Приче о Барију – Лекција из Келна

36

Црвена звезда се у мају 1991.године окитила титулом европског, а седам месеци касније и светског шампиона. Пут до тих трофеја водио је преко петогодишњег плана, стручног рада и беспрекорне организације коју је клуб имао на свим нивоима, као и два велика искуства које је Црвена звезда прошла пар година раније. То су били окршаји са Миланом 1988, а поготово са Келном 1989. године.

Црвено-бели су у сезони 1989/1990 играли у Купу УЕФА. У 1.колу су елиминисали Галатасарај са 2:0 у Београду и 1:1 у Турској, а у 2.колу је рутински елиминисан Жалгирис са две победе од 4:1 и 1:0. Ривал у осмини финала био је немачки Келн. Прва утакмица је одиграна у Београду 22.новембра 1989. пред више од 80 хиљада гледалаца, а екипа Драгослава Шекуларца је победила резултатом 2:0, а двоструки стрелац је био Дејан Савићевић. Уследио је реванш у Западној Немачкој 6.децембра. Келн је славио са 3:0 и елиминисао Београђане.

Када се говори о том реваншу, неизоставно је споменути пропусте које је клуб имао у припреми и организацији сусрета. Кажу да се најбоље учи на својим грешкама, а Келн је био огромна лекција. После београдских 2:0, са клубом су у Немачку пошли бројни пријатељи клуба, супруге и девојке играча, а у истом хотелу били су и навијачи.

Клуб је покушао да прескочи неке степенице у приступу европским утакмицама, па је одлучено да се, маниром западних средина, на реванш меч поведу и бројни пријатељи Црвене звезде, као и супруге и девојке играча. Требало је да кажем – не! Али, тада нисам рекао. Увек сам био заговорник слобода, на терену, али и ван њега. Тада смо сви заједно погрешили. Да све буде горе, када смо кренули на меч уз хотела, задеси нас гужва, моји џентлмени су у аутобусу стајали, док су њихове девојке седеле. Тако то и треба да буде, само да није сат стајања пре утакмице на гостујућем терену. Грешка нас је скупо коштала, изгубили смо утакмицу и испали из даљег тока такмичења – рекао је својевремено тадашњи тренер Драгослав Шекуларац.

Тадашњи капитен и пета Звездина звезда Драган Стојковић-Пикси је у више наврата говорио са каквим се стварима екипа суочaвала на дан утакмице у Келну. Сва та дешавања утицала су на то да играчи нису могли да буду фокусирани и концентрисани на дуел.

Имали смо заједнички ручак и након тога смо отишли у собу да се мало одморимо и концентришемо за утакмицу. На врата су нам звонили непознати људи и ударали на врата. Таман оду једни, а дођу други. Нуде нам одела на продају, траже нам аутограме и да се фотографишемо. Замислите у данашње времену екипу где неко играчима улази у собу, без обезбеђења, без ичега. Буквално је неко могао да дође до тебе и да те повреди. Ми смо се након свега тога сишли у приземље, ни састанак нисмо могли да одржимо од гужве. Хиљаду људи у хотелу. Нисмо могли ни да прођемо до аутобуса од масе. Када смо коначно ушли, тамо није било слободног места за играче. Ја сам био капитен тима и стајао сам у аутобусу. Сећам се кад смо дошли на стадион, већ смо прилично каснили и почели смо да се облачимо у аутобусу. Сваки фудбалер је имао своју торбу са опремом. Трчећим кораком смо отишли из аутобуса у свлачионицу, без икаквог састанка и масаже, обукли дресове и питали тренера ко игра. Он нам је на брзину рекао и ми смо изашли на терен. Била је једна општа дезорганизованост. Не можете да добијете утакмицу без припреме и организације. То је нешто где смо ми стално падали. Нисмо подбацили играчки, него у тим стварима – истицао је у интервјуима Драган Стојковић-Пикси.

Црвена звезда је након овог искуства научила лекцију. После елиминације од Келна утврђена су строга правила понашања и ништа се више није препуштало случају. Установљена је јасна подела посла и о сваком детаљу се водило рачуна. Колико су поуке из овог дуела биле важне најбоље се видело пред финале Купа европских шампиона. Екипа је у Италију отпутовала седам дана раније, била потпуно изолована у бази „Ил Мелограно“ надомак Барија. Заштићени од свих спољашњих утицаја, играчи су се потпуно фокусирали на утакмицу. Грешке из Келна клуб више никада није поновио.

Претходни текстЗвезда одбранила своју тврђаву, са 2:0 иде у Подгорицу
Следећи текстСтанковић: Једва чекам спектакл у суботу