Борјан као нико у Суперлиги

73

Звезда прима мало голова и ретко када нам противници стварају шансе, али и када се то деси, као запета пушка чека наш капитен Милан Борјан са процентом од 92.3% одбрана, али и свим осталим квалитетима који га статистички сврставају на прво место када је реч о голманима Суперлиге.

На пет утакмица, четири пута у потпуности сачувана сопствена мрежа, уз један примљен гол, против Младости у Лучанима. Уз то на пет утакмица, противници су укупно 13 пута шутнули у оквир гола Црвене звезде, а 12 пута је те ударце Борјан успео да заустави, углавном без већих проблема. Више од две одбране по мечу не звуче импресивно, али када се узме у обзир да је Борјан заустављао готово све што је ишло ка њему, говори о томе да је у фантастичној форми.

Занимљив је податак да су на другом и трећем месту иза Борјана када је реч о проценту успешности одбрана, два Звездина детета – Вељко Илић (ТСЦ, 88 посто одбрана) и Филип Манојловић (Спартак, 86 посто одбрана), али Борјан је испред обојице, чак и када се гледа сува статистика, која каже да је Илић примио два, а Манојловић три гола.

У модерном фудбалу се тражи од голмана да практично буде трећи штопер када је реч о изградњи напада, те да поседује способност креације из последње линије. Борјан ни у том сегменту, не само да не каска, већ је фантастичан. Проценат тачних пасова му је 91.6, док када је реч о дугим лоптама он износи 82.8, па се у потпуности уклапа у профил савременог чувара мреже.

Борјан ни у двомечу против Пјуника није примио голове, што значи да је наш капитен у 630 минута само једном капитулирао.

Претходни текстПерфектни Иванић
Следећи текстЗвездини џудисти отпутовали на тренинг камп Копаоник 2022