Најубедљивије европске победе на Маракани

68

Црвена звезда је у својој историји поред феноменалних резултата успела и да оствари европске победе на стадиону „Рајко Митић“ које су упамћене по великом броју голова. Црвено-бели су на тај начин дошли до најубедљивијих победа на популарној Маракани, а изабраници Дејана Станковића верују да један такав тријумф над Ренџерсом може да их одведе у четвртфинале Лиге Европе.

Прва у низу убедљивих победа на нашем стадиону је остварена 1957. године када је наш клуб савладао Стад Диделанж резултатом 9:1 у оквиру реванш утакмице шеснаестине финала Купа европских шампиона. Већ тада су црвено-бели најавили да ће Звездина историја бити испуњена оваквим победама. Нису дуго чекали навијачи Црвене звезде за још један феноменалан резултат у европским такмичењима. Већ 1962. године је Еспањол чувеном „петардом“ поражен на нашем терену, а овога пута се играло четвртфинале Купа сајамских градова.

Исте деценије, само четири године касније поново је виђено пет голова у мрежи противника на стадиону „Рајко Митић“, жртва је био Атлетик Билбао у првој рунди такмичења Купа сајамских градова. Традиција убедљивих победа се наставила и 1969. године, а наш тим је бацио на колена Линфилд, који је испраћен са осам голова у мрежи, тада се играла шеснаестина финала Купа европских шампиона. У сезони 1970/71. првотимци Црвене звезде су неколико пута показали да је ефикасност јача страна нашег тима. Резултатом 4:0 на Маракани поражени су Ујпешт Дожа и Карл Зеис Јена.

Годину дана после најуспешније сезоне у историји клуба, у шеснаестини финала Купа европских шампиона 1991. године је савладан Портдаун резултатом 4:0. Наставак феноменалног низа је уследио 1996. године када је у Београду Кајзерслаутерн претрпео пораз, поново је било 4 гола у мрежи противника, а утакмица је одиграна у оквиру првог кола Купа победника купова. Две године касније је у квалификацијама за Куп УЕФА остварена једна од најубедљивијих победа. Резултатом 7:0 је на Маракани поражен Колхети.

Наставили су црвено-бели и у 21. веку да бележе убедљиве победе у европским мечевима на нашем стадиону, а прва екипа која је претрпела пораз са великом разликом је био Торпедо у оквиру квалификација за Лигу шампиона 2000. године. Затим је наш тим 2003. године борбу за такмичење у Куп УЕФА започео против екипе Нистру која је са нашег терена испраћена „петардом“. Још једном су црвено-бели у квалификацијама за Куп УЕФА показали доминацију на терену, а 2005. године је Интер Запрешић био надигран и савладан 4:0. Четири године касније је на Маракани гостовао Рудар Велење који је исто прошао као и Звездин противник из 2005. године.

Једна од најубедљивијих европских победа у историји нашег клуба је против Вентспилса, остварена је у сезони 2011/12. у квалификацијима за Лигу УЕФА, а резултат је био 7:0. Нема сумње да се навијачи Црвене звезде одлично сећају претходне сезоне када је у првом колу квалификација наш тим „петардом“ против Европе започео европски пут. Свежа је у сећању заљубљеницима у црвено-беле боје и утакмица против Каирата из ове сезоне када су фудбалери Црвене звезде на крилима малишана стигл до победе од 5:0. Последњи у низу феноменалних мечева и убедљивих победа био је дуел са Клужом када су изабраници Дејана Станковића са 4:0 савладали екипу из Румуније.

Верујемо да ће фудбалери нашег тима наставити у истом ритму и да ће и против Глазгов Ренџерса забележити још једну убедљиву победу која ће исписати историју Црвене звезде.

Претходни текстИН МЕМОРИАМ – Слободан Шкрбић
Следећи текстУ сусрет противнику – Глазгов Ренџерс