Дан када је рођен великан Црвене звезде и светске кошарке Бора Станковић

50

На данашњи дан пре 96 година (09.07.1925.године), у Бихаћу је рођен Борислав Станковић, један од оснивача кошаркашког клуба Црвена Звезда, некадашњи играч нашег клуба и једна од најважнијих фигура српске, југословенске и светске кошарке.

Бора Станковић је у марту 1945.године био један од људи који је присуствовао оснивачкој седници СД Црвена звезда 1945. и са кошаркашком секцијом, заједно са Поповићем, Гецом,Калембером И осталим великанима наше кошарке утабао прве кораке кошарке на Малом Калемегдану И на овим просторима. Са КК Црвена звезда освојио је три титуле првака Југославије у тиму за који су наступали Гец, Соколовић, Стефановић, Калембер, Роклицер, Демшар, а предводио их још један од темеља наше кошарке и такође оснивача КК Црвена звезда – Небојша Поповић.

Један је од оснивача ОКК Београда са којим је такође освојио три титуле првака Југославије.

Био је генерални секретар КСЈ (1956-1966) а од 1969.године стално је био ангажован у светској кошаркашкој федерацији ФИБА. Од 1976.године обављао је функцију генсека ФИБА и до одласка 2002.године ова организација доживела је бројне промене.

Учествовао је на 28 Европских првенстава, 14 светских и 14 Олимпијских игара, као и на 12 конгреса ФИБА.

Борислав Станковић је преминуо у свом дому у Београду, који је био његова стална адреса од 1945. године.

КК Црвена звезда мтс

(ШАМПИОНСКИ ТИМ КК ЦРВЕНА ЗВЕЗДА ИЗ 1948. ГОДИНЕ – БОРИСЛАВ СТАНКОВИЋ НОСИО ЈЕ ДРЕС СА БРОЈЕМ 7)

Претходни текстШкола из Румуније долази да гледа Звезду у Лиги шампиона
Следећи текстКатаи: Једва чекам да видим публику на „Маракани“