Станковић: Нека Маракана изједначи, а ми ћемо се потрудити да победимо

84

Фудбалери Црвене звезде ће сутра од 21 час дочекати Макаби из Хаифе у оквиру реванш меча плеј-офа за улазак у групну фазу Лиге шампиона. Прва утакмица је завршена резултатом 3:2 у корист првака Израела, а очекивања пред меч у ком ће Маракана бити испуњена до последњег места изнео је шеф стручног штаба нашег тима Дејан Станковић.

Познајемо их боље после првог меча, а терен је једино мерило где можеш да препознаш врлине и мане свог противника, али и себе. Реч је о доброј и брзој, али и искусној екипи која нам је створила довољно проблема да смо имали о чему да размишљамо претходних шест дана. Биће другачија утакмица него у Хаифи, али сам велики и реални оптимиста што се тиче меча – почео је Станковић.

Маракана ће и сутра бити 12. играч Црвене звезде, нема дилеме.

– Свака утакмица је за себе и сваки стадион је за себе. Ми то поштујемо, али обожавамо да играмо на Маракани. Причао сам и прошле године док су биле квалификације, и док смо играли против јаких тимова да се можда ривали неће уплашити атмосфере на Маракани, и да то зависи од играча и екипе. Али, Маракана ће на терен послати много јаче играче Звезде на Макаби, него што је то урадио стадион Макабија против нас. У нашу атмосферу не да верујемо, него смо се саживели са њом, да кроз „шалу“ причамо – нека Маракана изједначи, а ми ћемо се потрудити да победимо.

Ако дође до пенала…

– Утакмица може да траје и 90 и 120 минута, а сваки резултат је у игри. Ако дође до пенала – фактор стадиона или навијача не игра улогу, већ је ту главни – фактор играча и тога ко је мирнији, сталоженији, храбрији… Међутим, има да се прође дугачак пут док се не дође дотле.

Станковић верује да ће његови изабраници сутра заблистати и показати све своје врлине.

– Фудбал ће се играти и даље, неће стати после ове утакмице, ни за Звезду, ни за Макаби. Имају гол предности, ми смо показали мане у Израелу, али ћемо врлине демонстрирати на нашем стадиону. Да ли ће то бити катастрофа или неуспех, то је на клубу да одлучи. Да ли је све до сада урађено неуспех или добар пут којим Звезда треба да иде? На располагању сам, било шта да се одлучи.

Главни задатак је наћи равнотежу између одбране и напада.

– На мени је да успем да нађем равнотежу између огромне жеље да се што пре реши утакмица и тога да не одемо сви напред и оставимо пут ка нашем голу. Публика те тера да будем што конкретнији, а утакмица траје 90 минута. Резултат је актуелан, а да смо дошли са 2:2, сложио бих се да би можда било неко несвесно опуштање, али сада неће бити. Само да се нађе равнотежа између одбране и напада, да се не оставља простор, а они то раде добро.

Неопходан је агресивнији приступ од првог минута.

– Сутра ћемо имати много више одговора и чека нас леп дан за целу звездашку јавност. Када је реч о првом мечу, могли смо боље у доста сегмената, али превасходно нисмо одговорили на агресивност. Против Пјуника смо добили картоне који су били непотребни, а онда против Макабија не добијемо картон у таквој утакмици… Нисмо одговорили на агресивност, нисмо узели другу лопту на средини, лако су нас спуштали у ниску зону. Нису они имали неке конкретне шансе, ни из контри, сем једне у првом полувремену, али је било доста непажње код наших примљених голова. Сигуран сам да ћемо изгледати боље, а нису нас изненадили ни са поставком, ни са одабиром играча. То је њихов тим. Они имају једну или две замене у случају повреде, а то сам рекао и пред меч у Хаифи. Имају 13 играча и адекватне замене, али не верујем да могу да нас изненаде поставком, тактиком, формацијом. Они током утакмице мењају све то и прилагођавају се, претварају се у било који систем. Спремили смо се, а одговоре ћемо дати на терену. Што се њиховог нападача Пјероа тиче, играће, знам да хоће.

Сутра нас чека пун стадион и утакмица која одлучује много тога, то нашег тренера чини срећним.

– Звезда је велики клуб, већи од Макабија за два петља. Миран сам, бавим се фудбалом и спремањем утакмице да изгледамо што боље на терену. Нико не помиње да смо ми већ ушли у групну фазу Лиге Европе. Ако је катастрофа да не уђемо у Лигу шампиона, то је на клубу да одлучи и на навијачима. Могу само да будем срећан што после више од 20 година, поново имам прилику да са Звездом играм овакву утакмицу, као својевремено против Кајзерслаутерна, Барселоне… Никад нисам помислио да ће ми се опет десити сутрашњи дан где ће пун стадион и једна утакмица да одлуче много тога. Срећан сам због те чињенице.

Мистер сматра да је Звезди место у Лиги шампиона.

– Осећа се самим доласком на стадион и атмосфером пажња која се даје мечу и плеј-офу. Ово је место где Звезда треба да буде, а ми ћемо урадити све да будемо прави и да поново играмо Лигу шампиона. У сваку утакмицу улазим убеђен да ћу је победити и тако је спремам, и тако и размишљам, али терен ће све показати. Имамо све карте у нашим рукама да прођемо даље и уђемо у Лигу шампиона. Када је реч о здравственом билтену, он је добар. Сви коју су били одсутни због повреда су се вратили, али имамо још један тренинг пред меч и надам се да неће бити непријатних изненађења.

Очекује нас црвено-бели стадион сутра, с обзиром на позив да сви који дођу на исток и запад обуку нешто црвено, а они који буду на северу и југу бело, како бисмо обојили Маракану.

Феноменална црвено-бела иницијатива коју су покренули навијачи. Ако и падне киша сутра, нека дођу људи у црвеном или белом дуксу. Ко је храбар, јак и здрав, нек дође и у мајици, али не сумњам да ће кореографија бити успешна. Придружујем се иницијативи да обојимо стадион у црвено-бело – подвукао је Станковић.

Претходни текстУ сусрет противнику – Макаби Хаифа
Следећи текстКатаи: Црвено-бела Маракана наша највећа предност