Резиме „Купа пријатељства“

107

„Куп пријатељства“ који се одржао у Санкт Петербургу, завршен је након јучерашњих мечева, а четири селекције младих талената из Омладинске школе Црвене звезде, имало је прилику да се покаже у мечевима са вршњацима из Академије Зенита.

Црвено-бела делегација је 19. фебуара, чартер летом у шест часова ујутру отпутовала у Русију, а у авиону су се нашле селекције омладинаца, кадета, млађих кадета и пионира. По доласку у Санкт Петербург, све генерације су отишле директно на терене Академије Зенита, где су недуго затим отпочеле утакмице. Наше бисере је у Русији дочекало неколико тренера из црвено-беле Омладинске школе, који су заједно са стручњацима из Зенита присуствовали семинару и презентацијама. Побољшању сарадње, допринело је и спонзорство „Газпрома“ који је заједнички спонзор нашег, али и руског клуба.

Турнир је отворио сусрет пионирских селекција, из ког је наша екипа изашла као победник резултатом 2:1 головима Андреја Марића и Страхиње Стојковића. Уследио је и меч млађих кадета, који су и упркос пруженом отпору поражени са 2:0. Након тога, на терену су се нашли и кадети Звезде, који су такође изгубили, али резултатом 4:1. Једини гол у тиму који са клупе предводи Слађан Николић постигао је Алексеј Вукичевић са беле тачке. Први дан затворен је дуелом селекција млађих омладинаца, а наши момци су на том сусрету поражени са 4:0.

Други дан „Купа пријатељства“ почео је дуелом пионира, који за разлику од првог дана, нису успели да изборе позитиван резултат, те су поражени резултатом 5:0. Потом су на терен изашли и млађи кадети, који су показали велику борбеност и ремизирали са квалитетним противником резултатом 1:1, а једини гол за нашу екипу постигао је капитен Вељко Милосављевић. Потом је и кадетска селекција истим резултатом завршила свој меч уз гол Вељка Вукојевића, а као што је то било првог дана, турнир је завршио сусрет млађих омладинаца који је окончан резултатом 1:1. Наши јуниори су одиграли добар меч, а једини стрелац био је Павле Огњеновић.

По завршетку последњег меча, одржана је церемонија доделе пехара и појединачних награда, чиме је „Куп пријатељства“ и званично завршен. Награде за најбоље појединце додељиване су у свакој старосној категорији, а међу награђенима, нашло се чак четири фудбалера из Звездине Омладинске школе. Награду за најбољег играча у генерацији пионира освојио је Павле Бекоња, док је у селекцији млађих кадета најбољи био Андрија Максимовић. У селекцији кадета, награду најбољег фудбалера понео је Матеја Бубањ, а у генерацији омладинаца, за најбољег играча проглашен је Фалу Фол.

На церемонији је поред челника Зенитове школе фудбала говорио и директор Омладинске школе Црвене звезде, Драган Младеновић који је истакао задовољство поводом сарадње са пријатељима из Академије Зенита.

Велико је задовољство што смо гости наших драгих пријатеља из Фудбалског клуба Зенит. Кроз утакмице које су одиграли наши млади таленти, учимо како да будемо бољи. Наши тренери такође уче са нашим добрим пријатељима из Академије Зенита, и надам се да ћемо бити бољи следећег пута. Учићемо више, и тренираћемо још јаче, и надам се да се ускоро видимо у Београду. Наши пријатељи су нам увек добродошли – рекао је Младеновић.

Присутнима се обратио и директор Академије Зенита, Анатолиј Давидов који је истакао да је турнир велика фаза у развоју сарадње фудбалских школа два клуба, али и нагласио да је уживао у утакмицама.

Сви ми смо победници, јер нас наш дугогодишњи контакт са вашим тимом уједињује. Учи нас нечему јер гледамо ваш рад. Посетили су вас наши тренери, као и играчи који су били код вас на пракси, а сада су ваши тренери разговарали са нашим. Ово је веома велика фаза у развоју наших академија. Веома добар турнир, на веома високом нивоу. Утакмице, рекао бих, одрасле. То нису била деца која су се играла. Све у свему: посвец́еност, техника, тактика, борбеност и колективна игра. Уживао сам, и волео бих да се срец́емо чешц́е. Сигурно је и да хоћемо.Организоваћемо још оваквих турнира и утакмица, а и доц́и ц́емо код вас са великим задовољством. Наставићемо да развијамо контакте – рекао је Давидов.

Претходни текстИН МЕМОРИАМ – Рајко Лау (1940-2022)
Следећи текстБраво Звездо! (фото)