Црвена звезда – Од визије до „дупле круне“

30

Визија коју су Милан Вујко, члан УО ОК Црвена звезда, и Никола Росић, генерални директор, имали пре нешто више од годину дана, кад су дошли на чело клуба постал је реалност већ у првој сезони. Причали су о буђењу Звезде, стабилизацији клуба, омасовљавању млађих категорија, повратку на стазе старе славе, стварању европске Звезде. Све о чему су причали реализовали су већ у првој години битисања у клубу. Црвено-беле одбојкашице окитиле су се “дуплом круном”, Најпре су у Лајковцу у финалу Купа победиле Железничар, да би на Убу у “мајсторици” плеј-офа одржале одбојкашки час Убу и на супериоран начин стигле до другог пехара у сезони.

Милан Вујко је истакао да је Звезда велики клуб, велика породица коју краси тимски дух, али да без квалитетних људи успех не би био могућ.

– Од првог дана смо најављивали велике успехе, велике резултате, Веровао сам у то јер знам шта све можемо да постигнемо кад имамо добре људе око себе. Кад сам од председника УО Драгана Килибарде добио позив, у глави сам већ имао људе који су овде са нама. Знао сам да заједно можемо да постигнемо велике успехе. Николу знам још из средње школе, а сви знамо какав је играч био, репрезентативац. Сања Малагурски је, такође, позната свима у одбојкашком свету. Знао сам да са њима можемо да остваримо успехе које смо данас постигли.

Вујко истиче да постоји жал што успех није забележен и у мушкој селекцији, али најављује да ће се радити на томе да следеће сезоне буду бољи, Кад је женски тим у питању жеља им је да и у Европи играју значајну улогу.

– Не да будемо у Европи, само да се појавимо, него да у Лиги Шампиона направимо неки печат, да покажемо да можемо да се боримо и да у годинама које су пред нама остваримо неки озбиљнији резултат.

Као неко ко је дуги низ година у спорту Милан Вујко је свестан значаја квалитетног рада у млађим категоријама.

– Знам да је јако битно направити млађе селекције, из млађих категорија да могу да се праве основе и темељи сениорске екипе. Да би смо то учинили морамо да имамо што више деце у млађим категоријама. Кад смо дошли у клуб било је 114 деце, сад их има преко 700 и сигурно ће их бит ии випе. Сезона је била доста турбулентна. Било је много посла да се постигну овакви резултати. Нисмо баш могли пуном снагом да се позабавимо и да увећамо тај број деце. Ми ћемо број деце током наредне сезоне увећати. Сигуран сам да ћемо до краја наредне сезоне имати 1500 деце, а надам се и више.

Вујко сматра да Црвена звезда, као популаран и успешан клуб има и велику обавезу.

– Звезда је велики клуб, велики бренд. Она носи много лепих ствари са собом, али и обавезе. Друштвена одговорност Црвене звезде је да, пре свега, склони децу са улице. Да направи велике људе од њих, а самим тим и велике такмичаре и велике репрезентативце.Надамо се да ће то бити ускоро. То је дужи процесс од пар година, али ми смо спремни да на дуже стазе правимо резултате и, надамо се, репрезентативне играче.

Прошле године организовано је неколико Отворених тренинга, током лета је била активна и Звездина бесплатна школа одбојке. Вујко истиче да се то уклапа у страгеију клуба, ал ии у друштвену одговорност коју је спомињао.

– Ја бих позвао све родитеље да доведу децу код нас. Имаћемо Отворене тренинге у јуну или јулу, да се деца опробају у спору, да дођу код нас, буду део великих шампиона, успеха. Мислим да свко дете жели да дође до сениорског тима, да осваја медаље, да буде први у својој земљи, а потом и у Европи у репрезентативном дресу. Разлика коју ми као Црвена звезда дајемо и коју можемо да прикажемо је што имамо сениорски тим, не водимо децу само до 14 године већ и касније. Код деце је најважнији развој од Основне школе до факултета, ми смо ту да и њих и у тим најкризнијим годинама, кад се одлучују на прави путм спортски пут. Да заједно са родитељима од њих направимо добре људе, а након тога и неке сениорске успехе у репрезентативном и дресу Црвене звезде.

Да Спортско друштво Црвена звезда функционише као једна породица показао је и вечити фудбалски дерби коме су присуствовале одбојкашице Црвене звезде, али и подмладак Према речима Милана Вујка то је заједништво о коме сви причају.

– Ми немамо само заједништво у нашем одбојкашком клубу већ у читавом Спортском друштву Црвена звезда, тако да смо заједно са нашим пријатељима из ФК Црвена звезда организовали да се прошетају и наше млађе селекције пред 40.000 људи. То је још једна предност овако великог клуба, да може и то да се доживи.

Никола Росић, генерални директор ОК Црвена звезда, рекао је да је “дупла круна” била циљ у овој сезони.

– Причали смо од првог секунда да то чврсто желимо и пре свега успостављањем једног озбиљног система, једне финансијске сигурности, једне енергије која нас је све везала и која нам је на крају крајева дала тај успех. Знамо одакле смо кренули пре ове сезоне и мислим дас мо пуно урадили. Ми скоји смо били на почетку, кад смо разговарали о свему, правили планове, знамо одакле смо кренули, алит у нећемо стати. Као што је Милан рекао, имамо своју визију, циљеве да што се тиче сениорских екипа, одиграмо значајнију улогу у Европи јер оваква енергија, заједништво, систем који смо успели да направимо за кратко време, мислим да може да донесе и уради пуно, не само за Црвену звезду већ за нашу одбојку, а то је и био циљ од самог старта.

Према речима Росића управо та енергија у заједништво су оно што краси Звезду.

– Ови резултати су круна свега и подстрек да радимо још јаче и боље, свако на својој позицији и да као екипа направимо много у будућности. У данашњем спорту без финансијске стабилности, без стабилности ван терена, не могу ни да се направе велики резултати. Ми смо успели да наоравимо такав имиџ да играли пожеле да дођу у наш клуб, да се осећају сигурно и стабилно и да могу да се фокусирају на терен, да им само одбојка буде у глави и велики резултати који са нама и нашом енергијом сигурно могу да се остваре.

Росић подсећа да су међу првим корацима били потписи уговора са релевантним институцијама које ће бринути о здрављу чланова Одбојкашког клуба.

– То су нам били први кораци кад смо кретали, да се побринемо о здрављу наших играча и млађи и старијих. Направили смо уговор са Заводом за спорт који нам је помогао да деца могу да се развијају на прави начин и да једног дана постигну неке врхунске резултате. Ту су и два физио центра “Аналгесис” и “Мастер физикал” која су све време бринула о нашим играчима и били ту за њих у сваком тренутку. И њима бих се захвалио на пуној подршци. То је веома битно да играчли могу да се осете сигурно, да се све пратеће ствари у врхунској одбојци, неке повредице решавамо брло брзо. И ту смо им пружали најбоље могуће услове.

Сања Малагурски, тим менаџер екипе, са девојкама је била сваки дан и најбоље зна како им је било од утакмице до утакмице. Сматра да је дошло време да клуб заједно са новинарима који су га пратили прославе успешну сезону.

– Могу да кажем да сам пресрећна и препоносна зато што сам пре 11 година са Црвеном звездом освојила дуплу круну као играчица и исто тако изашла да прославим то са навијачима сад имам ту част да то поновим и у некој другој улози у једном лепом заједништву. Мислим да смо показали да је Звезда опет на правом путу и ја сам препоносна што сам део те приче, која ће покушати од млађих категорија па све до сениорске екипе да прави једну здраву причу, да износи играче на прави начин и да још мало уживамо у овом успеху који су девојке направиле. Као што смо и рекли не треба занемарити да су наши сениори целе сезоне били на првој позицији. Нажалост стали су у полуфиналима, али дефинитивно нису стали за неке наредне сезоне и ја се надам да ће нам се и они придружити у овом феноменалном успеху. Већ су главе у наредној сезони где нас очекује сигурно и Европа. Ја се заиста надам да ћемо сви заједно да испратимо тај успехе.

Никала Росић генерални директор ОК Црвена звезда признао је није никако спавао после треће утакмице финала плеј оффа.

– Тај период је био тежак за све нас који смо будно пратили и емотивно доживљавали сваку утакмицу од прве утакмице коју смо одиграли до последњег поена. Ту велику захвалност дугујемо и нашем Управном одбору зато што смо били најбројнији у овој сезони где смо на сваку утакмицу долазили са 10, 15 људи који нису из света спорта, али који су препознали ту енергију, пријатељство И заједништво, који су нас подржавали током читаве године. То нам је ван терена донело изузетно значајан допринос И утицало на крајњи резултат. У спорту је нормално да екипа дође до пада, међутим у спорту мора јако брзо да се настави даље, а то смо и показали. Показали смо да смо снажан карактер јер сигурно да није пријатно кад се изгубе две утакмице у финалу. Ту нема пуно простора ни времена за освртање, али веровали смо до краја у наш квалитет, а то се и показало на крају. На крају бих се захвалио свакако и навијачима, јер та четврта утакмица је била за све нас онако и мислим да је круна ове сезоне и енергетски и емотивно, на крају и квалитетом зато што је заиста била феноименална утакмица, али и атмосфера, то су препознали сви који су гледали И ту смо успели да направимо превагу уз навијаче, уз целу екипу и узели титулу.

Сања Малагурски истиче да је позиција тим менаџера веома стресна, бити уз тим, а све пратити у “цивилу”. Истиче да је од полуфинала зажалила што није у дресу.

– Мислим да је много лакше бити у дресу и на терену зато што ту све зависи од тебе. Нама са стране је било много теже. Ако причамо о трећој утакмици плеј офа , сна није било, дефинитивно. Не зато што смо мислили да је ту крај, већ зато што смо желели да помогнемо девојкама, да им ставимо до знања да то није крај и да оне вреде много више. Морам да их похвалим дас у највећи терет тог психолошког притиска изнеле саме и да су се показале као права екипа на чему смо радили целе сезоне, и на чему смо радили сви, од стручног штаба, Управа и свих нас заједно. Играчице су у тој четвртој утакмици показале и, можда звучи себично, али мислим да смо у тој утакмици ми капарисала трофеј.

Никола Росић потврђује да се већ увелико размишља о потезима за наредну сезону. Открива да ће доћи до промене на клупи женске екипе ид а је већ договорена сарадња са новим тренером.

– Што се тиче Милана Гршића знали смо још пре пар месеци да је он потписао за једну француску екипу и знали смо да на томе морамо да радимо. То је за нас један од значајнијух корака да би се наставио систем и континуитет резултата. Тај посао смо већ обавили, а што се тиче екипа, пробаћемо да задржимо костур екипе и најзначајније играче. Сигурно је да ће бити промена, али промена на боље. Сматрам да ћемо бити још јачи и направити још боље резултате.

Прво поглавље нове, европске Звезде је успешно завршено. Људи који су имали визију, енергију и одлучност да сан претворе у јаву допринели су повратку “дупле круне” у витрине Звездине Трофејне сале. После доминације на домаћем терену, спремају се за освајање европских почасти. Знајући одакле су Звезду довеле до трона не треба сумњати да ће и нови изазов претворити у реалност у најкраћем року,

Претходни текстЗвезда одржала „Отворен дан“ у Добоју
Следећи текстЦрвена звезда пред паузу дочекује Игокеу (субота, 13)