Никад боља Звезда у групној фази

30

Црвена звезда се тренутно налази на првој позицији у групи Ф Лиге Европе са седам освојених бодова из три кола, што је најбољи учинак нашег тима у 21. веку.

Црвено-бели су забележили сјајан старт ове сезоне на евро сцени. Савладали су изабраници Дејана Станковића Брагу на стадиону „Рајко Митић“ са 2:1 головима Милана Родића и Александра Катаија где су забележели прва три бода. Потом су били бољи од Лудогореца у Бугарској (1:0), где су црвено-бели захваљујући „пројектилу“ Гелора Канге однели бодове у Београд. Могао је наш тим да се врати и са три бода из Данске на тешком гостовању Мидтјиланду, али на крају је домаћин успео да изједначи резултат тако да се меч завршио поделом бодова, а једини гол за наш тим постигао је Мирко Иванић.

Тренутно се Црвена звезда налази на првој позицији у групи Ф са седам освојених бодова из три одиграна меча, чиме је завршен својеврсни круг с обзиром да смо одмерили снаге са свим екипа из групе. Наш тим је без пораза у досадашњем делу групне фазе, а на чак два гостовања успели су наши првотимци да изборе позитиван резултат. Ово је уједно и најбољи старт Звезде у прве три рунде европских такмичења од када се наш тим пласирао у друго по јачини европско такмичење пре пет година у сезони 2017/18. У актуелној сезони само Вест Хем и Лион имају бољи учинак од нашег тима у Лиги Европе, пошто су енглески и француски представници остварили максималан учинак, док су клубови попут Галатасараја, Монака, Реал Бетиса и Ајнтрахта освојили идентичан број бодова као ми.

У већ поменутој сезони 2017/18. Звезда је обезбедила пласман у Лигу Европе после десет година, а одмах исте сезоне и нокаут фазу овог такмичења, црвено-бели су тада у групи са Бате Борисовом, Келном и Арсеналом имали укупно четири бода после првог круга у групној фази. Наредне године у Лиги шампиона наш тим је у конкуренцији са Ливерпулом, Пари Сен Жерменом и Наполијем имао један бод у прва три кола, захваљујући ремију против италијанског представника на Маракани. Наредне такмичарске године у можда још јачој групи са Бајерном из Минхена, Тотенхемом и Олимпијакосом, црвено-бели су имали три бода у првом кругу захваљујући победи на нашем стадиону против грчког представника од 3:1.

Под тренерском палицом Дејана Станковића, Звезда је и прошле сезоне у другом по јачини европском такмичењу имала сјајан старт у прва три кола. После пораза од Хофенхајма, уследиле су две победе против Слована из Братиславе (5:1) и Гента (2:0) тако да је наш тим имао скор од шест бодова. Тренутно само један бод је довољан нашем тиму да презими у Европи, а уколико буду наставили изабраници Дејана Станковића да пружају сјајне партије и постижу невероватне резултате имају изгледне шансе да као првопласирана екипа, у групи Ф у конкуренцији са Брагом, Лудогорецом и Мидтјиландом, прођу директно у осмину финала Лиге Европе.

Црвена звезда је у 21. веку два пута учествовала у групним фазама тадашњег Купа УЕФА у сезона 2005/06, као и 2007/08, али тада је формат такмичења био другачији у односу на тренутни.

Претходни текстИванић до 2025!
Следећи текстЗвездино велико појачање: Повратак Драшка Ненадића