Упознајте Макаби Хаифу

116

Фудбалере Црвене звезде дели још један корак од пласмана у Лигу шампиона. Ривал је првак Израела – Макаби Хаифа, а мечеви су на програму 17. и 23. августа (на Маракани), у термину од 21 час.

Макаби Хаифа је један од највећих клубова у Израелу и представља читаво спортско друштво које осим фудбалске селекције, има још много тимова – кошаркашки, тениски, рукометни, пливачки,… Основани су давне 1913. године, а у складу са грбом и бојом дресова носе надимак „Зелени“. Стадион носи назив по Семију Оферу, једном од најбогатијих Израелаца који је био и највећи донатор када се ово велелепно здање које прима нешто више 30 хиљада људи градило (у периоду од 2008. до 2013. године). Историја им је изузетно богата, јер су чак 14 пута били прваци државе, док су куп освојили у шест, а суперкуп у три наврата.

Ипак, претходну сезону ће посебно памтити, јер је начин на који су је крунисали био изузетно импресиван. Освојили су 78 бодова, остваривши 24 победе, уз шест ремија и шест пораза, те гол разлику 79:27. Најбољи напад, али и најбоља одбрана лиге, али ипак је већи утисак да гаје изузетно офанзиван фудбал, јер је први следећи најефикаснији тим у лиги постигао чак 16 голова мање од нашег ривала. Не чуди када се узме у обзир да је Макаби Хаифа у сезони за нама побеђивала са по 6:0 екипе Ашдода и Бнеј Сахнина… Најбољи стрелац био је Омер Атзили са 20 голова, док му је за вратом дисао саиграч Деан Давид са пет погодака мање.

Како су завршили претходну, тако су започели и ову сезону. Елиминисали су фаворизовани Олимпијакос у другом колу квалификација и то волшебно. Прва утакмица у Израелу завршена је резултатом 1:1, и то је Долев Хазиза погодио у надокнади и спасио свој тим пораза. Када се очекивало да Грци мирно приведу реванш крају, на семафору је стајало 0:4. Серију је започео Ћарон Чери, са два гола наставио Франџи Пјеро, а тачку на двомеч ставио Мохамад Абу Фани. Идентичним резултатом савладан је Аполон Лимасол у првом мечу, где је практично било јасно да треба чудо да се деси у реваншу, па да наш наредни ривал не прође даље. После аутогола Пејбернса, фудбалера кипарског шампиона, два пута се у стрелце уписао Али Мохамед, а победу потписао Пјеро. У реваншу је наш наредни ривал поражен резултатом 2:0, али уз два поништена гола. Све то било је довољно да се закаже двомеч са Црвеном звездом.

Макаби Хаифа је процветала од када је на клупу сео Барак Бахар, који већ две године руководи изралеским шампионом и постиже сјајне резултате. Тим је 107 пута предводио с клупе и остварио чак 62 победе, а осим две везане титуле са Макаби Хаифом, некадашњи дефанзивац локалних клубова је освајао израелско првенство и са Хапоел Бер Шевом у три наврата. Није то све, јер је и са релативним аутсајдером, екипом Хапоел Шмоне освојио куп. Нема дилеме да је реч о врхунском стручњаку.

Једно добро познато лице за све звездаше носи дрес Макабија, а реч је о дефанзивцу Богдану Планићу, некадашњем фудбалеру нашег тима. Тандем са њим сачињава, нешто нижи, али покретљивији штопер – Шон Голдберг, док им леђа чува амерички голман – Џош Кохен. Десни бек је летошња аквизиција – Данијел Сандгрен, док по левој страни делује репрезентативац Израела – Сун Менахем. Везни ред се очекује да чине – Офри Арад и Нета Лави који је капитен и „срце“ екипе, док би испред њих требало да делује Мохамед Абу Фани. Крила су већ доказани голгетери – Деан Давид и Омер Атзили, а најисутренији је Франџи Пјеро, који је стигао недавно и од старта се показао као опасност по гол ривала. Са клупе ће шансу чекати сјајни фудбалери попут: Пјера Корнуда, Али Мохамеда, Маор Левија, Долева Хазизе, Никите Рукавитсија, Мависа Чилботе…

Претходни текстИН МЕМОРИАМ – Кирил Дојчиновски
Следећи текстЗвезда увек у право време