Звезда зна да преокрене

71

Фудбалери Црвене звезде имају гол заостатка пред реванш сусрет са Макабијем из Хаифе, те их на Маракани очекује тежак изазов. Ипак, црвено-бели су кроз историју у више наврата успевали да преокрену резултат, а надамо се да ће тако бити и сутра од 21 час.

Кроз богату историју Црвене звезде, много пута се дешавало да надокнадимо заостатак, а први пут то се десило далеке 1962. године, у двомечу са шпанским Еспањолом. Меч се играо у оквиру четвртине финала Купа сајамских градова, а први сусрет одигран је у Шпанији и припао је домаћој екипи која је тријумфовала са 2:1. Уследио је реванш у Београду, а црвено-бели су показали карактер и у феноменалној атмосфери убедљиво славили против резултатом 5:0. Слично је виђено и 1970. године, када смо одмерили снаге са Ујпешт Дожом. Домаћи су славили у првом сусрету резултатом 2:0, а две недеље касније уследио је реванш у Београду. Звезда је сјајном игром дошла до убедљиве победе резултатом 4:0, те смо се тако пласирали у осмину финала Купа европских шампиона.

Исте такмичарске године, Звезда је у још једном историјском двомечу „избацила“ Карл Цајс из Јене. У првој утакмици која се играла на гостујућем терену, Карл Цајс је славио резултатом 3:2, што је била додатна мотивација да црвено-бели у реваншу пруже феноменалну партију, и убедљивом победом са 4:0 прођу у наредну рунду такмичења. Наши фудбалери су у сезони 1974/75. режирали још један историјски преокрет, када су се састали са грчким ПАОК-ом у оквиру Купа победника купова. У првом мечу који је одигран у Солуну, грчки представник је славио минималним резултатом, а наш тим је у реваншу пружио сјајну партију и резултатом 2:0 успео да победи и пласира се у осмину финала.

Две године касније, Звезда је одмерила снаге са Локомотивом из Пловдива, у оквиру првог кола Купа УЕФА. Домаћин је успео да слави у првом мечу резултатом 2:1, а онда је уследио реванш у српској престоници, у коме су црвено-бели маестралним издањем стигли до убедљиве победе резултатом 4:1, чиме су изборили пролаз у наредну рунду. Један од највећих преокрета у историји Црвене звезде, десио се у сезони 1978/79, када смо одмерили снаге са берлинским Динамом. Немачки представник је у првој утакмици славио са 5:2, те је пред нашим фудбалерима био веома тежак задатак, с обзиром на то да су имали три гола заостатка пред реванш сусрет. Ипак, карактер и менталитет су пресудили у другом мечу, а убедљивом победом од 4:1 смо направили један од највећих преокрета у историји .

Комплетна звездашка јавност, још дуго ће памтити историјски двомеч против Динама из Тбилисија 2009. године. У првом мечу који је одигран у Грузији, домаћин је славио са 2:0, а онда је уследио епски реванш у Београду, на пуној Маракани. У сјајној утакмици у којој је виђено чак седам голова, Звезда је успела да слави резултатом 5:2 и на крилима Дејана Лекића прође у даљи ток такмичења.

Заљубљеници у црвено-беле боје дуго ће се сећати историјског двомеча са Краснодаром 2017. године, у оквиру плеј-офа за Лигу Европе. Први меч је одигран у Русији, а домаћи су успели да славе резултатом 3:2. Седам дана касније, на препуној Маракани, одиграна је утакмица која је златним словима уписана у историју нашег клуба. Наша екипа је повела сјајним голом Немање Радоњића, а на самом старту другог полувремена, уследио је потпуни делиријум, када је Гелор Канга „лансирао“ пројектил и са преко 30 метара погодио мрежу гостију. Црвено-бели су славили резултатом 2:1, чиме смо после десет година изборили групну фазу неког европског такмичења.

Последњи у низу европских преокрета, Црвена звезда је остварила 2021. године, када су се наши првотимци састали са Каиратом. У првој утакмици на гостујућем терену, наш клуб је поражен са 2:1, али и даље ништа није било решено. Наши фудбалери су пружили сјајну партију у реваншу и убедљивом победом резултатом 5:0, изборили пласман у наредну рунду, а потом и ушли у групну фазу Лиге Европе. Надамо се да ће се историја поновити, и да ће наши фудбалери успети да обезбеде пласман у групну фазу Лиге шампиона, а једно је сигурно, атмосфера ће бити за памћење.

Претходни текстКатаи: Црвено-бела Маракана наша највећа предност
Следећи текстЗвездини бициклисти освојили сребро и две бронзе у Чачку