Приче о Звездиним трофејима: Ерера и почасни круг

58

Још један пехар који краси витрине нашег музеја је освојен у Шпанији у Коруњи далеке 1971. године, у периоду када је црвено-беле предводио легендардни Миљан Миљанић, а ово је један од највиших експоната на стадиону „Рајко Митић“.

Такмичење Тереза Ерера је трећи најстарији фудбалски турнир, који се сваке године одржава у другој половини августа у Коруњи, на северозападу Шпаније, а домаћин је локална екипа Депортива. Први пут се играло 1946. године у градићу на обали Атланског окена. Од тада, турнир се игра без прекида све до данас, а од 2013. године у надметању учествују и жене. У зависности од године, у Коруњи учествује две или четири екипе. Трофеј намењен победнику направљен је од сребра са дрвеним постољем, висок је 126 центиметара, а вредан експонат из музеја стадиона „Рајко Митић“ симболично представља Херкулов торањ, то јест светоник у близини Коруње.

Турнир је добио име по чувеној шпанској добротворки Херери, која је живот посветила бризи према сиромашнима и хуманим чином спаила многе животе. Чувена хероина је живела и бавила се хуманитарним радом у 18. веку на подручју Пиринеја.

Мечеви се играју на градском стадиону „Риазор“ у Коруњи. Учешће су на овом турниру узимале славне екипе из читавог света, а нека од имена освајача довољно говоре о престижу такмичења. Од клубова са подручја Шпаније, то су: тимови из Мадрида – Реал и Атлетико, Барселона, Севиља, Валенсија и домаћин турнира, Депортиво ла Коруња. Од осталих тимова, неки од оних који се издвајају су клубови попут минхенског Бајерна, Њукасла, Порта, Лациа, Роме, ПСВ – а, Динама из Кијева… Из нашег региона, само је Црвена звезда једном учествовала на турниру и освојила га 1971. године.

Било је то 26. издање турнира „Тереса Херрера“. Наш тим је играо само једну утакмицу, против локалне екипе Депортива ла Коруње, која је домаћин овог надметања на обали Атлантика. Црвена звезде је славила са 3:1, голове за Звезду су постигли Џајић, Караси и Јанковић, а изабраници Миљана Миљанића су наступили у следећем саставу: Дујковић, Кленковски, Богићевић, Кривокућа, Антонијевић, Павловић, Јанковић, Караси, Филиповић, Аћимовић, Џајић. Са клупе је још ушао Михаљ Кери.

Црвено-бели су дошли до предности у 40. минуту сусрета голом Драгана Џајића, који се одлично снашао у казненом простору домаћина и рутински затресао мрежу екипе Депортива. Исти актер је био у центру пажње у 60. минуту меча. Одлично је „провозао“ по левој страни одбрану „Депора“ и упутио одличан центаршут, а Слободан Цоле Јанковић је са неколико метара само скренуо лопту ка голу домаћина. Гости су успели да смање резултат, али само на кратко, јер је Црвена звезда неколико минута касније голом Станислава Карасија, поставила коначних – 3:1.

Звезда је направила почасни круг са пехаром око стадиона, а публика је спортски прихватила пораз и поздравила аплаузом играче црвено-белих. Шпански медији су сутрадан похвалили изабранике Миљана Миљанића и закључили да црвено-бели у својим редовима имају велики број талентованих и технички обучених фудбалера. Бравурама је пажњу привукао голман Ратомир Дујковић, али су на висини задатка били Драган Џајић, Станислав Караси, Зоран Антонијевић, што је утисак свих који су имали прилике да гледају меч.

Претходни текст„Pick `n` talk“ Е06: Џордан Лојд
Следећи текстПредраг Јевтић веран Црвеној звезди