Олимпијакос славио у Београду, шанса за пролаз у последњем колу

106

У 5.колу групе Е Еврокупа Црвена звезда мтс је поражена од Олимпијакоса у Београду 70-78 (24-18, 10-21, 19-20, 17-19) и у последњем колу ће тражити прилику за пласман у плеј-оф Еврокупа.

Добар почетак, пропуштена прилика и крај. Олимпијакос је успео искуством пре свега да сачува концентрацију у тренуцима када су обе екипе правиле доста грешака и када се увукла нервоза. Уколико се погледају статистички параметри наш тим је у већини колона био у предности, или у егалу, осим шутерским, највише за три поена.

По 41 скок су имале обе екипе, Црвена звезда чак 19 офанзивних (10 Олимпијакос), које није материјализовала, против висински доминантније екипе. Пет изгубљених лопти мање, три украдене више, 12 шутева више, чак 30 за три поена.

Почетак је припао нашем тиму, енергетски, офанзивно, дефанзивно. Милина Мишељић и Евдокија Стамати су тројкама отвориле утакмице, а након периода без поена, Стамати је погодила још једну тројку, Стампрополу полагањем донела 5-10 Олимпијакосу. Алисон Швагмејер је промашила први шут за три поена, а затим везала три успешна, укупно 11 од 24 поена Црвене звезде у првих десет минута, и ту је стала. Добар офанзивни скок и добру одбрану Звезда није користила, промашила је четири чиста зицера у првој четвртини и пропустила прилику да се одлепи у раној фази меча. Већ у финишу прве деонице је виђено доста грешака, нови период без поена, а Маша Јанковић је везаним поенима, уз украдену лопту у контри, поставила 24-18.

Очекивало се да Звезда настави у елементу, али је Олимпијакос успео да увуче наш тим у свој ритам. Ана Стамолампру је одржавала Олимпијакос у игри, који је искористио Звездину нервозу и пад да серијом 14-0 у потпуности преузме контролу над утакмицом, (29-37). Тек после пет минута Милица Бојовић је прекинула пост, а затим и постигла последње поене у првом полувремену за 34-39.

Серију између две четвртине Црвена звезда је продужила до 8-0 и преузела вођство, а Мартинш Зимбрас реаговао тајм-аутом, (40-39). Није успео наш тим да сачува предност у наставку, чудан критериум суђења, арбитара који заиста нису дорасли овом нивоу такмичења, довео је да обе екипе уђу у нервозу и серију грешака. Искуство Олимпијакоса је било пресудно у тој ситуацији, серију гошћи 6-0 прекинула је Милина Мишељић другом тројком, али су црвено-бели из Пиреја новом серијом успели да сачувају разлику пред последњих 10 минута, 53-59.

Арбитри су наставили да кваре утисак утакмице, тренери оба тима су добили по техничку грешку, затим је чиста неспортска грешка над Александром Катанић окарактерисана као обичан фаул, а скок Маше Јанковић као њен пети фаул. Критеријум и однос према Маши Јанковић је нешто чиме би судије Еврокупа морале да се позабаве. Звезда је имала прилику да се врати у меч после серије и полагања Александре Катанић за 59-62, али је већ у наредном нападу Ангелики Николополу искористила непажњу и у контри погодила за 59-64. Стамолампру је вратила сигурну предност Олимпијакосу, а након неколико промашаја Толфри погодила за три поена и први пут донела двоцифрену разлику, тим и преломила сусрет, (62-74). Звезда је у финишу смањила минус, арбитри поново погрешили и досудили неспортску грешку Јоани Диели која није била, а Милина Мишељић поставила коначних 70-78.

Милица Бојовић је била најефикаснија са 15 поена, Алисон Швагмејер је убацила 13, Александра Катанић 12, Маша Јанковић и Милина Мишељић 11. У редовима Олимпијакоса истакла се Ана Стамолампру са 17 поена, Кристина Витола је постигла 15, Канађанка Мишел Плуфе деби обележила са 13, а Алексис Толфри је убацила 11 поена.

Тренер црвено-белих је након меча апострофирао искуство Олимпијакоса, које је дошло до изражаја, као пресудан детаљ утакмице.

– Нама је основни циљ у Еврокупу ове сезоне био да скупљамо искуство, а ова утакмица је једна типична таква, у којој треба да скупимо искуство и научимо. То нам је недостајало да одиграмо боље, још боље од приказаног, и да дођемо до победе. Очигледно је Олимпијакос искуством, висином, рутином, на крају и именом у женској кошарци, у овом тренутку испред нас. Честитамо им на победи.

Олимпијакос је победом обезбедио пласман у плеј-оф рунду Еврокупа, а Црвена звезда ће тражити прилику у последњем колу победом над Пољакињама да буде међу четири најбоље трећепласиране екипе у својој конференцији. По четири најбоље трећепласиране екипе из обе конференције ће комплетирати учеснике плеј-оф рунде Еврокупа.

У последњем колу, 1.децембра од 20 часова, Црвена звезда ће дочекати пољски Бидгошч.

ККЖ Црвена звезда мтс: Елиот 3(3ск), Наумчев (3ск), Швагмејер 13(6ск), Чорто, Катанић 12(8ск 6ас 4укл), Спасовски, Јанковић 11(4ск 4укл), Недељков, Бојовић 15(6ск), Мишељић 11(7ск 3ас), Авлијаш, Јовановић 5(2ск 1укл). Тренер: Драган Вуковић

Претходни текстДраговић: Играћемо за навијаче
Следећи текстЗвезди предност пред реванш