Станковић – тренер који пише историју

81

Црвена звезда је освојила Куп Србије тријумфом над вечитим ривалом (2:1), чиме смо 12. пут у историји нашег клуба дошли до „дупле круне“. То је други пут да смо успели да одбранимо „дуплу круну“, а Дејан Станковић је први тренер у историји нашег клуба коме је то пошло за руком.

Дејан Станковић је синоним за победе и титуле, био је то као играч, сада је то и као тренер. Полако корача ка томе да постане један од најтрофејнијих тренера у историји нашег клуба, а резултати које постиже и рекорди које руши говоре у прилог томе. Када је реч о Црвеној звезди, осваојили смо 12 „дуплих круна“: 1959, 1964, 1968, 1970, 1990, 1995, 2000, 2004, 2006, 2007, 2021 и 2022, и као што подаци говоре само два пута смо успели да је одбранимо, међутим, само једном тренеру је то пошло за руком.

Црвену звезду је у сезони 2005/06 освојила „дуплу круну“ када је тим са клупе предводио Валтер Зенга. Тада смо са 78 бодова освојили титулу, имавши седам поента предности у односу на вечитог ривала, док смо у купу после продужетака у финалу савладали ОФК Београд резултатом 4:2. У следећој сезони смо поновили учинак, али су нас са клупе предводили Душан Бајевић и Бошко Ђуровски. Тада смо са 74 бода, чак 17 више од вечитог ривала који је био први пратилац на табели успели да освојимо титулу, док смо у финалу купа савладали Војводину резултатом 2:0.

Дејан Станковић је синоћњим тријумфом још једном исписао историју нашег клуба и тек ће, с обзиром на то да је продужио уговор са Црвеном звездом на још три године. Са клупе је предводио наш тим у укупно 123 утакмице и остварио чак 98 победа. Црвена звезда, од када је Станковић тренер, постиже више од два и по гола по утакмици, рачунајући сва такмичења, што је права персонификација нападачког фудбала који играмо.

Претходни текстВујко: Честитке Фудбалском клубу Црвена звезда на историјском резултату
Следећи текстНајава преноса и распоред утакмица млађих категорија