Звездине рапсодије у Европи – Победа над Пјуником међу одабранима

72

Прави фудбалски спектакл посматрали смо синоћ на стадиону “Рајко Митић” и уживали у убедљивој победи Црвене звезде над Пјуником (5:0) у оквиру трећег кола квалификација за Лигу шампиона. Поред сјајног тријумфа над јерменским представником, Звезда је забележила чак 15 европских победа где је савладала противнике са пет и више голова разлике.

Још једна прелепа летња ноћ на Маракани и победа изабраника Дејана Станковића који су пренели сјајну форму са старта домаћег шампионата на евро сцену. После пола сата игре мрежу тима Пјуника начео је брзоноги Осман Букари након одличног паса Александра Катаија. Погађао је крилни нападач нашег тима поново у финишу првог полувремена, као и у наставку утакмице када га је проиграо Мирко Иванић. Такође, Букари је био асистент за Кингса Кангву у 35. минуту, па је тиме понео епитет играча утакмице. Коначан резултат поставио је млади Стефан Митровић који је након првог контакта са лоптом бриљирао. Демонстрирао је момак рођен 2002. године хитрину и дриблинг, а потом и завршницу.

Подсетила нас је овај дуел, на стадиону који од 2014. године са поносом носи име по првој Звездиној звезди – Рајку Митићу, на многа славља и убедљиве победе у европским такмичењима које смо извојевали кроз нашу богату историју. Звезда је две најубедљивије победе остварила у оквиру шеснаестине финала КЕШ-а, прво 1957. године када смо савладали Диделанж са 9:1, а затим и 1969. године када смо победили Линфилд са 8:0. Исто толико пута смо погађали мрежу противника и 1981. године, када смо славили над шкотским Хибернијаном. Крајњи резултат је гласио 8:1, али ни примљен погодак није нимало умањио тријумф на Маракани.

Победе од 7:0 падале су на највећем стадиону у нашој земљи против Колхетија 1998. у квалификацијама за Куп УЕФА, као и против Вентспилса 2011. године у борби за пласман у Лигу УЕФА. Давне 1971. године, Звезда је успела да постигне седам голова на гостовању када је савладала Комило, али је крајњи скор на семафору стајао 2:7. Три сезоне касније још једном смо били убедљиви на страни у тријумфу над Авениром (1:6) у осмини финала КПК-а.

Као што је то био случај на синоћњем мечу, Црвена звезда је у европским такмичењима чак осам пута у историји славила резултатом 5:0, од тога чак шест пута на Маракани. На месту где ће зидови причати о љубави између нас и ње, савладани су овим резултатом Еспањол, Атлетик Билбао, Нистру, Европа и Каират, а од синоћ и Пјуник. Када су у питању окршаји на гостујућим теренима са пет голова разлике били смо бољи још једном од Диделанжа и Дандалка.

Звезда је још једном показала класу и демонстрирала нападачки фудбал, а на основу овога можемо да очекујемо још много великих победа нашег вољеног тима.

ЗВЕЗДИНЕ НАЈУБЕДЛЈИВИЈЕ ЕВРОПСКЕ ПОБЕДЕ:

Црвена звезда – Диделанж 9:1
Црвена звезда – Линфилд 8:0
Црвена звезда – Хибернијан 8:1
Црвена звезда – Колхети 7:0
Црвена звезда – Вентспилс 7:0
Комило – Црвена звезда 2:7
Авенир – Црвена звезда 1:6
Диделанж – Црвена звезда 0:5
Дандалк – Црвена звезда 0:5
Црвена звезда – Еспањол 5:0
Црвена звезда – Атлетик Билбао 5:0
Црвена звезда – Нистру 5:0
Црвена звезда – Европа 5:0
Црвена звезда – Каират 5:0
Црвена звезда – Пјуник 5:0

Претходни текстЦрвено-бели џудисти на Академији Мајдов
Следећи текстЗвездина појачања – инстант квалитет