Отворена ложа „Бора Костић“

140

Данас је на стадиону „Рајко Митић“ у Музеју Црвене звезде свечано отворена ложа која ће носити име легендарног голгетера нашег клуба Боре Костића.

Идеја да се једна од ложа на нашем стадиону назове по Костићу потекла је од Одбора за историју и идентитет ФК Црвена звезда. Свечаности су присуствовали бројни некадашњи асови нашег клуба који су одали признање најбољем стрелцу у историји Црвене звезде. У ложи ће стајати и поломљена пречка као симбол силине ударца коју је овај чувени Обреновчанин имао.

Бора Костић је рођен 14.јуна 1930.године. За Црвену звезду наступао је у периоду од 1951. до 1966. године. Са нашим клубом је освојио четири шампионске титуле (1956, 1957, 1959, 1960.) и три национална купа (1958, 1959, 1964.). Дао је огроман допринос 1959. године када су се црвено-бели први пут домогли дупле круне. На међународном плану, са нашим клубом стигао је до полуфинала Купа европских шампиона 1957.године.

Одиграо је укупно 580 утакмица у црвено-белом дресу и постигао 539 погодака. Био је познат по изузетно разорном и снажном шуту левом ногом. Успешан је био у репрезентацији Југославије са којом је 1960. догурао до финала првог Европског првенства. Исте године је са националним тимом на Олимпијским играма у Риму освојио златну медаљу.

Председник црвено-белих Светозар Мијаиловић је истакао је да је Костић заслужио овакво признање и нагласио да његов пример треба да послужи као узор генерацијама које надолазе.

Желим да искажем поштовање легендама клуба којих је данас препун наш музеј и задовољство ми је што отварамао ложу која ће носити назив „Бора Костић“. Лепо је да се на овакав начин присетимо оних који су обележили историју Црвене звезде, који су је стварали и учинили је онаквом каква јесте. Бора Костић је био играч и тренер у Црвеној звезди, а пре свега човек који је фудбалску игру претварао у оно што је најзначајније – голове. Сумњам да ће ико постићи оно што је он постигао у свом времену, толико голова и година проведених у Звезди. Осим отварања ложе са његовим именом, донета је одлука и да се уведе трофеј „Бора Костић“ за најбољег стрелца сезоне. За ову годину то признање ће понети Мирко Иванић који је постигао највише голова у овој такмичарској години. Желим да пример Боре Костића буде мотивација за садашње и будуће генерације, да га искористе за своју фудбалску игру и напредовање. У томе им желим пуно среће – рекао је Мијаиловић.

Претходни текстМало је фалило – Фиорентина 1957.
Следећи текстЏајић: Поносан сам због ложе „Бора Костић“