„Ноћи за памћење“ – Епска победа у црвено-белом дербију

51

Првог октобра 2019. године, Звезда се на Маракани састала са Олимпијакосом, у оквиру другог кола групне фазе Лиге шампиона. Колико год била јака веза између Црвене звезде и Олимпијакоса, као и спона међу навијачима ова два клуба, обе екипе су изузетно желеле победу. Иако су на полувремену били у заостатку, изабраници Владана Милојевића дошли су до сјајног преокрета и победе од 3:1. Током меча највећи утисак оставила је сјајна атмосфера каква се ретко виђа на теренима широм Европе и света.

У сезони 2019/20. Црвена звезда се по други пут узаступно квалификовала у најелитније европско такмичење. Ни ове, као ни претходне године, Звезда није имала много среће у жребу за групну фазу Лиге шампиона. Наш клуб се овог пута нашао у групи Б, заједно са Бајерном из Минхена, Тотенхемом и Олимпијакосом. Дуел са грчким тимом посебно је радовао наше навијаче, с обзиром на дугогодишњу повезаност између ова два тима. Почетак навијачког пријатељства датира још од 1986. године, када је Звезда у Атини гостовала Панатинаикосу. На том сусрету, осим многобројних навијача Црвене звезде, наш тим су бодриле и присталице Олимпијакоса. Од тада па до дан данас, јака веза између заљубљеника ова два клуба, расла је из године у годину

На овом црвено-белом дербију доказана је снага братства ова два тима, најпре феноменалном кореографијом, пошто су пре почетка сусрета, на северној трибини стадиона „Рајко Митић“, бљеснули грбови Црвене звезде и Олимпијакоса, док се током читавог дуела, могло чути заједничко навијање домаћих и гостујућих навијача. Ово је била прва такмичарска утакмица између ова два клуба, а тог првог октобра 2019. године на Маракани се нашло око 43 хиљаде гледалаца, који су прижељкивали прави фудбалски спектакл.

На почетку утакмице замисао стручног штаба Црвене звезде био је висок пресинг, те су наши фудбалери постављени дубоко у половини грчке екипе, често изнуђивали грешке Олимпијакосових дефанзиваца. Нажалост, у 37. минуту меча догодио се хладан туш за наше момке, пошто је Олимпијакос након прекида стигао до предности. Ипак, заостатак није деморалисао фудбалере Црвене звезде, који су у другом полувремену заиграли још лепршавије и агресивније.

У уводним тренуцима другог дела игре наши играчи пружили су изузетно офанзивну игру и нападали су са свих страна. Након сјајних акција, озбиљно су припретили Јованчић и Ван Ла Пара, али оба ударца завршила су преко гола. У 57. минуту, Олимпијакос је остао са играчем мање, пошто је Бензији, након оштрог старта, показан други жути картон. Фудбалери Црвене звезде убрзо су искористили бројчану предност и дошли до изједначења. У 62. минуту сусрета, након лоше реакције дефанзиваца грчке екипе на лопту је налетео Милош Вулић, који је из пуног трка прецизним ударцем сместио лопту у мрежу, те поравнао резултат. Након сјајног поготка Вулића, Звезда је додатно појачала гас, па се у наредним минутима играло само испред шеснеастерца Олимпијакоса.

Нису наши фудбалери желели да се утакмица заврши ремијем, те су након великих напора дошли до вођства. Само три минута пре краја утакмице, Звездини фудбалери стигли су до преокрета, када је херој био Немања Милуновић. Марко Марин је из корнера послао генијалан центаршут на ивицу петерца гостију, где је највиши у скоку био стамени дефанзивац, те пласирао лопту на право место и затресао мрежу Олимпијакоса, што је изазвало „ерупцију“ одушевљења на стадиону „Рајко Митић“. Иако је до краја меча очекивана потпуна дефензива нашег тима, Милуновићев гол није био и последњи Звездин погодак. У 90. минуту меча, поново је Марин извео ударац из угла и послао идентичну лопту као и код другог поготка домаћина. Овог пута Рићмонд Боаћи, вечити љубимац наших навијача, постиже феноменалан гол и ставља тачку на овај дуел.

Иако је остварена против братског клуба, победа је донела огромно славље на трибинама Маракане. Фудбалери оба клуба након завршетка сусрета поздравили су навијаче и једне и друге екипе. Наравно, одржао се пријатељски однос између љубитеља Црвене звезде и Олимпијакоса, који су после завршетка овог меча, заједно певали дуго у ноћ.

Стрелци: Семедо у 37. минуту за Олимпијакос, а Вулић у 62, Милуновић у 87. и Боаћи у 90. минуту за Црвену звезду.

Црвена звезда: Борјан, Гобељић, Милуновић, Дегенек, Родић, Кањас (Петровић), Јованчић (Вулић), Марин, Гарсија, Ван Ла Пара (Боаћи), Томане.

Претходни текстЗвезда ТВ | Сви путеви воде на Маракану
Следећи текст„Звезда игра за тебе“ – Звездаши помогли особама са аутизмом