ФК Црвена звезда – друштвено одговорна организација

33

У 2020. години смо остварили феноменалне спортске и финансијске резултате, али важан сегмент нашег деловања односи се и на друштвену одговорност где смо низом поступака током читаве године, још једном показали на делу наш однос према друштву.

Две акције које су посебно одушевиле читаву Србију и пружиле прави пример другима су – „Од Звезде с љубављу“ и „Од рођења мог“, урађене у сарадњи са нашим есклузивним бетинг партнером „Моцарт Спортом“.

Акција „Од Звезде с љубављу“ била је потпуно несвакидашња, не у оквиру наше државе, већ и на свету, јер није било случајева да играчи лично иду и носе пакете помоћи пензионерима. Ми смо, с друге стране, у потпуности обрадовали чланове нашег клуба који имају више од 65 година, па смо им уз пакете помоћи доносили и осмехе и радост. Прешли смо 3410 километара, стигли на 296 адреса у 28 градова Србије и Републике Српске, све то у трајању од месец дана. Носили су пакете Милан Борјан, Мирко Иванић, Ел Фарду Бен, Његош Петровић, Вељко Николић, као и још бројни првотимци, али и наше младе снаге које су у родним градовима посећивале мештане заљубљене у црвено-белу боју. Наравно, акција је проширена и на Републику Српску, чиме смо показали да водимо рачуна и о Звездашима са друге стране Дрине.

Акција „Од рођења мог“ у којој су представници Црвене звезде носили пакетиће бебама рођеним 2020. године који су учлањени у наш клуб, потпуно је одушевила читаву јавност. За тринаест дана пређено је 4288 километара, посећено је 40 градова и покуцано је на 163 адресе, где смо одлично угошћени и са осмехом дочекани. Поред представника клуба и Деда Мраза, који су свакодневно обилазили малишане, акцији су се са задовољством одазвали и тада бивши, у овом тренутку садашњи играч нашег клуба Славољуб Срнић, који је уз Црвену звезду од малих ногу. Поред њега бебе су својом посетом обрадовали и Мирко Иванић, Страхиња Ераковић, али и глумци и добро познати звездаши Виктор Савић и Александар Радојичић.

Завидну одговорност смо показали за време када је „лопта престала да се котрља“ и у јеку пандемије корона вируса. Осим акције „Од Звезде с љубављу“, донирали смо и четири хиљаде тестова за корону Инфективној клиници у Београду које је лично предао Милан Борјан. Такође, у сарадњи са компанијом „Моцарт Спорт“ одржан је и онлајн турнир у фудбалској симулацији „ФИФА 20“, где је прикупљено 1.400.000 динара, а чек је Инфективној клиници предао Вељко Николић.

Сезонске карте подељене су медицинарима који су били и још увек су велики хероји у борби са корона вирусом. Радницима Хитне помоћи, КБЦ Звездаре, Института за ортопедију Бањица, Земунске болнице и Опште болнице Панчево поделили смо сезонске улазнице као знак захвалности. Сезонске улазнице смо поделили и особама са инвалидитетом, као и ратним инвалидима.

Угостили смо у нашем музеју и кинеске и руске медицинске стручњаке, те им показали велику захвалност за све оно што су урадили за српски народ током пандемије корона вируса.

Првотимци нашег клуба су учинили да малишанима из Републике Српске максимално олакшају учење од куће, па су им држали часове путем апликације „Зум“. У септембру је одржана и стандардна акција „Црвено-бела крв“ где смо скупили 29 јединица крви, као и „Чеп за хендикеп“, где смо у три пресека напунили 42 кутије.

Били смо и у хуманој мисији у Крагујевцу и посетили Друштво за церебралну и дечју парализу „Ана Антонијевић“ и том приликом им донели пригодне поклоне у виду материјалних ствари и намирница. Такође, у Крагујевцу смо посетили и најбројнију звездашку породицу – Филиће, и однели им адекватне поклоне.

Дејан Станковић и Милан Борјан су 8. марта, на Дан жена, посетили Сигурну кућу и тиме им улепшали празник, а у сарадњи са нашим екслузивним бетинг партнером „Моцарт Спортом“ донирана је и веш машина.

Жртвама поплава из Ариља које су се задесиле у јуну, Милан Борјан је у име свих саиграча и целог фудбалског клуба, однео адекватне поклоне у виду – четири француска лежаја, пет кревета за децу, али и постељина и јатука.

Новац од улазница за 75. рођендан Црвене звезде и прославу титуле дониран је Универзитетској дечјој клиници у Тиршовој како би се скупила средства за холтер крвног притиска. Остатак новца усмерен је манастиру Церањска река на Косову и Метохији.

Такође, на утакмици Омладинске Лиге шампиона у којој смо одмерили снаге с Мидтјилендом на стадиону „ФК Вождовац“, угостили смо децу ометену у развоју:Хуманитарна организација “Дечје срце”, Дом за ученике са оштећењем слуха, Прихватилиште за децу Београда, Центар за дневни боравак деце, омладине и одраслих лица ментално-ометених у развоју “Мара”, као и две Основне школе, то су: ОШ “Стефан Немања” и ОШ “Змај Јова Јовановић”.

Омладинци Црвене звезде су посетили Дом за незбринуту децу „Јован Јовановић Змај“ поводом Дечије недеље и обрадовали малишане симболичним поклонима.

Услед ситуације са корона вирусом, нисмо били у прилици да посетимо више школа од једне и то почетком године. Тада су Марко Гобељић и Милош Вулић посетили ОШ „Влада Аксентијевић“ и поделили дарове основцима.

Као препознавање свега тога, уследила је награда од стране Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална права коју је ФК Црвена звезда примио у јуну 2020. године.

ДРУШТВЕНО ДЕЛОВАНЈЕ И ХУМАНИТАРНИ РАД ФК ЦРВЕНА ЗВЕЗДА У 2020. ГОДИНИ:

– Акција „Од Звезде с љубављу“ у сарадњи са „Моцарт Спортом“ у којој смо прешли 3410 километара и посетили 28 градова у Србији и Републици Српској како би члановима клуба старијим од 65 година поделили пакете помоћи.

– Акција „Од рођења мог“ у сарадњи са „Моцарт Спортом“ у којој смо прешли 4288 километара и посетили 40 градова у Србији како би бебама рођеним 2020. године које су учлањене у наш клуб, поделили новогодишње пакетиће.

– Првотимци ФК Црвена звезда донирали 4000 тестова за корону Инфективној клиници у Београду.

– Донирано 1.400.000 динара Инфективној клиници у Београду у сарадњи са „Моцарт Спортом“.

– Поделили сезонске карте медицинарима из ковид болница.

– Поделили сезонске карте особама са инвалидитетом.

– Првотимци држали часове преко апликације „Зум“ основцима из Републике Српске.

– Напунили 42 кутије чеповима у акцији „Чеп за хендикеп“.

– Донирали веш-машину Сигурној кући у сарадњи „Моцарт Спортом“, уз посету Дејана Станковића и Милана Борјан на Дан жена.

– Донирано четири француска лежаја, пет кревета за децу, постељине и јастуци жртвавама поплава из Ариља.

– Донирали новац од улазница са 75. рођендана и прославе титуле Универзитетској дечјој клиници у Тиршовој и манастиру Церањска река.

– Угостили руске и кинеске медицинске стручњаке као знак захвалности за све оно што су урадили за наш народ током пандемије корона вируса.

– Угостили децу ометену у развоју на утакмицама Омладинске Лиге шампиона.

– Посетили Друштво за церебралну и дечју парализу „Ана Антонијевић“ и поделили им пригодне поклоне у виду материјалних ствари и намерница.

– Посетили Дом за незбринуту децу „Јован Јовановић Змај“ и поделили им поклоне.

– Посетили Основну школу „Влада Аксентијевић“ и поделили поклоне основцима.

– Посетили дванаесточлану породицу Филић и поделили им поклоне.

 

Претходни текстИза југа Маракане – Цвјетићанин поносан на рекорде
Следећи текстКалендар Звездине 2020. године за понос