Календар Звездине 2020. године за понос

45

Фудбалски клуб Црвена звезда може се похвалити још једном феноменалном годином на свим пољима и поред многобројних проблема који су погодили не само наш клуб, него читав свет. Бројни су разлози за понос свих оних којима је црвено-бела боја у срцу због постигнутог у претходних годину дана. Освојена је нова 31. титула, изборен је пласман у Лигу Европе, а потом и шеснаестину финала овог такмичења, одлични резултати у националном првенству омогућили су изабраницима Дејана Станковића да на паузу оду са 9 бодова предности, док је обезбеђен и пласман у четвртфинале Купа Србије. Клуб је наставио са друштвено-одговорним радом и финансијском стабилизацијом, уложена су велика средстава у инфраструктуру, али су најављени и нови пројекти.

ЈАНУАР

На самом почетку године Звездина фондација остварила је прву велику куповину, обезбедивши мини аутобус од 35 места за потребе наше Омладинске школе. Већ 10. јануара првотимци Црвене звезде званично су започели зимске припреме под командом новог шефа стручног штаба Дејана Станковића. Црвено-бели су дан касније отпутовали на Кипар где су одрадили први део припрема до 21. јануара, а затим се 24. дана првог месеца у години упутили у Турску, где су боравили до 7. фебруара. Секу Саного представљен је 21. јануара као ново појачање нашег клуба.

ФЕБРУАР

Фебруар месец почео је за наше првотимце исто као и 2019. године. Изабраници Дејана Станковића савладали су Лудогорец у припремном мечу 1:0. Омладинци нашег клуба су 12. фебруара остварили највећи успех неког српског клуба у Лиги шампиона за младе победивши Шериф после једанестераца, чиме су обезбедили пласман у осмину финала овог такмичења. Прву званичну утакмицу у 2020. години црвено-бели одиграли су против Чукаричког и остварили победу од 2:0, а меч је обележио феноменалан гол Његоша Петровића и првенац Вељка Николића. Дуел против Војводине одигран је 22. фебруара, а навијачи су имали прилику да уживају у Звездиној фан зони, док је Милан Родић на овом мечу уписао 100. наступ у дресу Црвене звезде.

МАРТ

Првог дана марта одигран је 162. вечити дерби на стадиону „Рајко Митић“ и завршен без голова, а десни бек нашег клуба Марко Гобељић забележио је 100. наступ за Црвену звезду. Четвртог марта прославили смо јубилрни 75. рођендан клуба, а омладинци су истог дана завршили такмичење у Лиги шампиона за младе. Бранко Јовичић се на утакмици против шабачке Мачве која је завршена резултатом 3:0 у корист нашег тима, вратио на терен после 226 дана, што је уз продужетак уговора Ел Фарду Бена била најрадоснија вест за све звездаше. Црвено-бели су победили Напредак резултатом 3:0 на стадиону „Рајко Митић“, Жељко Гаврић је уписао првенац на том мечу одиграном 14. марта, после ког је уследила пауза због пандемије корона вируса.

АПРИЛ

Четврти месец у години обележио је друштвено-одговорни рад нашег клуба. Црвена звезда је у сарадњи са ексклузивним бетинг партнером „Моцарт“ 9. априла започела акцију поделу пакета помоћи члановима старијим од 65 година, у којој су учествовали првотимци и омладинци нашег клуба. Током априла месеца фудбалери Црвене звезде донирали су новац за неопходне респираторе, а 21. априла је Инфективну клинку посетио капитен Милан Борјан и уручио 4.000 брзих тестова, док је седам дана касније Вељко Николић посетио исту установу и уручио чек од 1.400.000 динара. Фудбалски клуб Црвена звезда је на самом крају месеца априла донео одлуку да све заинтересоване медицинске раднике награди сезонским улазницама за наредну такмичарску годину.

МАЈ

Изабраници Дејана Станковића 4. маја вратили су се групним тренинзима на стадиону „Рајко Митић“ под необичним околностима, поштујући мере које је прописало Министарство омладине и спорта за рад на отвореном. Тек 11. маја после 58 дана црвено-бели су одрадили први заједнички тренинг, а убрзо је донета и одлука да се Суперлига Србије заврши по скраћеном систему, без доигравања. Одлуком Фудбалског савеза Србије да сва такмичења у млађим категоријама буду завршена на основу стања на табели омладинци и кадети Црвене звезде проглашени су шампионима за сезону 2019/2020. Стручном штабу нашег клуба се 21. маја придружио Пјерлуиђи Бривио, који је постао нови тренер голмана црвено-белих. Црвена звезда је победом на Бањици од 5:0 три кола пре краја и математички освојила 31. шампионску титулу и то на исти дан кад је пре 29 година златна генерација освојила Куп шампиона у Барију.

ЈУН

Почетком месеца донета је одлука да омладинску селекцију са клупе у наредној сезони предводи Марко Неђић, дотадашњи тренер кадетске селекције нашег клуба. Другог дана јуна месеца победом над Инђијом резултатом 2:1 црвено-бели обезбедили су пласман у полуфинале Купа Србије. Три дана касније Црвена звезда продужила је уговор са спортским директором и легендом клуба Митром Мркелом на још три године. После скоро три месеца 6. јуна изабраници Дејана Станковића одиграли су утакмицу на нашем стадиону уз присуство публике и славили против Радника резултатом 4:1, а Звездин бисер Андрија Радуловић дебитовао је на том дуелу и постигао гол. Последње коло Суперлиге Србије одиграно је 20. јуна против Пролетера 2:1, када је и одржана спектакуларна прослава 31. титуле. Срђан Спиридоновић 23. јуна промовисан је као прво појачање у летњем прелазном року.

ЈУЛ

Десетог дана јула месеца се у редове Црвене звезде вратио се љубимац навијача Александар Катаи. Дан касније изабраници Дејана Станковића започели су са припремама за наредну сезону. Први део припрема црвено бели одрадили су на Дивчибарама од 11. до 20. јула, док су други део провели у Старој Пазови. У генералној проби пред старт сезоне Црвена звезда је савладала бањалучки Борац резултатом 3:0 и тако са максималним учинком завршила припремни период. Последњег дана јула наш клуб је појачао Гелор Канга, везиста који је у претходном мандату у дресу нашег клуба доносио велику радост свима којима је црвено-бела боја у срцу.

АВГУСТ

Стартовали су фудбалери Црвене звезде 1. августа сезону на најбољи могући начин савладавши Нови Пазар резултатом 3:0, а први погодак на званичном мечу уписао је Срђан Спиридоновић. Четвртог дана августа професионалне уговоре потписало је 17 црвено-белих бисера који стасавају у нашој Омалдинској школи и представјају велику будућност Црвене звезде. На жребу одржаном 9. августа у Ниону црвено-бели су за противника у првом колу калификација за Лигу шампиона извукли шампиона Гибралтара, Европу. Два дана касније наш клуб је погодила вест да нас је у 86. години живота напустио легендарни играч и тренер Владимир Владица Поповић, а комеморативни скуп одржан је 13. августа на стадиону „Рајко Митић“. Убедљииви су били првотимци нашег клуба у 1. колу квалификација за Лигу шампиона одржаном 18. агуста и савладали Европу резултатом 5:0, наредни противник била је Тирана коју су црвено-бели победили резултатом 1:0 у дуелу одиграном 25. августа. Последњег дана месеца августа изабраници Дејана Станковића сазнали су да ће у 3. колу квалификација играти против шампиона Кипра, Омоније.

СЕПТЕМБАР

После краћег одмора током репрезентативне паузе црвено-бели су се упутили у Врдник где су одрадили мини припреме од 4. до 8. септембра. Први италијански фубалер Дијего Фалћинели у Црвену звезду стигао је 11. септембра као велико појачање за наставак сезоне. Изабраници Дејана Станковића поражени су 16. септембра од Омоније у оквиру 3. кола квалификација за Лигу шампиона после једанестераца. Акција „Црвено-бела крв“ одржана је 18. септембра по 19. пут на стадиону „Рајко Митић“. Одлуком УЕФЕ одређено је да се дуел плеј-офа за улазак у Лигу Европе између Црвене звезде и Арарата одигра на Кипру, због ратног стања у Јерменији.

ОКТОБАР

Упела је Црвена звезда да савлада јерменски Арарат на мечу одиграном 1. октобра у Никозији резултатом 2:1 и да се пласира у Лигу Европе. Другог дана октобра наш клуб сазнао је имена ривала у групи, а то су били Хофенхајам, Гент и Слован. Црвено-бели одиграли су 163. вечити дерби 18. октобра, који је завршен резултатом 1:1. Већ 22. октобра одигран је први дуел у Лиги Европе, када су изабраници Дејана Станковића поражени од Хофенхајма резутатом 2:0. Ел Фарду Бен је на мечу против Јавора уписао јубиларни стоти наступ за Црвену звезду, док је 29. октобра уследила убедљива победа над Слованом од 5:1 на стадиону „Рајко Митић“, када је капитен Милан Борјан одиграо 150. утакмицу у дресу нашег клуба. Управо победа над Слованом била је најубедљивија победа 2. кола групне фазе Лиге Европе, а Бен се нашао у идеалном тиму кола.

НОВЕМБАР

Новембар месец наши играчи започели су победом против Радника у Сурдулици резултатом 4:1, већ 5. новембра изабраници Дејана Станковића уписали су и другу победу у Лиги Европе савладавши Гент 2:1. Звездине мреже су током претпоследњег месеца у години стигле до 2.000.000 пратилаца, док су црвено-бели 16. новембра победили Златибор резултатом 4:2 и пласирали се у осмину финала Купа Србије. Уследила је утакмица са Војводином и победа од 2:0, а онда и прва победа на гостујућем терену против Гента, који је савладан истим резултатом као и тим из Новог Сада, а Његош Петровић постигао је најбржи гол у овогодишњем издању Лиге Европе. Дамјан Ле Талек посетио је стадион „Рајко Митић“ пред утакмицу коју је наш тим играо против Рада (3:0) и том приликом му је уручен дрес са бројем 104, који симболизује број мечева одиграних за Црвену звезду. Управо на утакмици против Рада на терену се нашло седам бонус играча, а прилику да дебитује добио је и један од највећих талената наше Омладинске школе Марко Лазетић.

ДЕЦЕМБАР

Последњи месец у години црвено-бели започели су ремијем против Хофенхајма, иако је утакмица завршена без голова Црвена звезда је на том дуелу обезбедила пласман у наредну рунду такмичења и „европско пролеће“. Милан Борјан се после овог меча нашао у тиму кола Лиге Европе, а касније је и изабран за најбољег голмана овог такмичења, док је Немања Милуновић проглашен за најбољег штопера и другог најбољег дефанзивца. Десетог дана у месецу одигран је и последњи меч у групној фази против Слована који је завршен без голова, док је Бен постао странац са највише утакмица у Црвеној звезди. Наш клуб је 13. децембра започео акцију „Од рођења мог“, а истог дана црвено-бели су савладали Бачку 2:0 у последњем колу Суперлиге Србије у 2020. години. Дан касније жребом у Ниону одлучено је да ће противник Црвеној звезди у шеснаестини финала Лиге Европе бити Милан. Изабраници Дејана Станковића пред одлазак на паузу савладалу су Рад резултатом 2:1 и пласирали се у четвртфинале Купа Србије. Већ 22. децембра на Маракану је стигло прво појачање у зимском прелазном року, а реч је о крилном нападачу Акселу Бакајоку, док се три дана касније у Црвену звезду вратио љубимац навијача Славољуб Срнић.

Претходни текстФК Црвена звезда – друштвено одговорна организација
Следећи текстСрећна Нова година!