Младеновић: Још једна успешна година

92

Звездини бисери који стасавају иза југа Маракане су завршили своје полусезоне у оквиру лига млађих категорија. Звездина деца су играла сјајно током јесењег дела шампионата, а директнор наше Омладинске школе – Драган Младеновић говорио је о успесима црвено-белих селекција.

Када су у питању играчи који представљају омладинску селекцију нашег клуба, наравно да сам задовољан с обзиром на све што се дешавало у претходном периоду. Када то кажем мислим на бројне пехове. Познато је свима да наше омладинце не представљају најбољи играчи. Доста фудбалера се афирмисало током ове полусезоне, од којих то можда нисмо очекивали. Добили су минутажу и искористили је. Ту су млади играчи који су искористили своју шансу и када се подвуче црта апсолутно сам задовољан са оним што смо приказали када се говори о домаћој сцени. Када је у питању Лига шампиона за младе ту остаје жал што нашу екипу нису представљали најбољи играчи. Једино је то оставило “горак укус” – почео је Младеновић.

Некадашњи капитен Црвене звезде је истакао да је велика привилегија играти у најелитнијем такмичењу на Старом континетну.

Сан свих младих играча који наступају у омладинским селекцијама јесте да заиграју у Лиги шампиона за младе. Први контакт са најелитнијим такмичењем у Европи јесте у том периоду. Апсолутно лепо искуство за младе фудбалере где могу да виде своје место против других екипа, да процене да ли су на правом путу. Од њих ће много зависити шта ће бити у нарендном периоду и да ли ће успети да се докажу и подигну свој ниво.

Још једном је истакао директнор наше Омладинске школе да је развој играча на првом месту, али и да играчи треба још много да напредују како би дошли до врхунског нивоа.

– Недостатке не можете да видите на утакмицама слабијег интензитета, против одређених противника. Код свих играча смо могли да приметимо оно на чему треба највише да радимо. Апсолутно се залажем за рад и то покушавамо то да пренесемо тренерима. Док сам био играч доказивање је било на сваком тренингу. Утакмица није толико битна, пошто се бавимо развојним фудбалом. Најбитније је да се деца развијају, да уложе максимум напора за оно што их очекује, а на нама је да им помогнемо на том путу на којем се надамо да ће бити део првог тима Црвене звезде.

Током ове полусезоне штопер Стефан Лековић је продужио уговор са Црвеном звездом, док је уговор са нашим тимом потписао талентовани дефанзивни везни фудбалер Лука Лечић.

-Стефан Лековић је играч који је показао своје добре, као и лоше стране ове сезоне. Лука Лечић је фудбалер који је рођен 2005. године, стицајем околности је дошло до тога да игра за омладинску селекцију. Поседује одређени таленат, али оно што желим да објасним јесте да деца у одређеном периоду прескоче генерацију. Број утакмица које играју је велики и не треба да буде у том броју због различитих ствари, рецимо да не би дошло до брзе повреде, замора материјала. Лечић игра против играча који су три године старији од њега, а требало би правилно дозирати напоре и наћи пут свој деци. Неки играчи су ушли у тај ритам раније него што треба. Црвена звезда се бави развојем играча, наши најбољи фудбалери представљају сениорску екипу Графичара. Млађи играчи су добили своју шансу и на њима је да пробају да је искористе.

Када је у питању омладинска селекција нашег развојног тима Драган Младеновић је приметио велики потенцијал код наших бисера, као да се нада још бољи партијама Графичара.

-У омладинцима Графичара има доста играча који испуњавају услове Црвене звезде. Базирали смо се на млађе играче којима ћемо дати шансу, то што играју у Графичару не значи да не заслужују да буду у Звезди. То је баланс који смо направили у Омладинској школи. Треба истаћи да играчи који наступају за сениорски тим Графичара, а фудбалери су Црвене звезде, имају право да играју за омладинску селекцију нашег развојног тима. Резултатски је могло бити боље, не заслужују да буду на једанаестој позицији пошто су заиста приказивали одличне партије. Надам се да ће у наредном периоду показати право лице.

Истиче Младеновић да редовно прати утакмице Звездине деце, а да тренери морају увек да размишљају ка напред уз то и да прате најновије фудбалске трендове.

-Као директору Омладинске школе задовољство ми је да пратим утакмице деце која су прошла кроз Звезду и да гледам њихов развој. Марко Неђић је тренер који већ пет година ради у нашој школи, прошао је пут од најмлађих категорија. Са омладинцима је освојио првенство и презентовао наш клуб у Лиги шампиона за младе. Тренер је који има велики потенцијал, али мора доста да ради на себи. Сваки дан је ново доказивање, не треба се бавити прошлошћу већ гледати мало даље у будућност. Долазе нови трендови и уколико нисте на том нивоу, не улажете у себе, не едукујете се падате у заборав. Милан Стегњајић такође добар тренер, а све оно што сам рекао за Марка Неђића важи за све тренере. Сви млади стручњаци представљају Црвену звезду и морају превасходно да воде рачуна о понашању које презентују на тренинзима и утакмицама. Однос са јавношћу је изузетно битан,као и однос са играчима за изградњу атмосфере у екипи.

Кадети Црвене звезде су освојили титулу јесењег шампиона Србије, а бивши ас нашег тима имао је само речи хвале за изабранике Слађана Николића.

-Задовољан сам са кадетском селекцијом по ономе што су направили ове полусезоне имајући у виду све недаће које су нас пратиле током јесењег дела првенства. Екипа која има изузетан потенцијал, а до сада је “дисала” свако за себе. Дошао је тренер који је нашао “жицу” и атмосфера се доста поправила, а може да буде још боља. Не треба заборавити да и у кадетима има млађих играча. Рецимо Јован Миладиновић млади чувар мреже је рођен 2007. године један од најперспективнијих голмана од када сам ја у Омладинској школи. Велики је потенцијал и сада доста тога зависи од њега. Три до четири најбоља играча из генерације кадета нису играли, већ играју за омладинску селекцију. Лепо је што заузимају прву позицију, али на крају је битно колико ће играча изаћи у први тим.

Говорио је Младеновић о успесима кадетске селекције Графичара, као и да се води рачуна о минутажама свих играча у Омладинској школи.

-Не гомиламо велики број играча већ узимамо фудбалере, када је то потребно, из нижих селекција. Сви добијају шансу, имају одређену минутажу и то је оно што је добро. Некада се дешавају проблеми са играчким кадром, то доста утиче на терен и ко ће изаћи на наредну утакмицу. Задовољан сам и са селекцијом кадета Графичара, када погледамо здравствени билтен, апсолутно све похвале иду свим играчима. Видимо да деца напредују, а то је управо оно за шта се залажемо Никола Јелић, као први тренер, и сви људи који су у Омладинској школи.

Осврнуо се директно црвено-беле Омладинске школе на рад свих селекција нашег клуба.

-Срећан због тренутног стања како то изгледа у односу на друге, али не и презадовољан на оно што заправо желим Црвеној звезди, нарочито Омладинској школи. Желимо да размишљамо глобално и да нас то води. Није нам у интересу да будемо најбољи само у српском фудбалу, сматрам да смо доста показали начином рада, схватањем фудбала, организацијом. Доста људи је “преписало” како се овде ради. Поједине ствари смо први увели, а видимо да сада малтене у сваком клубу постоји слична “шема”. Драго ми је управо због тога и имао сам сјајну групу сарадника без којих не би успели. Тренери који воде наше млађе селекције морају да сваки дан размишљају унапред и да се спремају за оно што следи, јер само то може да их одведе на прави пут.

За крај разоговора Драган Младеновић изнео је циљеве и програм рада који очекује наше бисере у наредном периоду.

Знамо да деца иду у школу и треба апеловати на њих да што више уче у овом периоду паузе, јер имаће доста обавеза када крене друга полусезона. Што се тиче старта тренажног процеса планиран је за 15. јануар, али наравно зависи од категорије. Некоме првенство креће раније и то ће наравно утицати. Све је спремно што се тиче тренажног микро и макро циклуса који предстоје пред нама. Имамо људе који се баве свим сегментима фудбала, од кондиционе припреме, организације, голманског рада. Црвена звезда све више расте када је у питању Омладинска школа – закључио је Младеновић.

Претходни текстУтакмица године – Реми против Милана на Маракани
Следећи текстТема дана | Дигитализација Звездине славне прошлости