„Дупла круна“ – Звезда у одабраном друштву

311

Фудбалери Црвене звезде успели су да освоје 12. „дуплу круну“, чиме смо на најбољи могући начин заокружили сезону која је за нама. Изабраници Дејана Станковића су једни од ретких када је реч о Европи који су показали да су суверено најбољи у својим државама и када је реч о лигашком такмичењу, али и купу.

Црвена звезда је са 100 бодова успела да освоји шампионску титулу, укупно 33. у историји нашег клуба. На 37 утакмица, остварили смо 32 победе, уз четири ремија и пораз, уз гол-разлику 95:19. Ништа мања доминација није виђена ни у Купу Србије, где смо редом побеђивали: Инђију (1:0), Раднички Ниш (0:0, 4:3п), ТСЦ (4:0), Нови Пазар (8:0) и Партизан (2:1). Међутим, нисмо једини у Европи којима је то пошло за руком, али смо свакако у одабраном друштву, у ком су још – Порто (Португал), РБ Салцбург (Аустрија), Ференцварош (Мађарска), Карабаг (Азербејџан) и Шериф (Молдавија).

Говорили смо већ о суверености Порта у Португалу и да је реч о једној од ретких екипа које су успеле да освоје више од 90 бодова у лиги, прецизније 91. Они су на 34 утакмице остварили 29 победа, четири ремија и пораз, уз гол-разлику 86:22. Пре шест дана, успели су да освоје и национални куп, тиме што су у финалу савладали Тонделу резултатом 3:1.

Већ неколико година, када је реч о Аустрији, примат држи екипа РБ Салцбурга, добро познат тим за све звездаше, с обзиром да смо елиминацијом њега успели да се по први пут пласирамо у Лигу шампиона, од када се игра такав формат такмичења. Они су после 32 меча освојили 80 бодова, међутим, систем такмичења је такав да се бодови по одређеном алгоритму деле, тако да су када се погледа финална табела остали на 52 поена. У финалу националног купа су рутински савладали Рид резултатом 3:0.

Када је реч о Мађарској, суверени шампион је Ференцварош са 71 освојеним бодом, чак 12 више имао је од првог пратиоца на табели – Варде. У финалу, ништа мање доминантно нису деловали победивши Пакс резултатом 3:0.

Чак 19 бодова више имао је Карабаг на крају шампионата од Нефчија, првог пратиоца на табели, а трофеј купа подигли су баш јуче. У једном веома узбудљивом мечу, против Зире где су после бољег извођења једанаестераца освојили још један трофеј.

Освојио је Шериф титулу првака Молдавије, али у купу је био прави спектакл. Најтрофејнији клуб из Молдавије је у 95. минуту дошао до гола и трофеја, у мечу са Шфинтулом.

Актуелни освјачи „дупле круне“ су и ТНС из Велса, као и Линколн са Гибралтара, али систем такмичења у те две државе је нешто другачији у односу на остатак Европе, пре свега календарски гледано.

Претходни текстЦрвеној звезди заслужено прва рунда финала!
Следећи текстКатаи најефикаснији у 21. веку