„Ноћи за памћење“ – Највећи успех од Барија

52

Црвена звезда из сезоне у сезону бележи историјске успехе, како на државном, тако и на Европском нивоу, а тако је било и ове сезоне. Након сјајних издања у првих пет кола групне фазе Лиге Европе, нашим фудбалерима био је довољан бод у последњем колу, али је пред изабраницима Дејана Станковића био веома тежак изазов – гостовање Браги. Ипак, црвено-бели су храбром игром у „Каменолому“ успели да ремизирају резултатом 1:1, и потпуно заслужено се пласирају директно у осмину финала другог по јачини клупског такмичења на Старом континенту. Гол вредан историјског пласмана постигао је маестрални Александар Катаи из једанаестерца.

Након сјајних резултата у групној фази, Звезда је гостовање у Португалу чекала са врха табеле, као првопласирани тим групе Ф, испред Браге, Мидтјиланда и Лудогореца. Изабраници Дејана Станковића су у првом колу савладали Брагу на Маракани са 2:1, потом је пао и Лудогорец у Разграду (0:1), да би у трећем колу ремизирали у Данској са Мидтјиландом резултатом 1:1. У четвртом колу црвено-бели су поражени од данског представника минималним резултатом, да би у петом колу Мирко Иванић сјајним голом донео минималну победу нашем тиму, који је након пет одиграних утакмица са 10 осовјених бодова као први на табели чекао последње коло и расплет ситуације. Владала је велика еуфорија међу свима којима су црвено-беле боје у срцу, а поред неопходног бода, Звезди би пролаз био отворен и уколико Мидтјиланд не победи Лудогорец у последњем, шестом колу.

Стручни штаб на челу са Дејаном Станковићем припремио је тактички одличну утакмицу, а наш тим је мечпочео са тројицом штопера у дефанзивној линији. Веза Ераковић – Драговић – Панков деловала је одлично, а помагали су им и Родић и Гобељић, који су били нешто истуренији на боковима. Наша екипа је сјајно отворила утакмицу, па је тако у уводним минутима Живковић могао да доведе наш тим до предности, али милиметри су га делили од тога да дође до лопте. У 10. минуту запретили су и домаћи, али је Звездина „хоботница“ Милан Борјан још једном оправдао надимак, и спречио да Орта доведе Брагу до предности. Минут касније, Гелор Канга је сјајно покупио „одбијанац“ и са 25 метара снажно шутирао, али је голман домаћих уз крајње напоре успео да скрене лопту. И Иванић је могао да се упише у стрелце у 40. минуту, када је одлично гађао даљи угао, али је Матеус у последњем тренутку успео да одбрани.

Иако су наши фудбалери добро ушли у друго полувреме, домаћи су стигли до предности у 50. минуту, када је Галено реализовао једанаестерац. Играо се 67. минут, када је Леите фаулирао Панкова у казненом простору, а главни арбитар је показао на белу тачку. Одговорност је преузео Александар Катаи. Стала је крај лопте Звездина „десетка“, наместила се и мирно погодила мрежу Матеуса, за велику радост комплетне црвено-беле јавности. До краја меча, наш тим се организовано бранио, а када је Марко Гвида дунуо у пиштаљку означивши крај сусрета, уследило је незапамћено славље на стадиону „Мунисипал“. Фантастична подршка није изостала ни овог пута, а стратег нашег тима Дејан Станковић, веома емотивно је прославио историјски пласман у осмину финала трком ка трибини где су били смештени навијачи нашег клуба.

Црвена звезда је тако са 11 освојених бодова као првопласирана у групи Ф обезбедила директан пласман у осмину финала Лиге Европе, чиме је богата историја нашег клуба наставила да се пише златним словима.

Стрелци: Галено у 50. минуту (из једанаестерца) за Брагу, а Александар Катаи у 70. минуту (из једанаестерца) за Црвену Звезду.

Црвена звезда: Борјан, Ераковић, Драговић, Панков (од 77. Дегенек), Гобељић (од 62. Гајић), Родић, Срнић (од 62. Ел Фарду Бен), Канга, Иванић, Катаи (од 77. Крстичић), Живковић (од 62. Павков).

Претходни текстОдржана комеморација Стевану Остојићу
Следећи текстАНГТ Ф8: Црвено-бели спремни за старт и меч са Асвелом