ИН МЕМОРИАМ – Проф. др Драгољуб Кавран

193

Са великом тугом обавештавамо Вас да је преминуо вишегодишњи председник Веслачког клуба Црвена звезда проф. др Драгољуб Кавран.

Био је врхунски спортиста и веслач. Био је члан нашег клуба од 1949. године, а од 2000. године био је и председник клуба, који се од њега опростио бираним речима:

Поштовани пријатељи,

Обавештавамо вас да се Проф. др Драгољуб Кавран, вишегодишњи председник ВК Црвена звезда, упокојио у Господу, у недељу, 19. септембра 2021. године.

*Детаље око датума и места сахране, објавићемо накнадно.

Проф. Кавран био је дугогодишњи редовни професор Правног факултета у Београду. Као доктор правних наука предавао је и на факултетима у Новом Саду, Крагујевцу, Нишу, Бања Луци, Загребу и Љубљани, на Универзитетима Западни Мичиген, Мичиген, Колумбија, Мисури, Фордам, Аризона, Северни Тексас, Небраска-Омаха у Америци, на Универзитету Карлтон у Канади, Универзитету у Милану, Манчестеру, Лисабону, Стокхолму…

Учествовао је на више од 100 научних конференција и симпозијума у многим земљама Европе, Америке, Азије и Африке. Био је главни уредник и члан уредничких одбора неколико стручних часописа. Објавио је мноштво књига, уџбеника и монографија и око 260 студија, чланака и саопштења у часописима и научним публикацијама у земљи и иностранству.

Био је потпредседник Кадровског комитета Светске асоцијације за управне науке, члан Друштва за јавну управу САД, Америчке академије за менаџмент и Академије за менаџмент Велике Британије, Председник Савеза стручних кадрова Југославије, Председник Савезне комисије за реорганизацију управе и директор Завода за високо образовање, Потпредседник Савезног савета гувернера. Као монархиста и лични пријатељ краљевске породице Карађорђевић, био је вишегодишњи члан Крунског савета.

Годинама је радио као експерт Уједињених нација у Њујорку, а као вођа пројекта, радио је на реорганизацији државне управе у Бахреину, Индонезији, Јемену, Катару, Кини, Монголији, УАЕ, Зимбабвеу, и сарађивао на развоју и примени реорганизације управе у више од 40 земаља.

Био је врхунски спортиста и веслач. У Звезду је дошао 1949. године, био је члан прве поставе четверца „Мачора“, екипе по којој је снимљен филм „Бал на води“.

То је каријера Професора Каврана, импресивна и богата. Таквих је мало и у светским оквирима.

Сво то огромно знање и искуство проф. Кавран, као председник клуба од 2000, уложио је у ВК Црвена звезда – Београд.

Радили смо увек предано под његовим будним оком, а професор Кавран нам је објашњавао дубоки значај спорта, олимпизма и живота.

Његове речи, увиди, искуство и бескрајно стрпљење били су драгоцена подршка у тешким и у добрим временима. У тешким, да лакше пребродимо и извучемо поуку, у добрим да се не погордимо и извучемо поуку!

Од Клуба и сваког у Клубу понаособ никада није одустао, тражећи у свакоме добро и тражећи да свако буде добар и бољи и најбољи. На један позив, док би велики послови чекали, створио би се у Клубу, да помогне, да да правни савет, да посаветује, да присуствује тешким састанцима, да својим ауторитетом стане иза Клуба.

Сада се опраштамо са нашим драгим председником. Нећемо рећи да је то губитак, јер ништа у вези са проф. Кавраном није губитак. Он је оставио велики траг својим радом у Клубу и велики траг у сваком од нас са којим је радио, и у будућим генерацијама које ћемо ми подучити на постулату: Немо фит цасу бонус: дисценда ест виртус. – Нико не постаје добар случајно: врлину треба учити!

Слава му!

Веслачки клиб Црвена звезда – Београд

Спортско друштво Црвена звезда изражава најдубље саучешће породици, пријатељима и свим члановима Веслачког клуба Црвена звезда.

Претходни текстЗвездина убитачна лева страна
Следећи текстЏајић и Терзић уручили Ражнатовићу Звездин дрес