ИН МЕМОРИАМ: Иван Топлак

117

Фудбалски клуб Црвена звезда са жаљењем обавештава јавност да нас је још једно фудбалско име заувек напустило. У Марибору је у 90. години живота преминуо Иван Топлак.

Иван Топлак је рођен 21. септембра 1931. године у Београду (Краљевина Југославија). Играчку каријеру је започео у Словенији, у млађим категоријама Браника из Марибора, а потом се афирмисао у љубљанској Олимпији. За Црвену звезду је наступао од 1954. до 1961. године, одиграо 210 утакмица и постигао 144 гола. Своју прву титулу првака са Звзедом је освојио у сезони 1955/56. За репрезентацију Југославије је играо само једном, иако је био изузетан центарфор И голгетер.

Топлак је као тренер у Црвеној звезди радио од 1964. до 1966. године, а после нашег клуба одлази у САД где је две године радио и као универзитетски професор на Станфорду. По повратку у Југославију, годинама је био професионални тренер у ФСЈ. Радио је са младом и олимпијском репрезентацијом Југославије, са којом је био четврти на играма у Москви 1980. године, а у Лос Анђелесу 1984. Године довео је Југолсавију до бронзане медаље. Кратко је био селектор и А тима (1976/77), на клупи “плавих” провео је свега осам утакмица.

Спортско друштво Црвена звезда изражава најдубље саучешће породици и пријатељима нашег Ивана Топлака.

Претходни текстЦрвена звезда и „Моцарт“ продужили сарадњу до 2027.
Следећи текстМркела: Топлак био пример правог стручњака и педагога