Приче о Звездиним трофејима – Вучица као успомена

71

Црвена звезда је у својој богатој историји освојила прегршт важних трофеја који данас красе витрине музеја на стадиону „Рајко Митић“, а ми вам овог пута доносимо причу о једном занимљивом пехару, који је наш клуб добио као успомену након меча против Роме, у оквиру прве утакмице четвртфинала Купа сајамских градова 1963. године.

У сезони 1962/63, Црвена звезда остварила је сјајан резултат у Европи, тако што је у пакленој конкуренцији, успела да избори пласман у четвртину финала Купа сајамских градова. Сам пут до четвртог европског пролећа у истроји нашег клуба није био нимало лак, а започет је двомечом против бечког Рапида. Након ремија од 1:1 на гостујућем терену, црвено-бели фудбалери савладали су у Београду противничку екипу резултатом 1:0, и тиме заказали дуел против велике Барселоне.

Прва утакмица осмине финала између Црвене звезде и Барселоне одигран је на стадиону ЈНА 2. децембра 1962, када је наша екипа однела победу резултатом 3:2, након маестралног преокрета. У реваншу, две недеље касније, Блауграна је уз доста среће дошла до јединог гола на мечу пред сам крај утакмице, чиме је изборила мајсторицу, која се играла на неутралном терену, тачније у Ници. Овог пута наши играчи нису поклекли пред шпанским гигантом и одлучујући погодак целокупног дуела постигао је Бора Костић, те се Звезда пласирала у наредну рунду такмичења.

У четвртфиналу Купа сајамских градова наш тим сусрео се са екипом Роме. У Риму, 6. марта одиграна је прва утакмица, у којој је домаћа екипа славила резултатом од 3:0. Међутим, иако је био тежак изазов пред црвено-белим фудбалерима, атмосфера у тиму је била позитивна. Нажалост, надмоћна игра наших фудбалера у и победа од 2:0 у реваншу играном у Београду, није била довољна за преокрет и пролаз у полуфинале Купа сајамских градова.

Први меч одигран на Олимпијском стадиону у вечном граду остао је упамћен по дивном гесту домаћина, када су Црвеној звезди поклонили управо овај трофеј. Сам пехар представља митску причу о оснивачима Рима – Ромулу и Рему. Скулптура је прављена од метала, док је постоље на којем је постављена изграђена је од мермера. Италијански великан Рома овим даром оставио је успомену на један важан сусрет у историји нашег клуба, на који сви Звездаши могу са поносом да се присете када угледају „вучицу“ у витринама музеја на стадиону „Рајко Митић“.

Претходни текстПрви корак Црвене звезде ка титули и триплој круни!
Следећи текстПоповић: Напорно је, али зато смо овде