Борјан као Оља Петровић

150

Капитен црвено-белих Милан Борјан је у последњем мечу првенства Србије успео да постигне свој први званични погодак у вољеном клубу и каријери, с обзиром на то да је погађао у пенал серији против Копенхагена, али то није гол који улази у статистику. Ипак, голман из Книна није једини који је успео да голом из пенала донесе велики успех Црвеној звезди, то је пошло за руком и легендарном Огњену Ољи Петровићу, који је у четвртфиналу Купа победника купова био прецизан против Реал Мадрида.

Огњен Оља Петровић је рођен 2. јануара 1948. године у Крушевцу. У родном граду је заволео фудбал, почео је у омладинским селекцијама крушевачких клубова “Напредак” и “14. октобар”, брзо је запажен као велики таленат и 1965. је прешао у Црвену звезду. Стандардни првотимац постао је тек у сезони 1972/73, када су црвено-бели поново освојили шампионску титулу. Са великим успехом чувао је мрежу Црвене звезде (259 утакмица) и постао репрезентативац Југославије.

Оља Петровић се прославио 1975. године, у реванш мечу четвртфинала Купа победника купова када је Црвена звезда победила мадридски Реал. Он је на тој утакмици дао гол из пенала, а после ремија је бриљирао и у пенал-серији (дао гол и одбранио пенал). По завршетку играчке каријере био је тренер голмана Црвене звезде. Умро је 21. септембра 2000. године, у 55. години живота.

Милан Борјан је на утакмици у недељу подсетио на легендарног Петровића, тако што је искористио прилику да поготком из једанаестерца „овери“ пету узастопну, а укупно 33. шампионску титулу. Победоносни гол и трк ка северу капитана Звезде и канадске репрезентације остаће заувек у сећању звездаша, баш као и погодак из 1975. године.

Претходни текстЦвеле, срећан ти рођендан!
Следећи текстПетар Шкундрић почасни председник СД Црвена звезда