Стошић: Дан који ћу вечно памтити

61

Црвена звезда је пре тачно 30 година победила Коло Коло резултатом 3:0 и постала првак света! Најлепша сећања вежу све звездашеза ту утакмицу, а чувеног дуела са чилеанским прваком присетио се и Влада Стошић.

Прошло је 30 година од тог дана кад смо постали светски шампиони, али то је нешто што се памти до краја живота и никад не заборавља. Сећања увек навиру, али појачана су сваког 8. децембра. Ми смо отишли растерећени да одиграмо ту утакмицу. Првих пет, шест дана нисмо имали ни где да тренирамо, већ смо радили вежбе у парку поред хотела, с обзиром на то да нам је пут до стадиона био дугачак. Идеја Владице Поповића била је да тренирамо у парку, одрађујемо разгибавања и промене ритма како би били спремни за меч. У утакмицу смо ушли озбиљно, свесни да смо добра екипа, а на крају и потврдили супериорност тиме што смо у другом полувремену без Савићевића успели да победимо Коло Коло и то убедљиво 3:0 – почео је Стошић.

Добра атмосфера тих година у нашем клубу се није доводила у питање.

Били смо екипа другара која је увек на терену давала максимум и озбиљно схватала сваку утакмицу. Толико смо били квалитетни да противници некад нису могли да претпоставе одакле долази опасност. Имали смо много покретљивих играча и мислим да је то оно што нас је највише красило – нисмо играли у месту и стално смо тражили простор. Тиме смо константно провоцирали противника да не знају где ћемо. Коло Коло је нас боље познавао него ми њих, али није то ништа необично, јер је Звезда тих година гледала само себе и није се обраћала превелика пажња на противника. Веровали смо у наш квалитет и побеђивали.

О томе колико су се обавезе тада схватале озбиљно и колико се предано радило, говори информација да су наши фудбалери чак седам дана раније отишли у Токио како би се што боље спремили за утакмицу.

Карантин од седам дана је био веома важан за нас. Идеја Владице Поповића и стручног штаба је била да одемо тамо, упознамо се са атмосфером у Токију и прилагодимо условима. Наравно, да у исто време будемо што спремнији за утакмицу. Постојао је проблем око транспорта од хотела до стадиона, али смо успели да се снађемо. Увек смо имали дужи карантин у односу на то како ствари функционишу данас, редовно смо се тако спремали, поготово за велике утакмице.

Прати Стошић Звезду помно и верује у Дејана Станковића и његове изабранике.

Од дана када је Дејан Станковић постао тренер Црвене звезде, игра се лепршав и директан фудбал. Имао сам прилику да разговарам са Дејаном о томе и оно што је очигледно је да Звезда за веома кратко време успе да дође од свог до противничког гола. То краси екипе које имају квалитет и замисао у игри. Звезда то одлично ради, о чему говори стил игре, као и резултати. Сутра нас чека меч против Браге, надам се да ћемо још једном доказати да смо екипа која заслужује да буде у Европи. Бићу уз Звезду путем ТВ екрана – закључио је Стошић.

Претходни текстЗвезда – првак света
Следећи текстКартингаши крећу на Светско Гранд финале!