Нико као Бен и Канга

40

Црвена звезда из сезоне у сезону наставља да ниже успехе, како на домаћој, тако и на европској сцени, а неизбрисив траг у историјским победама и моментима нашег клуба оставила су два странца која заједно у Звездином дресу имају чак 264 одиграна меча, по чему се апсолутно издвајају у односу на остале иностране фудбалере који су били део црвено-беле породице – то су Ел Фарду Бен и Гелор Канга.

Стигао је Гелор Канга 2016. године из руског Ростова у ком је био веома значајан играч, али тешко да је ико могао да наслути да ће репрезентативац Габона постати једна од незаменљивих карика у игри црвено-белих у наредним сезонама. Дао је огроман допринос у пласману нашег клуба у Лигу Европе, а многи ће сигурно заувек памтити његове „европске бомбе“ против Спарте, па онда и против Краснодара. Под вођством Влада Милојевића, искусни Габонац пружао је одличне партије, а то није прошло незапажено. На кратко је Канга напустио клуб који му је у срцу и запутио се у прашку Спарту, али једноставно он не може без Црвене звезде, па је по други пут задужио црвено-бели дрес на лето 2020. године.

Поново је Канга „дириговао“ везним редом и делио лопте нашим нападачима, што је допринело да се Звезда поново пласира у Лигу Европе, овог пута под вођством Дејана Станковића. Да је репрезентативац Габона постао један од кључних шрафова црвено-беле машинерије говори и чињеница да се наш клуб и ове сезоне пласирао у Лигу Европе, а управо је Канга био један од заслужнијих за то. Успео је Канга током боравка у Звезди и да освоји две титуле националног шампионата, као и титулу Купа Србије. Везни фудбалер је до сада за наш тим наступио 116 пута и постигао 23 гола, а уз то је уписао и 37 асистенција. И ове сезоне Канга је један од кључних играча црвено-белих, а успео је и да постигне још један „еврогол“ против Лудогореца.

Још један странац који је постао симбол Звездиних успеха је репрезентативац Коморских острва, Ел Фарду Бен. Сјајни нападач стигао је у наш клуб почетком 2018. године и од старта је показао да партије из Олимпијакоса нису случајност. У квалификацијама које су уследиле на лето постигао је шест голова и водио наш тим до историјског пласмана у Лигу шампиона. И наредне сезоне Бен је био важан шраф у игри нашег тима, који је и другу годину узастопно играо у Лиги шампиона. Наставио је нападач са одличним партијама и под вођством Дејана Станковића, па је тако хет-триком против гибралтарске Европе поново водио наш тим кроз квалификације, а касније испоставиће се, и до Лиге Европе.

Уписао се репрезентативац Коморских острва у срелце и у групној фази, када је са два гола и три асистенције у групној фази био један од најзаслужнијих што је наш тим изборио „нокаут“ фазу Лиге Европе. Уследио је двомеч са италијанским Миланом , а Бен је поново фантастичним играма и залагањем успео да постигне погодак, али то ипак није било довољно за пролаз нашег тима, упркос правилу о голу у гостима, које више није на снази. И ове сезоне Бен бележи сјајне партије, а поново је био важан део Звездиног европског пута јер је са голом против Клужа, као и две асистенције, дао велики допринос да наш тим и ове сезоне игра у групној фази Лиге Европе. Звездин нападач је са 71 голом убедљиво најбољи стрелац са иностраним пасошем у дресу Црвене звезде, а уз то је на чак 148 одиграних мечева уписао и 37 асистенција. Уз то, Бен је до сада успео да освоји четири трофеја националног шампиона, као и један трофеј Купа Србије. Бен је недавно добио и српски пасош, а том приликом је истакао да је веома срећан због тога, као и да се у Звезди и Србији осећа као код куће.

Оно што је такође интересантно, то је да Кангу и Бена у јануару чека Куп афричких нација, где ће осим Габона и Коморских острва, представљати и Црвену звезду.

Претходни текстПораз у Милану, Црвена звезда без шансе
Следећи текстНиколашевић за победу омладинаца