Звездин напредак на Уефа листи – 41. место

59

Црвена звезда је овог лета пету годину заредом обезбедила групну фазу неког од европских такмичења. Тиме је додатно увећала коефицијент и сада се налази на сјајном 41.месту клупске листе УЕФА.

Црвено-бели у последњих пет година остварују изузетне резултате на евро-сцени. Низ фантастичних резултата започет је у сезони 2017/18, када се клуб први пут после 10 година пласирао у групну фазу Лиге Европе. Редом су падали Флоријана, Иртиш, прашка Спарта и Краснодар. После тога уследио је још један искорак. Групну фазу смо завршили на другом месту, иза Арсенала, а испред БАТЕ Борисова и Келна, чиме је наш клуб први пут после 1992. године дочекао пролеће у Европи. У шеснаестини финала уследио је двомеч са ЦСКА, где је Звезда била равноправан ривал. Те сезоне, екипа под вођством Владана Милојевића увећала је клупски коефицијент за 8.000 бодова.

Сезона 2017/2018 била је само увертира за оно што ће уследити наредне године. Црвена звезда се први пут пласирала у Лигу шампиона, а квалификације је завшила без иједног пораза, са четири победе и четири ремија. Елиминисани су Спартакс, Судува, Спартак из Трнаве и Салцбург. У групи са Ливерпулом, ПСЖ-ом и Наполијем, остварена је незаборавна победа над Ливерпулом, који је на крају и освојио то такмичење, на препуној „Маракани“, а бодовни салдо на УЕФА листи био је богатији за још 7.000 освојених поена. Нови циклус квалификација донео је поново одлично издање црвено-белих. Елиминисани су Судува, Хелсинки, Копенхаген и Јанг Бојс. Сезону смо почели на 88. месту УЕФА листе, да би након квалификација били 68. на бодовној табели. Групна фаза са Бајерном, Тотенхемом и Олимпијакосом, завршена је са освојена три бода и тиме је Звезда укупно „уписала“ нових 6.000 бодова.

Прошлог лета, после елиминације Европе и Тиране, те несрећног пораза од Омоније, а потом и тријумфа над Араратом, обезбеђена је групна фаза Лиге Европе. У групи са Гентом, Хофенхајмом и Слованом из Либереца, црвено-бели су остварили три победе, два ремија и један пораз, и завршили са 11 бодова као други у групи. Херојски двомеч са Миланом донео је елиминацију нашег тима, иако нисмо поражени, већ смо надиграли Италијане, али због правила гола у гостима, које више није на снази, заустављени смо ту. Претходна сезона донела је рекордних 10.000 бодова на УЕФА листи, тако да је наш тим сада поново међу 50 најбољих клубова „старог“ континента, што је значајан податак за наредне квалификације у којима ће црвено-бели учестовати и олакшати им пут до групне фазе европског такмичења.

У досадашњем делу сезоне екипа Дејана Станковића је убедљиво победила Каират, затим доживела испадање од Шерифа, да би се након тога двоструком победом над румунским прваком Клужом поново пласирали у Лигу Европе, чиме смо повећали клупски и национални коефицијент за 3.000 бодова и сада се наш клуб налази на 41.месту, са укупно 34.000 бодова.

Пред нама је групна фаза Лиге Европе у којој ћемо се сусрести са Брагом, Лудогорецом и Мидтјиландом, а верујемо у то да би коефицијент додатно могао да се поправи, иако „бранимо“ 8.000 бодова, освојених из сезоне 2017/18, што је веома изазовно.

Претходни текстРукометаши трећи у Горњем Вакуфу, следи 9. „Гужвин меморијал“
Следећи текстМлађи јуниори прваци Београда, млађе јуниорке вицешампионке