као најједноставнија игра на свету, а ми као најпоноснији што су баш они наши!

Сведоци времена Драгана Џајића се никада неће сложити у ком сегменту игре је био најбољи, али му сигурно неће наћи ниједну ману. Сведоци времена Драгана Џајића могу са поносом да кажу да су присуствовали златном добу фудбала, а они млађи – трк на јутјуб и уверите се да је најбоље лево крило на свету – наш Џаја. Човек који је 60 година живота посветио Црвеној звезди.

Претходни текстПетар Панић поново у Црвеној звезди
Следећи текстДесети „Гужвин меморијал“ у Ваљеву