Саного као стена

8

Црвена звезда је ремизирала на тешком гостовању у Данској против Мидтјиланда (1:1). Изабраници Дејана Станковића су одиграли праву такмичарску утакмицу, а један од наших играча који се највише истакао по статистичким параметрима јесте дефанзивни везни фудбалер Секу Саного, који је утакмицу почео као штопер, што му није први пут ове сезоне и забележио још једну феноменалну партију.

Саного је на утакмици против Мидтјиланда имао сличну улогу као на мечу другог кола Лиге Европе против Лудогореца. Играо је бивши репрезентативац Обале Слоноваче на позицији централног дефанзивца, где се често спуштао између Дегенека и Драговића, а управо је на тај начин организовао игру нашег тима. Имао је улогу такозваног „либера“. О његовој доминантној партији говори и податак са статистичке платформе ИнСтат по чијим параметрима је остварио укупан индекс од 284. Уливао је сигурност свима у тиму, а податак од 93 посто тачних додавања је импозантантан, поготово кад се узме у обзир да су му лопте чешће ишле напред него назад, што можда и није каратеристично иначе за ту позицију.

Показао је тридесетдвогодишњи фудбалер да је дуел игра један од његових главних адута. Освојио је шест дуела против брзногих играча Мидтјиланда, од тога два ваздушна и четири на травнатој површини. Да је био готово перфектан у дефанзиви показује и податак да је имао максималан учинак у стартовима на лопту (чак девет пута је зауставио противничке офанзивце), а забележио и један успешан дриблинг, што такође није карактеристично за његову позицију, али видело се и на делу да је начелно везни фудбалер и да воли да га „понесе“ лопта. Ипак, и у том сегменту је деловао сигурно.

Нема Дејан Станковић проблем да играче ротира и тражи им идеалну улогу, а Саного на штоперу је свакако опција више за нашег тренера.

Претходни текстЗвезда без пораза у Лиги Европе на 10 узастопних мечева
Следећи текстУ сусрет противнику – Раднички Ниш