Звездин скок од 161 места на УЕФА ранг листи

86

Фудбалски клуб Црвена звезда је у последњих пет година играјући велика европска такмичења направио импозантан успех, а наш тим је од 2017. године па све до сада напредовао за чак 161 место УЕФА листе, што нас је поставило на високу 34. позицију.

Све је почело елиминацијом Краснодара у плеј офу за Лигу Европе, када се наш тим у сезони 2017/18 вратио на евро сцену. Захваљујући головима Немање Радоњића и Гелора Канге на пуној Маракани црвено-бели су кренули са писањем нових страница историје. Одмах потом у групној фази другог по јачини такмичења на Старом континетну чета Владана Милојевића је направила нови успех. Изборено је прво европско пролеће после више од две деценије, након што смо у дуелима са Бате Борисовим, Арсеналом и Келном као друга екипа у групи прошли у шеснаестину финала. Након двомеча са ЦСКА наш тим се часно опростио од Лиге Европе те сезоне, а сам пласман до нокаут фазе померио је Звезду на 119. место са 195 позиције УЕФА листе.

Наредне сезоне направљен је још већи искорак пласманом у Лигу шампиона. После невероватне утакмице против Салзбурга и херојској паритији црвено-белих момака, навијачи су могли да уживају у сусретима на стадиону “Рајко Митић” са Ливерпулом, Париз Сен Жерменом и Наполијем, а сви звездаши ће дуго памтити тријумф над енглеским великаном у режији двострукок стрелца Милана Павкова. У тој години наш тим је наставио са одличним партијама што је попело Звезду 2019. године на 88. позицију листе највеће фудбалске организације у Европи.

У сезони 2019/20 поново смо гледали наш тим у најелитнијем такмичењу на Старом континенту. Двомеч са Јанг бојсом је припао изабраницима Владана Милојевића, тако да су захваљујући великој победи и пре тога чувеној елиминацији Копенхагена наши фудбалери допринели томе да се Звезда тада нађе на 66. месту УЕФА листе што је био један од невероватних успеха те сезоне. Још једном су на пуној Маракани гостовали европски великани попут минхенског Бајерна, Тотенхема и Олимпијакоса, а наш тим је био надомак тога на настави такмичење на евро сцени као трећепласирана екипа у групи.

Под командом Дејана Станковића наш клуб је наставио истим стопама када су у питању највећа европска такмичења. У сезони 2020/21 наш тим је елиминисао Арарат у плеј офу и још једном заиграо у Лиги Европе, други пут по реду у последњих пет година. Овога пута пред празним трибинама наш тим је приказао сјајне партије против Хофенхајма, Слована из Либереца и Гента. Два пута се савладан белгијски представник, Слован убедљиво на Маракани са 5:1, док су ремији са чешком екипом на гостујућем терену и са немачким тимом “кући” допринели да се Звезда са укупно 11 бодова као друга екипа у групи пласира још једном у нокаут фазу Лиге Европе. Против италијнског Милана у шеснаестини финала нашем тиму је недостајало среће, те је при два нерешена резутата и укупном скору од 3:3 и голу у гостима “фортуна” стала на страну нашег ривала. Упрскос томе поново су црвено-бели направили одличан искорак у Европи и заузели 50. место УЕФА листи. Невероватна сезона довела је до тога да се Звезда поново нађе међу најбољих 50 тимова на Старом континенту.

Ове сезоне се наш тим херојски опростио од такмичења на евро сцени. У осмини финала Лиге Европе изабраници Дејана Станковића су елиминисани од Глазгов Ренџерса, а и на овом двомечу Звезда је показала да је озбиљан ривал свим екипама у Европи. Без обзира на то нову границу су поставили првотимци Црвене звезде пошто су као прва екипа у групи са Брагом, Лудогорецом и Мидтјиландом изборили дикретан пласман у осмину финала. То је означило и да ће навијачи гледати европску утакмицу нашег тима на Маракани у марту месецу после 30 година. Управо ова сезона била је најбоља европска за црвено-беле, јер смо освојили 15.000 бодова на УЕФА листи.

Гледајући просту математичку рачуницу, Црвена звезда је у претходних пет година освојила 46 хиљада бодова што је наш клуб поставило на високо 34. место УЕФА листе, а према статистичким прорачунима до 2025. године се предвиђа да ће Звезда заузимати 25 место. У претходних пет година остварили смо чак 30 победа у Европи и постигли 91 погодак што је још један импозантан податак.

Претходни текстЦрвена звезда је први финалиста плеј-офа БПШ Суперлиге за одбојкашице
Следећи текстЗвездина хуманост за добробит животиња