Звездина пролећа – Храбро до полуфинала

45

Црвена звезда је у својој богатој историји 18 пута долазила до европских пролећа, а треће по реду пролеће у Европи било је у сезони 1961/1962, када је наш клуб дошао до четвртфинала Купа сајамских градова.

У првом двомечу Купа сајамских градова Звездин противник је био Базел. Иако је наш тим био фаворит очекиван је интересантан дуел две екипе. Прва утакмица одиграна је 6. септембра 1961. године пред око 10 хиљада гледалаца, а црвено-бели су били гости. Базел је повео већ у седмом минуту утакмице голом Одермата. Изједначење нашем тиму донео је Душан Маравић у 31. минуту, што је уједно био и последњи гол на овом мечу. Тек после нешто више од месец дана, 18. октобра пред десет хиљада навијача Стипић је довео Звезду у вођство већ у шестом минуту, али је резултат поравнао Блумер голом у 23. минуту утакмице. Пред крај полувремена црвено-бели су поново повели поготком Мелића. Наставили су наши фудбалери са добром игром и у другом делу утакмице, што је Звезди донело трећи гол, који је постигао Рудински у 60. минуту. Осам минута касније, Мелић је други пут затресао мрежу противника, чиме је стављена тачка на овај дуел, а наш тим је укупним резултатом 5:1 славио у овом двомечу.

У првој утакмици осмине Купа сајамских градова финала Звезда је дочекала шкотску екипу Хиберниана 1. новембра 1961. године пред 20 хиљада верних навијача. Наши фудбалери одиграли су заиста сјајно прво полувреме у коме су успели да постигну чак три гола. Маравић је у 15. минуту начео мрежу противника, Мелић после пола сата игре постигао други погодак на мечу, а Тасић је у финишу првог полувремена дао трећи гол за црвено-беле. Једини стрелац у другом делу игре био је Маравић постигавши тада свој други гол у 55. минуту игре. Наш тим је растерећено чекао реванш меч у Шкотској који је игран две недеље касније. Пред 20 хиљада гледалаца је виђен много мирнији дуел, а једини стрелац на мечу био је Прљинчевић за Звезду у 78. минуту.

Шпански Еспањол био је наредни противник Црвене звезде. Наша Звезда је прву утакмицу играла као гост у Барселони, 1. фебуара 1962. године. Црвено-бели момци су одлично отворили утакмицу, пошто је Стипић постигао погодак већ у 12. минуту. Домаћини су у другом полувремену заиграли много боље, а Кампс је са два гола у 55. и 76. минуту довео своју екипу до преокрета. До краја утакмице није било промене резултата, али је било црвених картона. Наиме, након сукоба на терену, пет минута пре краја утакмице, искључени су наш фудбалер Василије Шијаковић и играч Еспањола Рамон Каранса, те се утакмица завршила са 20 играча на терену. Наш тим је 14. марта по изузетно хладном времену дочекао Еспањол, у нади да ће преокренути резултат и доћи до пролаза у четвртфинале Купа сајамских градова. Шекуларац је довео Звезду у предност у 25. минуту. Још боље су црвено-бели фудбалери заиграли у другом делу меча и удвостручили предност аутоголом Хернандеза у 46. минуту. Пет минута касније мрежу је затресао Галић, а популарни “Шеки” дошао је до другог гола на мечу у 56. минуту. Десет минута пре краја меча, у стрелце се уписао и Стипић, те је Звезда победила Еспањол са 5:0. Поред одличне игре нашег тима дуел је обележио и инцидент, голман гостујуће екипе Бенито онесвестио се у другом делу сусрета због изузетно ниске температуре у Београду.

У полуфиналу Звезду је дочекао изузетно тежак противник екипа Барселоне. Звезда је угостила шпанску екипу 18. априла, а мечу је присуствовало чак 25 хиљада гледалаца. Изузетно тврда утакмица после велике борбе решена је у последњих десет минута игре. На велику жалост навијача Залдуа је у 81. минуту дао је први гол на мечу, а Переда је у 88. минуту игре удвостручио предност гостију. Такође, у другој утакмици шпански клуб је био бољи и савладао црвено-беле са 4:1, а једини гол за наш тим постигао је Маравић у 28. минуту игре са беле тачке. Звезда је тако завршила такмичење у полуфиналу и показала да са свима може да се бори и надмеће са тада најбољи европским клубовима.

За Црвену звезду наступали су: Вукићевић, Стојановић, Ћосић, Дурковић, Поповић, Милићевић, Томић, Тасић, Стојановић, Малешев, Шијаковић, Шкрбић, Чокић, Маравић, Мелић, Стипић, Шекуларац, Рудински, Андрејић, Милошевић, Прљинчевић и Галић.

Претходни текстПреко ТикТока до бесплатних карата за Чукарички
Следећи текстЗвездине ђачке трибине за малишане против Чукаричког