Пантелић: Донирајте крв јер плазма спашава животе

78

Марко Пантелић се са успехом излечио од корона вируса. Гостујући на Звезда ТВ, некадашњи ас Црвене звезде и потпредседник ФС Србије говорио је о самој болести, тој борби али и апеловао на све излечене да донирају крв јер свака крвна плазма излеченог пацијента лечи неког другог оболелог.

Богу хвала, осећам се сада феноменално. У неку руку сам добро прошао јер нисам имао све симптоме и нисам осетио последице вируса. Волео бих да је што више оних који се ипак заразе да прођу као ја и не морају у болницу. Ова ситуација је потоуно страна за све нас у 21. веку, не само у нашој земљи, већ у целом свету. Није лако да морамо да останемо код својих кућа, да се пазимо да се не заразимо, па да пазимо да не заразимо друге. Али, морамо да издржимо до краја, а он се назире, да слушамо струку и да победимо – у уводу је рекао Марко.

После више од месец дана карантина, изолације, један од најомиљенијих нападача међу звездашима пријавио се одмах за донацију крви из које се добија крвна плазма.

– Највише сам се обрадовао да смо могли да посетимо Институт за трансфузију крви и установили начин на који може да се донира плазма како би се помогло оболелима од корона вируса. Апелујем на све оне који су се излечили да донирају крв, јер свака та плазма је један спашен живот, једна болесник мање. И треба остати дисциплинован, остати код куће, не обазирати се на лепо време. Не смемо да подлегнемо томе и нагрнемо у природу јер имамо четири месеца пред нама и много лепог времена. Само да ово прође.

Вратио се Пантелић месец дана уназад, испричао хронологију догађаја од момента кад је сазнао да је заражен.

– Тестирао сам се јер су неки људи са којима сам био у контакту били позитини. Као што се зна, вратили смо се 4. марта са службеног пута из Амстердама где смо били на Конгфрсу УЕФА. Седам дана касније тестирао се председник Славиша Кокеза и он је био нажалост позитиван. После тога сам се и ја тестирао, јер је још неколико људи било позитивно, међу њима и председник ФФ Швајцарске. По мене је све прошло добро јер сам имао благе симптоме, повукао сам истог часа се у собу са купатилом и провео закључан 15 дана. Нисам излазио, морао сам да будем одговоран према фамилији, душтвено одговоран према комшилуку, пријатељима, суграђанима. И дати лични пример како се понашати у таквој ситуацији. Пратили смо оно што су нам говорили лекари, водили су нас по принципу карантина 15 дана, после тога још две недеље изолације. После 30 и нешто дана сам почео да нормално функционишем.

Самоизолација тражи и јаку снагу воље коју спортисти, на срећу, стичу током каријере, истакао је Марко.

Од осме године сам по тренинзима и живот сам подредио спорту. Научио сам на дисциплину, ја кажем праву војничку, тако да ми је изолованост пала мало лакше. Људима није лако, али то је нешто са чиме се сусрећемо, немамо избора сем да будемо јаки и издржимо због оних које волимо, које бисмо и даље да виђамо, који су и старији од нас. Најтеже је мојим родитељима и свим старијим приатељима које неизмерно волим, али морам да се нашалим и кажем да су на почетку били гори него деца. Лакше је било деци објаснити да седе код куће него њима. Међутим, свест је свима на време пробуђена, код нас су сви по кућама, захвалан сам свима што су дисциплиновани јер једино тако можемо да победимо пошаст.

Пантелић је имао велику подршку породице.

– Најтеже је било мојој супрузи која је то схватила апсолутно одговорно од прве информације. Цео стан је обрисала алкохолом, спремала је за све нас све од јутра до сутра и неизмерно сам јој захвалан. Хвала и мојим ћеркама које су издржале 15 дана да дођу само до врата и питају „тата како си“. Били су уз мене, дисципиновани као ја. Није деци лако да имају оца као што сам ја, одмах су звали из школе. Звали су моју супругу. У почетку је болест била баук, као да смо били „осуђени“ што сам био заражен. Променило се то недељу дана касније, кад је цео свет могао да види да ниси крив ако си заражен, већ само ако ниси друштвено одговоран према другима и не повучеш се у карантин или се не пријавиш да имаш симптоме.

Колико је потребно јавно говорити о корона вирусу, износити своја искуства, још важније је, сматра Пантелић, поклонити се свим здравственим радницима у Србији.

Они су иснтински хероји ове државе. А, мислим апсолутно на све њих, од лекара па све до оних радника на одржавању. Неизмерно се дају, по цео дан су у скафандерима и пружају помоћ, не знам колико стижу и да једну. Сви ми остали морамо да покушамо да им олакшамо и да вирус оде из земље. Ми који смо у спрском фудбалу смо друштвено одговорни и хумани. Морамо као спортисти да оставимо такву поруку, да будемо пример и да предњачимо у свему. Останите у миру, благословени, будите дисциплиновани и останите код куће. И аплеујем на све који су прележали корона вирус – донирајте крв јер тако спашавамо један живот – позива Пантелић.

Претходни текстБорјан: Поносан сам на саиграче, тренере, Звезду
Следећи текстЗвездина деца у кругу породице прославиљају празник