Звезди упркос поразу прво место у Загребу

65

Ватерполисти Црвене звезде освојили су прво место у групи Д на турниру 2.кола квалификација за Лигу шампиона који се одржао у Загребу и поред пораза у последњем колу од домаће Младости – 9:8 (1:1, 3:3, 3:3, 2:1).

У тесној и неизвесној завршници, голом 30 секунди пре краја из петерца, Звезда је претрпела први пораз, али је у кругу екипа са шест освојених бодова била најбоља, са гол разликом +5. Победа је за Младост значила пролаз, јер је Аполон испустио велику предност у финишу меча против Монпељеа.

Веома физички захтевна утакмица, са јако чврстим одбранама и нешто другачијим критеријумом. Младост је прва повела преко Марина Дашића у првом нападу, Мишовићу је лопта проклизала између руку. Дашић је био ударна игла Младости у наставку, а Владимир Мишовић још једном потврдио велики таленат. Прво је зауставио петерац који је извео Франко Лазић, а затим са четири одбране „ушао“ у главу домаћим играчима. Сакупио је 11 одбрана до краја меча. Звезда је тражила решење у нападу, а лед је пробио правим пројектилом Марко Радовић за коначних 1:1 на крају првог периода.

Мишовић је наставио да фрустрира супарнике, оно што Звездина одбрана није успевала да ухвати, јесте најбољи јуниорски голман света. Већ тада је однос у искључењима био дискутабилан, али и са два играча мање, одбрана је била на нивоу. Током целог турнира изабраници Александра Филиповића су одлично користили играча више, у истом ритму наставили су и у последњем дуелу. Басара и Ђурђић су погодили за 1:3. Ипак, у финишу, Марин Дашић је успео да покрене свој тим и прекине пост од 12 минута без гола. Смањио је на 2:3, Пјешивац узвратио на другој страни, али је Дашић са два ефектна гола донео поравнање пред полувреме, 4:4. Велику прилику су пропустили црвено-бели у последњој секунди, ударац Милојевића је зауставио Марцелић, а затим је Вукићевић добио директан црвени картон.

Марин Дашић је постигао и пети гол за своју екипу и донео прво вођство после старта утакмице, а Вук Милојевић изједначио, уз више него очигледан фаул за искључење Дарија Раковца, који су арбитри Бух и Бјанко пропустили да виде, а за којег би то било друго искључење. До краја треће деонице смо видели гол за гол: Басара је погодио за нову предност, изједначио је Врбњак. У међувремену су Биљака и Бајић зарадили треће искључење, Суботић петерац претворио у гол, а пет секунди пре краја Лазић погодио за 7:7.

Последњи квартал је донео највише узбуђења. Гаврил Суботић је на почетку четврте четвртине добио треће искључење, а уз неколико пропуштених прилика, надовезао се и промашени петерац Вељка Танкосића, Марцелић је био успешнији. Дарио Ракоњац је на 2.44 до краја погодио у ситуацији са играчем више и Младост је држала вођство до уласка у последњи минут, када је погодио Танкосић за 8:8. Младост последњи напад са играчем више није искористила, али се десио пропуст. Милојевић је претходно зарадио треће искључење, међутим ускочио је у базен у брзини, па је Бух свирао петерац за Младост. Ракоњац је био прецизан, а Пјешивац није успео да ухвати лопту испред Марцелића у последњим секундама меча за изједначење.

Иван Басара је био најефикаснији са 2 гола, по једном су били успешни Марко Радовић, Богдан Ђурђић, Стефан Пјешивац, Вук Милојевић, Гаврил Суботић и Вељко Танкосић.

Црвена звезда је изборила пласман у плеј-оф за Лигу шампиона, које доноси Лигу шампиона или четвртфинале Купа Европе. Могући противници нашег тима у 3.колу квалификација су другопласиране екипе са три преостала турнира: Савона, ОСЦ из Будимпеште и Барселона. Прва утакмица је на програму 16.октобра, реванш 20.октобра.

Већ у среду, Звезду очекује меч 2.кола Суперлиге у Нишу, против Наиса.

МЛАДОСТ – ЦРВЕНА ЗВЕЗДА 9:8 (1:1, 3:3, 3:3, 2:1)
Загреб, базен: „Младост“. Судије: Хавијер Бух (Шпанија) и Данијеле Бјанко (Италија). Петерци: Младост 2(1), Црвена звезда 2(1).

МЛАДОСТ: Марцелић, Самарџић, Плискевич, Биљака, Лазић 1, Дашић 5, Врбњак 1, Раковац 2(1), Брцић, Бајић, Фабрис, Шкиљић, Јурлина. Тренер: Зоран Бајић

ЦРВЕНА ЗВЕЗДА: Мишовић, Танкосић 1, Ђурђић 1, Марковић, Суботић 1(1), Милојевић 1, Пјешивац 1, Басара 2, Рађен, Вукићевић, Гардашевић, Радовић 1, Алексић. Тренер: Александар Филиповић.

Претходни текстЗвезда подржала особе ометене у развоју
Следећи текстПакети улазница за Евролигу у Арени од понедељка у продаји