Година рекорда Армина Синанчевића

34

Кружном техником у кругу за бацање правио је рекорде и низао успехе до својих првих олимпијских кругова. Армин Синанчевић годину је завршио као први на европској и четврти на светској ранг листи најбољих бацача кугле.

На листу успешности прво је уписао титулу балканског првака у дворани, када је у Истанбулу бацио 20.63 метара, а само четири дана након тог такмичења направио је велики подвиг поставивши нови национални рекорд у дворани – 21.25 метар на Serbia Open митингу.

Када сам почињао годину, молио сам се само да будем здрав и да не буде повреда – рекао је Армин.

Најбоље бацаче кугле почетком матра окупио је шампионат старог континента у пољском Торуњу. Високо шесто место у финалу и даљина од 20.74 метара на свом дебитантском наступу на Европским првенствима обећавало је добру годину.

По јутру се познао дан. Одмах на почетку летње сезоне и то након двонедељних припрема у Бару, на Првомајском митингу Армин је бацио нови балкански и државни рекорд, који сада вреди 21.88 метар. Занимљиво је да је дотадашњи рекорд био постављен у истој држави, истом граду и на истом бацалишту, а био је у власништу његовог тренера Драгана Перића који је 1988. године бацио 21.77 метар.

Митинзи Дијамантске лиге увертира за Олимпијске игре у Токију

Елиту атлетике окупљају престижни митинзи Дијаманстке лиге, а први у овој години није могао да буде на бољој локацији за Армина. Стадион у Дохи, на коме је 2019. године био у финалу Светског првенства. Иако је тога дана имао најдаљи хитац, идентичан као његов лични рекорд, због нових правила митинг је завршио на трећем месту због преступа у последњој серији.

За степеник више већ се попео на друогм митингу, и у Фиренци био други са даљином 21.60.

Митинзи Дијамантске лиге су нешто посебно, њих жели да доживи сваки атлетичар. Са пуно ентузијазма и мотивације приступао сам сваком од њих – истакао је Армин.

Управо су му и они помогли да се што боље припреми за круну његове сезоне, која га је чекала у Токију.

Паузу од светске сцене надоместили су наступи на домаћем терену. Победом на Балкаснком првенсту, које се одржало у Смедереву крајем јуна, Армин је објединио титуле балканског првака и то новим рекордом шампионата од 21.50м, у великом стилу у послењној серији. Следећег викенда на Екипном првенству Србије нашем атлетском клубу донео је највећи број бодова. Резутат 21.30 метар, вредео је невероватних 1.199 бодова.

Земља излазећег Сунца

Сан сваког спортисте је да наступи на Олимпијским играма. Синанчевић је рутински одрадио квалификације и са 20.96м пласирао се у финале. Јасно је било колико је Армин био спреман када је 20.89 метара бацио одмах у првом покушају, међутим уз четири преступа и још једним исправним хицем Олимпијске игре је завршио на високој седмој позицији.

Митинг у Лозани вратио га је на колосек за финале Дијамантске лиге, четвртом позицијом и даљином од 21.35м нашао се у групи од само шест бацача који ће се надметати у Цириху.

Дошао сам до финала као другопласирани, спреман да направим велику успех за српску атлетику – рекао је Армин.

И направио је. Велико треће место у финалу Дијамантске лиге. Хитац само два центиметара мањи од личног рекорда, а испред њега само светски рекордер у овој дисциплини Рајан Краузер и светски првак Џо Ковач. Синанчевић је био најбољи Европљанин такмичења, оставивши на четвртој позцији дотадашњег рекордера Дијамантске лиге Новозеланђанина Тамаса Волша.

Велика историја, највећи успех. Захвалан сам за двоструку титулу балканског првака, шестим местом на Европском, седмим на Олимпијских играма и трећем у Дијамантској лиги. Надам се да је мој клуб поносан на све ово јер овакву сезону нико није имао од атлетичара који су прошли кроз наш највећи клуб – рекао је Армин.

Тандем Перић – Синанчевић

Спој Драгана Перића легенде ове дисциплине и нове звезде овог спорта Армина Синанчевића не престаје да изненађује и помера границе. Следећа станица је Светско дворанско првенство које се одржава у Београду.

Мој тренер и ја морамо наставити да се професинално спремамо, а тема о Светском првенству још није покренута. Најважније је да све добро одрадимо и да будем макснимално спеман и здрав за сезону и то такмичење – истакао је Синанчевић.

Сличну жељу имао је и пред почетак ове године.

Претходни текстГранитна одбрана Црвене звезде донела победу у дербију
Следећи текстЗвезда сија над Краљевом