Звезда зна са немачким екипама

34

Изабранике Дејана Станковића у четвртак од 18 часова и 55 минута очекује утакмица 5. кола групне фазе Лиге Европе коју ће црвено-бели одиграти на стадиону „Рајко Митић“ против екипе Хофенхајма, а биланс који наш клуб има против немачких тимовима на домаћем терену даје нам право за оптимизам.

Памте навијачи црвено-белих 7. децембар 2017. године и гол Славољуба Срнића на утакмици против Келна који је изазвао ерупцију одушевљења на препуној Маракани. Победом у том дуелу фудбалери Црвене звезде обезбедили су пролаз у шеснаестину финала Лиге Европе и направили феноменалан успех. Велика утакмица као најсвежије сећање на меч са тимом из Немачке, с тим да нам је тада била неопходна победа, док ће у четвртак и реми бити довољан за нову “европску бајку” црвено-белих.

Три године касније првотимци Црвене звезде предвођени Дејаном Станковићем имају доста веће шансе за пролаз. Два кола до краја групне фазе налазе се само на бод од европског пролећа и имаће прилику то да остваре управо у децембру месецу, против немачке екипе, на стадиону „Рајко Митић“ као што је то било 2017. године против Келна.

У својој дугој историји Црвена звезда је 17 пута одмерила снаге на домаћем терену са немачким екипама и забележила и више него позитиван скор са десет уписаних победа, четири нерешена резултата и три пораза. Први меч на домаћем терену против Немаца, Црвена звезда одиграла је 1969. против Форверца у осмина финала Купа европских шампиона и забележила победу од 3:2. Већ наредне године дошао је тренутак за још једну европску утакмицу против немачке екипе Карл Цајс Јена у четвртфиналу Купа европских шампиона, која је завршена убедљивим тријумфом нашег тима од 4:0.

У сезони 1978/79 Црвена звезда се током такмичења у Купу УЕФА састала са чак три немачке екипе. Већ у првом колу наши играчи одмерили су снаге са екипом Динама из Берлина и савладали резултатом 4:1. Наредни сусрет са Немцима у којем смо славили био је у полуфиналу овог такмичења,а противник је била Херта која је поражена на стадиону „Рајко Митић“ резултатом 1:0. Следеће године првотимцима Црвене звезде су на мегдан поново изашли фудбалери Карл Цајс Јена у оквиру шеснаестина финала Купа УЕФА и претпрепели још један пораз на Маракани која се показала као неосвојива тврђава. Већ у осмини финала црвено-бели су играли против Бајерна и били бољи, па је утакмица завршена резултатом 3:2.

Навијачи Црвене звезде се са радошћу и узбуђењем сећају 1991. године када смо покорили Европу и свет,а на том путу и савладали Динамо из Дрездена на стадиону „Рајко Митић“ резултатом 3:0, али касније и одиграли нерешено против Бајерна 2:2 у утакмици која се препричава и дан данас и после које је Црвена звезда обезбедила пласман у финале Купа европских шампиона. Следећи сусрет са Немцима био је 1996. године против Кајзерслаутерна, када смо убедљиво тријумфовали резултатом 4:0 у оквиру првог кола Купа победника купова.

Наш клуб је на Маракани два пута играо против немачког Келна. Први пут је то било 1989. године у осмини финала Купа УЕФА и резултат је био 2:0. Међутим дуел који је свима у свежем сећању и који ће љубитељи нашег клуба памтити дуго јесте онај који је одигран 2017. године када су изабраници Владана Милојевића изборили пролеће у Европи и усрећили све оне који је црвено-бела боја у срцу. Прву прилику да овај успех понове имаће наши првотимци у четвртак против Хофенхајма.

Претходни текстЛазетић међу најмлађим дебитантима
Следећи текстЗвездини бисери – Омладинци у налету