Станковић: Оптимиста пред дерби

47

У недељу од 18 часова биће одигран 165. вечити дерби у оквиру деветог кола Суперлиге Србије, а очекивања пред меч у ком ће Црвена звезда бити гост, изнео је шеф стручног штаба нашег тима Дејан Станковић.

Дерби је нешто на шта Србија треба да буде поносна, поготово у последње време, јер као што сви могу да виде и Звезда и Партизан крче пут домаћег фудбала да у Европи имамо можда и два директна учесника у Лиги шампиона, ако не то, онда бар скраћене квалификације, где ће бити доста лакше. Што се тиче нас, Бен је повређен, а покушаћемо да оспособимо Павкова да одигра бар неки минут, али као што сам рекао и пред Брагу – кога нема, без њега се мора. Игра се на свака три дана, искористићемо и ово данас за анализу да се што боље спремимо и тактички поставимо како желимо. Знате и сами, дерби не може да се прогнозира, али долази у добром моменту за нас. Победа против Браге даје сигурност и самопоуздање и оптимиста сам – почео је Станковић.

Шеф стручног штаба нашег тима говорио је и о припреми за дерби.

– Више је то психолошки, него тактички. Не можемо ми једни друге много да изненадимо, јер се добро познајемо, а стил игре обе екипе је већ сад препознатљив. Тако да, мислим да не могу да нас изненаде, могу да замене неког играча за играча, али то је то. Битна је психологија овде, јер на осталим утакмицама губиш бодове, а дерби је пораз, ако га изгубиш. Тад губиш као навијач пре свега и онда је то много тешко да се прихвати. Тако да, урадићемо све да се вратимо са позитивним резултатом.

Станковић сматра да дерби не може да се прогнозира.

– Нема ту калкулација и не може да се прогнозира. Играћемо да победимо. Партизан има добар старт сезоне, поштујем тренера Станојевића који је издигао екипу, где они заиста тешко примају голове. Организовани су, имају добар средњи блок из ког остављају простор брзим нападачима. И ми, као вероватно и они, идемо на победу, а видећемо шта ће дерби изнети.

Детаљније се осврнуо и на појединце, па је прокоментарисао Катаија, Гобељића, Дионија…

– Катаи је неко ко се не плаши и не занима га који је минут утакмице у смислу преузимања одговорности. Храбар је и сви му верујемо. Похвалио бих и Гобељића за партију против Браге, јер је чувао њиховог најбољег играча. Јесмо примили гол који је био последица умора и наших ситних грешака, али ме је он одушевио. Диони је “порастао” у последњих месец дана и мени је драго када шпиц улази у шансе, али је време да их реализује. Директан сам са мојим играчима и кажем – шпиц Звезде из две шансе мора да постигне два гола и шпиц Звезде и када нема ниједну шансу, мора да измисли гол. Ипак, заиста сам задовољан Дионијевим радом и напретком. Дошао је касно, у смислу тога да је без припрема кренуо да игра и одразило се то на њега и на повреду коју је „вукао“ од пре, али заиста верујем у њега. Не само у њега, већ у цео тим. Не бих да издвајам никога, јер појединца код нас “избаци” група. Видели сте и против Браге да је морало више од онога што смо се договорили, а момци су то испунили и то очекујем и у недељу.

Прекиди су били заштитни знак Црвене звезде прошле сезоне, а погодак Родића против Браге наговештава да би то могло да се настави.

– Ситнице одлучују велике утакмице. Ко буде имао више концентрације на прекидима, на одбијеним лоптама, на томе да не погреши пас у опасној зони – то прави превагу. Задовољан сам прекидима сада и могу да кажем да много радимо на њима. На почетку смо можда мало комотно улазили у противничке шеснаестерце, а сада идемо да дамо гол.

За крај, подвукао је Станковић да му правило о једном “бонус” фудбалеру у стартној постави не прави проблем.

Ништа ми то не ремети, јер наши “бонуси” су са разлогом одабрани и они могу на свакој утакмици да клубу дају нешто и да на неки начин допринесу екипи. Верујем у њих – закључио је Станковић.

Претходни текстКатаи: Спремни да преузмемо одговорност
Следећи текстКада је тешко – Катаи