Станковић: Свака част играчима, победа за рођендан сину

85

Шеф стручног штаба нашег тима Дејан Станковић је изнео утиске после прве утакмице трећег кола квалификација за Лигу шампиона, коју су фудбалери Црвене звезде одиграли на врхунском нивоу и славили резултатом 5:0 против Пјуника на домаћем терену.

Једно много лепо вече, осећала се у ваздуху нека позитивна енергија, добра тензија. Нисам спавао вече пред утакмицу, што ми се ретко дешава. Кажем да није црвено слово, али је црвено-бело слово кад игра Звезда. Остао сам позитивно шокиран када сам видео скоро пун стадион, август је, људи су на одморима, али је љубав била пресудна. Драго ми је што су имали шта да виде, драго ми је због наших момака. Увек може боље, али и горе, анализу ћемо оставити за неки други пут. Морамо да извучемо ствари које су биле добре, али немам ја шта да замерим момцима и они су били под једном емоцијом, притиском. Колико год да си на папиру фаворит, мораш да се ознојиш за сваку победу, тако је било и вечерас. Уз овакав амбијент све је доста лакше, причао сам да се сваки навијач наоружан стрпљењем, треба нам стрпљење, колики год да си фаворит, потребно је. Кренули смо добро, дали гол, еуфорија, па угашени, затим нам је било потребно 15 минута да „повежемо конце“, доста неизнуђених грешака, али сам их разумео, може да се деси. Дали смо гол и узели утакмицу под контролу. Задовољан сам, али има ствари које можемо да исправимо, не бих да грешим душу и да кажем да је тога много. У трећем колу квалификација за Лигу шампиона победити било кога 5:0 није лако, идемо даље – почео је Станковић.

Истакао је шеф стручног штаба нашег тима Дејан Станковић да је још увек рано да се говори о групној фази Лиге шампиона.

– Још увек не размишљам о томе, ако буде дошло до тога имаћу шта да кажем. „Помало“ сам се бавио фудбалом па могу себи да дозволим луксуз да прокоментаришем и Лигу шампиона.

Говорио је Станковић и о играчком квалитету новајлије Стефана Митровића.

– Инсистирали смо на Митровићу, хвала директорима што су га довели. Ради се о позитивном момку и великом професионалцу. Ово је само његов почетак, не верујем да је на својих 50 или 60 посто. Има много простора да напредује. Добро је ушао у утакмицу, директан је и конкретан, игра један на један, брзина, леп гол. Ово је само почетак, нема он лимита, бар их ја нисам препознао. Момак ради у два правца, игра и одбрану кад добије задатак и остаје конкретан и директан напред.

Говорио је стратег црвено-белих и о појачањима, али и истакао да је одлика модерног фудбала брзина, што је наша екипа добила управо са новим играчима.

– Ми смо успели да направимо резултате и прошле године. Увек кажем да је добродошао бољитак. Ако је то у виду брзине као што сте видели вечерас, то је модеран фудбал. Одлика модерног фудбала је брзина, без тога не може да се иде напред. Појачања која је клуб довео су сјајна. Наша два директора, господин Терзић и господин Мркела су одрадили феноменалан посао. Довели су тачно оно што нама треба. Да украсимо лепршаву игру коју можемо да имамо по левој страни, а онда ти противник затвори ту леву страну, а остане десна. Нашли смо равнотежу и у том сегменту. Одрадили су и Катаи, Иванић, Пешић и Родић озбиљан посао да би десна страна могла да функционише како је и функционисала. Модеран фудбал без брзине је тешко играти.

Речи хвале је имао Мистер за троструког стрелца Османа Букарија, али и нагласио да се не треба зауставити на овоме, већ радити још више и тежити ка бољем.

– Директан. Конкретан и директан. Али опет је то плод рада. Неко за то мора да ради. Увек утакмица избаци једног појединца. Вечерас је то био Букари. Ја се надам да ће сваку утакмицу да задржи овакав ниво и да се неће задовољити, како он тако и остали играчи овим до сада. Ја му честитам, али увек треба тежити ка бољем.

Рекао је кроз осмех Станковић да се кроз каријеру није сусретао са брзоногим фудбалерима као што је Букари.

– Хвала Богу па нисам имао тако брзе противнике кроз каријеру. Вероватно бих га “ухватио” како год бих знао и оборио доле. Нема даље од тога. После утакмице сам заборавио и добио опаске од најмлађег сина, желео бих да мом Александру честитам 17. рођендан и да му се извиним што то нисам урадио уживо у програму. Сале, срећан рођендан љубави.

Велики учинак на терену су имали Александар Катаи и Мирко Иванић, што је нагласио шеф стручног штаба наше екипе, а поред тога нагласио да његови изабраници полако темпирају форму за даље изазове.

Они су и даље битни за тим Звезде. Једноставно помере равнотежу, јер као да се терен “нагнуо” на једну страну. Видели сте сами да се затварање Пјуника више оријнетисало на нашу леву, односну њихову десну страну. Катаи и Иванић, као и сви осталу су пођеднако важни. Да смо кренули, вероватно би после купа одмах почели да играмо утакмице. Мање – више је тада почело такмичење. Црвена звезда је сакупила доста бодова или коефицијената да јој омогући, то је заслужила на терену, да крене из трећег кола. Сигурно да је велика предност кад имаш четири утакмице у првенству, да “затегнеш” ствари. Не може све да штима од првог момента. Задовољимо се победом и добром игром, али увек гледамо да будемо бољи. Може сигурно боље. Не бих улазио у детаље, јер после овакве вечери, било би сувишно да било шта друго кажем.

Упоредио је Мистер брзину Османа Букарија и Клаудија Лопеза – његовог бившег саиграча, а потом истакао да повратници у црвено-бели табор Немања Милуновић и Александар Пешић, као и Страхиња Ераковић тек улазе у прави такмичарски ритам.

– Не знам да ли је Клаудио Лопез био тако брз, али да кажем да је он био тај играч. Ераковић није тренирао четири дана, јуче је одрадио лакши тренинг и играо је утакмицу. Милуновић је право са припрема дошао, није још ушао у такмичарски ритам, а исто важи и за Пешића. Презадовољан сам, дао је целог себе за екипу. Голове – он то има у својој крви и то ће доћи. Ако буде наставио овако да ради и да се “даје”, нема ту проблема.

Мистер је напоменуо да опуштања у реваншу неће бити, те да ће Црвена звезда напасти и у Јерменији.

– Имамо велику предност, међутим то је још једна европска утакмица, где је интензитет потпуно другачији, а такође су важни и освојени бодови, ради што бољег коефицијента. Свако ко ме познаје, укључујући и играче, упознат је са мојим менталитетом. У Јерменију нећемо ићи на „екскурзију“, већ ћемо озбиљно одиграти још једну такмичарску утакмицу и биће нам циљ да се у Београд вратимо са новом победом.

Станковић је прокоментарисао и његову тактичку замисао да утакмицу започне без плејмејкера.

Игра без класичне „шестице“ је велики ризик, али ми широк ростер играча омогућава избор играча и начин на који ћемо угрозити противника, те верујем мојим момцима. У ротацији везног реда постоје још дилема, јер можемо напасти и брзим транзицијама након средњег блока, али пробаћемо да користимо плеја испред задње линије. Презадовољан сам како је одбрана играла иза лопте, јер смо лако спречавали њихове контранападе – закључио је Станковић.

Претходни текстСрнић: Навијачи, померате границе!
Следећи текстИза југа Маракане – Петлићи се окупили