Упознајте Омонију, наредног Звездиног ривала

134

Црвена звезда ће у оквиру трећег кола квалификација за Лигу шампиона гостовати кипарском шампиону – Омонији, у мечу који ће бити одигран 15. или 16. септембра.

Омонија је такође, као и наш клуб, кренула од првог кола квалификација. Успели су да елиминишу Арарат на гостујућем терену, али тек после продужетака. Меч у Јеремији је у корист нашег следећег ривала успео да реши искусни Тиаго сигурном реализацијом у 94. минуту. Ни у другом колу нису успели да обезбеде пролазак после 90. минута, иако су имали играча више, па је и утакмица у Варшави, против Легије, ушла у продужетак. Поново су фудбалери Омоније били прибранији од ривала и овог пута постигли два поготка и прошли даље. Први је мрежу пољског тима погодио тридесетпетогодишњи Ђорди Гомез, капитен екипе, фудбалер стасао у Еспањоловој школи фудбала, а потом је то поново учинио две године млађи Тиаго, чиме смо и добили одговор од кога прети највећа опасност нашем клубу. Ни Омонија, као ни Црвена звезда није примила погодак у прва два кола, тако да нас очекује и сусрет двеју сигурних одбрана.

Кипарско првенство је недавно стартовало, а до сада су одиграна свега два кола. Омонија је прво ремизирала са Пафосом (2:2, оба поготка постигао Ерик Баутеак), а потом и савладала 1:0 Кармиотису поготком дефанзивца Јаниса Кусулоса. Прошле сезоне је наш ривал успео да освоји титулу на основу бољег међусобног скора са Аноторзисом. Оба тима су завршила 22. кола са 43 освојена бода, али је Омонијина победа из 26. јануара од 1:0, након што је у октобру прошле године било 0:0, била злата вредна за тим из Никозије. Занимљиво да је једини погодак на том мечу постигао Михал Дуриш, тако што је послао лопту у сопствену мрежу. Он је тада био фудбалер Аноторзиса, али данас је фудбалер Омоније. Услед пандемије корона вируса није одигран плеј-оф, тако да је титула на основу пласмана после регуларног дела сезоне припала Омонији. Први стрелац тима из Никозије прошле сезоне у лиги је био Мет Дербишајер, искусни нападач који је постигао 12 погодака, али је током лета појачао аустралијски Макартур, тако да ће Омонија у мечу против Црвене звезде бити без помоћи прекаљеног стрелца и бившег младог репрезентативца Енглеске.

Омонија је други најтрофејнији тим на Кипру са 21 титулом, што је за седам мање од водећег Апоела. Национални куп су освајали у 14 наврата, а са клупе их предводи Хенинг Берг, бивши фудбалер који је скупио 100 наступа за репрезентацију Норвешке. Утакмице као домаћини играју на „ГСП стадиону“ у Никозији који може да прими 23 хиљаде навијача, али сусрет између Омоније и Црвене звезде ће, као и сви остали, бити одигран без присуства публике.

Два пута смо се састајали са нашим ривалом у оквиру европских квалификација и у оба наврата смо успевали да их елиминишемо. Прво је то било у сезону 2001/02 у квалификацијама за најелитније европско такмичење. У првом дуелу у Никозији је било 1:1 (погодак постигао Михајло Пјановић), а потом смо их савладали 2:1 у Београду головима Леа Леринца и Миленка Аћимовића. Други пут је то било у сезони 2012/13 у квалификацијама за Лигу Европе. У оба меча је резултат био 0:0, али је Црвена звезда прошла услед бољег извођења једанаестераца. За наш тим су са беле тачке погађали Милош Димитријевић, Лука Миливојевић, Никола Максимовић, Лука Милуновић и Срђан Мијаиловић, промашио је Филип Касалица, а јунак меча био је Бобан Бајковић који је прво одбранио пенал Саву Павићевићу, а онда и одлучујући Данијелсону, у шестој серији.

Сусрет између Омоније и Црвене звезде биће на програму 15. или 16. септембра. Игра се само један меч, а победник из тог дуела ће имати прилику да настави пут ка Лиги шампиона, док ће поражени морати да се задовољи наставком квалификација у Лиги Европе.

Претходни текстМркела: Даћемо све од себе
Следећи текстМихајлов у Болтовом стилу на Првенству Србије за јуниоре