Кингс Кангва представљен на Маракани

97

Прво појачање Црвене звезде у летњем прелазном року је талентовани везни фудбалер Кингс Кангва. Он је у наш клуб стигао из Арсенала из Туле, а задовољан због трансфера био је и спортски директор нашег клуба Митар Мркела, као и момак који ће у наредном периоду бранити боје нашег клуба.

Задовољство ми је да представим наше прво појачање у овом прелазном року. Реч је о Кингсу Кангви, играчу који нам долази из Арсенала из Туле. Он је рођен 1999. године и игра на средини терена. Циљ нам је био да у овом прелазном року подмладимо и убрзамо екипу, а Кангва је један од играча који ће допринети да наша екипа у наредном периоду изгледа другачије, модерније, потентније. Ради се о брзом играчу, који добро контролише лопту. Веома је покретљив и динамичан и верујем да ће се брзо уклопити у захтеве Дејана Станковића и да ћемо са њим добити оно што смо тражили – почео је Мркела.

Говорио је спортски директор нашег клуба и о новим појачањима, али и најавио Османа Букарија, крилног нападача.

Што се тиче десног крила, верујем да ће већ сутра бити нова промоција. Долази нам Осман Букари. Он ће данас бити у Београду и сутра ће бити представљен. Што се тиче нападача, ту не журимо. Било нам је битно да доведемо играча на позицији „осмице“ и на позицији десног крила. Све друго имамо покривено и све друго ћемо радити полако – рекао је Мркела.

Задовољство због доласка у редове црвено-белих истакао је и Кингс Кангва, али и напоменуо да ће све што има да каже показати на терену.

Пре свега, захваљујем се на лепим речима. Нећу много говорити овде, јер ћу све оно што имам да кажем показати и рећи на терену. Био сам веома узбуђен и срећан када је дошло до договора. И даље сам веома узбуђен. Радујем се свему ономе што ме очекује већ сада када се будем прикључио екипи – почео је Кангва.

Поменуо је Кангва и некадашњег тренера нашег клуба Миодрага Божовића, са којим је имао прилику да сарађује, али и некадашње фудбалере нашег клуба са којима је играо.

-Као што сам већ рекао, не бих говорио о себи као фудбалеру, јер ћу све што имам показати на терену. С обзиром на то да сам дошао у Црвену звезду, то говори да имам одређене квалитете. Миодраг Божовић је фантастичан тренер и имали смо одличну сарадњу. Имали смо неке заједничке циљеве, али их у Тули ипак нисмо заједно остварили. Разговарао сам са њим пред долазак у Црвену звезду, а причао сам и са мојим пријтељима Гораном Чаушићем и Ђорђем Деспотовићем.

Истакао је кроз осмех репрезентативац Замбије да би волео да постане краљ Црвене звезде.

-Да, у имену имам реч „краљ“, и дефинитивно бих волео да постанем краљ Црвене звезде.

Говорио је талентовани везњак и о Канги, али и истакао да верује да ће заједно напредовати.

-Познајем Кангу и морам да кажем да ми је изузетно драго што ћемо радити заједно, а сигуран сам да ћемо и напредовати. То је оно што је најбитније, а верујем да ћемо и остварити добре резултате.

Поменуо је Кангва и надимак који је имао као дечак.

-Када сам био дечак, надимак ми је био Мачуа. Верујем да ћу и овде добити неки надимак.

Пред долазак у Звезду, Кангва је имао прилику да разговара са некадашњим првотимцем наше екипе Луком Јовићем.

-Да, срели смо се. Причали смо о тиму и свему ономе што је потребно дати Црвеној звезди. Говорили смо и о очекивањима навијача, али и свему ономе што један фудбалер у Звезди треба да пружи. Највише смо причали о очекивањима. Једва чекам да првенство почне, како бих све оно о чему смо разговарали могао да покажем на терену.

Дотакао се млади фудбалер и извођења слободних удараца, који су му права специјалност.

-Волим да изводим „слободњаке“ и можете да очекујете голове када их ја будем изводио.

Само речи хвале имао је Кангва за Миодрага Божовића.

Овом приликом бих му се још једном захвалио на свему. Он је сјајан тренер и заиста сјајан стручњак. Често смо имали прилике да се дружимо и смејемо. Проводили смо доста лепог времена заједно и посматрао сам га као оца. Дао ми је много самопоуздања и још једном му се захваљујем на свему што је урадио за мене – подвукао је Кангва.

Кангва је рођен 6. априла 1999. године у Касами, граду у Замбији и прве фудбалске кораке направио је у локалном клубу – Хепи Хартсу, после чега се отиснуо у Европу, прецизније у Хапоел Бер Шеву. Није се дуго задржао у Израелу и брзо се вратио у домовину како би заиграо за Билдкон, после чега стиже трансфер у Арсенал из Туле где је провео претходне три године. Тамо је на 54 меча постигао шест погодака, а профилисао се као фудбалер племенитог кова, одличне технике, брзине и способности да „понесе“ лопту од шеснаестерца до шеснаестерца. Познат је и као неко ко има добар прекид, али и ниско тежиште, што противницима рпави велики проблем када треба да му одузму лопту. Такође, стандардни је члан репрезентације Замбије за коју је одиграо 13 утакмица и постигао гол, а претходно је прошао читав јуниорски стаж земље из које долази.

Претходни текстТерзић: Честитке КК Црвена звезда на доминантно освојеној триплој круни
Следећи текстБалканијада: Мушка штафета поново близу државног, Тирнанићевој бронза