Звезда зна да побеђује у Немачкој

77

Наш клуб је у историји остварио четири победе на гостовању у Немачкој, две у сезони када смо „покорили“ Европу и Свет, последњу не тако давно, а једну пре чак четири деценије.

Сасвим коректна статистика када се узме у обзир то каква је Немачка фудбалска сила од када се закотрљала „бубамара“ и колико важе за неугодне домаћине. На путу ка европском и светском врху у сезони 1990/1991, Црвена звезда је у сред Немачке славила и против Динама у Дрездену и против Минхена у Бајерну.

Меч са Динамом одигран је 20. марта 1991. године. Био је то реванш дуел након што је наш тим убедљиво славио у Београду са 3:0. Меч у Дрездену прекинут је у 79. минуту услед нереда које су изазвали домаћи навијачи, при вођству нашег тима од 2:1. Црвено-бели су имали гол заостатка на полувремену, али су погоцима Дејана Савићевића у 52. и Дарка Панчева у 69. минуту, показали карактер, преокренули резултат и остварили победу.

После тога нови, полуфинални изазов, у ком је наш клуб чекао двомеч са Бајерном. Меч у Минхену одигран је 10. априла 1991. године, а београдски црвено-бели су, као и у Дрездену, били принуђени да преокрену резултат. Поново су кобни по Немце били Дејан Савићевић и Дарко Панчев, а легендарни голман Стеван Стојановић Дика је у више наврата истицао да су после те утакмице били сигурни да могу да освоје трофеј. Резултат у Београду био је 2:2, а после – зна се – Црвена звезда је у Барију постала европски, а потом и у Токију, светски првак.

Последњу победу на гостовањима у Немачкој, наш клуб је остварио 28. септембра 2017. године, када је голом Ричмонда Боаћија срушен Келн у оквиру групне фазе Лиге Европе. Акција започета од Доналда који је одиграо пас за Боаћија, а наш нападач је прво главом уштопао лопту, онда дриблао и послао „стрелу“ у рашље у 30. минуту меча за тријумф против „јарчева“.

Прву победу на страни против немачке екипе, Црвена звезда је остварила у сезони 1979/80 против Карл Цајс Јене. Био је то двомеч шеснаестине финале Купа УЕФА, а први дуел су наши фудбалери одиграли у гостима и тријумфовали резултатом 3:2. После ауто-гола Лотара Курбјувајта, мрежу немачког представника погађали су и Зоран Филиповић и Цвјетин Благојевић. И у реванш мечу, Црвена звезда је славила резултатом 3:2.

Присетио се наш прослављени голгетер Зоран Филиповић утакмице против Карл Цајс Јене у гостима.

– Прво сећање на утакмицу ми је феноменалан погодак Цвјетина Благојевића за победу. Тиме смо крунисали добру игру и заслужено победили. Имали смо одличну екипу, али је меч био веома тежак, јер су Немци и тада, као и данас, били физички веома спремни са менталитетом да током читаве утакмице трче без престанка и да се не предају. Међутим, успели смо да их победимо.

Оптимиста је Филиповић пред утакмицу Црвене звезде и Хофенхајма која је на програму у четвртак од 21 час.

Биће тешко, јер тренер Дејан Станковић не може да се ослони на два веома битна играча. Треба надокнадити неиграње Канге и Иванића, али је Звезда кроз историју показала да може да парира свакој екипи, без обзира на то где се игра. Верујем да ће играчи оставити срце на терену у четвртак како би остварили повољан резултат. Треба бити оптимиста и ићи на победу – закључио је Филиповић.

Претходни текстСаопштење СД Црвена звезда
Следећи текстКако смо победили Келн