О противнику – Макаби Хаифа или Каират

57

Црвена звезда ће се у другом колу квалификација за Лигу шампиона састати са победником дуела између Макабија из Хаифе и Каирата, одлучено је данашњим жребом у Ниону.

Са тимовима из Израела, Црвена звезда се никада до сада није сусрела у УЕФА такмичењима и потенцијални сусрет са Макабијем из Хаифе био би први пут у Звездиној богатој историји, док се са Каиратом до сада састајала у два двомеча, 2002. и 2015. године.

Макаби из Хаифе је освојио овогодишње првенство Израела испред имењака из Тел Авива и на тај начин су такозвани „зелени демони“ забележили 13. титулу шампиона Израела са само једним бодом више од другопласиране екипе. Тим је састављен од домаћих фудбалера, али у Макабију тренутно наступа и бивши штопер Звезде Богдан Планић који је наступао за наш клуб у сезони 2014/15. Играчка вредност потенцијалног противника Црвене звезде је нешто мања од 15 милиона, а најопаснији играчи Макабија су Омер Атзили и Долев Хазиза двојица крилних нападача који су заједно прошле сезоне постигли 17 голова у шампионату Израела, али и забележили укупно 23 асистенције. Поред ове двојице фудбалера треба поменути и капитена Макабија Нета Лавија који је један од најстандарнијих играча у њиховом тиму.

Каират је освојио шампионску титулу у казахстанском првенству испред Тобола и Астане. Највећа звезда у тиму је нападач Вагнер Лав, бивши играч московског ЦСКА, Палмеираса, Фламенга, Коринтијанса и Бешикташа. Поред њега, тандем на средини терена чине пољски репрезентативац Јацек Горалски и црногорски везиста Небојша Косовић. У одбрани је наш штопер Раде Дугалић. Момак из Прокупља је висок 193 центиметра, а у Каират је стигао пре више од две године. Са овим тимом, Црвена звезда је играла четири пута у досадашњој историји.

У првом двомечу у сезони 2002/2003 под вођством Зорана Филиповића, црвено-бели су остварили двоструку победу, а казахстанског представника са клупе је предводио наш бивши ас Златко Крмпотић. Прва утакмица 15. августа 2002. године одиграна је у Алма Ати и завршена је тријумфом нашег тима од 2:0. Стрелци су били Игор Богдановић и Драган Мрђа. Реванш је одигран 14 дана касније на београдској „Маракани“. Црвено-бели су забележили још једну убедљиву победу – 3:0, а мрежу противника затресли су Иван Гвозденовић, Немања Видић и Радован Кривокапић.

Други пут у двомечу са тимом из Алма Ате, снаге смо одмерили 2015. године. На београдској „Маракани“, Саво Павићевић је у раној фази меча добио директан црвени картон, а Каират је славио са 2:0, док је у реваншу казахстански тим победио са 2:1, а почасни погодак за црвено-беле постигао је Вукан Савићевић. Занимљивост је да је на те две утакмице Звездин дрес носио Израелац Идан Веред, који је у редове нашег тима дошао управо из Макабија из Хаифе, а једина два европска меча за Црвену звезду одиграо је управо против Каирата.

Први дуел израелског и казахстанског тима на програму је 6. или 7. јула, док је реванш заказан за 13. или 14. јул.

Црвена звезда ће такмичење започети гостовањем 20. или 21. јула , а друга утакмица на стадиону „Рајко Митић“ играће се 27. или 28. јула.

Претходни текстМијаиловић: Добро ћемо се припремити
Следећи текстСрећно и хвала, Ицо!