На данашњи дан – Пала је и Херта у гротлу Маракане

299

Црвена звезда је 11. априла 1979. године голом Душана Савића у 7. минуту победила берлинску Херту 1:0 у првој полуфиналној утакмици Купа УЕФА и направила велики корак ка финалу које се дуго чекало после ранијих испадања у полуфиналима еврокупова.

Најлепше ноте фудбалског оркестра Бранка Станковића наставили су да свирају фудбалери Црвене звезде и у полуфиналу Купа УЕФА. Падали су до тада редом берлински Динамо (2:5, 4:1), Спортинг из Хихона (1:0, 1:1), Арсенал (1:0, 1:1) и Вест Бромвич Албион (1:0, 1:1), а представник ДР Немачке био је претпоследњи у низу. Дуго је наш клуб чекао на велико финале, међутим, тај први дуел на препуној Маракани, пред 95.000 гледалаца дочекан је са зебњом јер је екипа била десеткована. На мечу у Ријеци повредио се Милош Шестић, а нису играли ни Владимир Петровић, Цвијетин Благојевић, Славољуб Муслин И Златко Крмпотић.

Међутим, нису одступали црвено-бели од свог начина игре – снажна дефанзива, гвозедена дисциплина и ефикасан напад који је скоро сваки зицер претварао у погодак. Прво је Здравко Боровница после додавања главом Душана Савића запретио са леве стране али је погодио спољни део мреже. Ношени фанатичном подршком са трибина, наш тим је повео у 7. минуту. После лошег испуцавања голмана Херте, Душан Лукић је одложио лопту за Боровницу, а овај је са десне стране упутио јак центаршут на петерац. Запливао је кроз ваздух Душан Савић и главом закуцао лопту у мрежу не марећи што му је копачка дефанзивца гостију била пред носом. Експлодирао је стадион, нова победа се назирала.

Водила се велика борба за сваки педаљ терена, сваку лопту. Звезда је нападала али није срљала. Покушавали су Ђорђе Миловановић, па Недељко Милосављевић и Душан Лукић. Одлична одбрана нашег тима заустављала је готово све покушаје гостију на неких 30 метара, па је остало забележен само покушај са преко 20 метара који је Александар Дика Стојановић ефектно одбранио.

Овај меч остао је упамћен и по дебију Милка Ђуровског, који је само две недеље раније напунио 16 година и тако против Херте постао најмлађи фудбалер који је заиграо за Звезду у такмичарским утакмицама у историји клуба. Он је од 75. минута заменио Душка Лукића, пред крај је покушао маказицама да постигне гол али није добро захватио лопту. Црвено-бели су славили тако и трећи пут у низу на крцатој Маракани 1:0 и стекли лепу предност пред реванш у источном Берлину.

Црвена звезда – Херта 1:0 (1:0)

Београд, 11. април 1979. Стрелац: Савић у 7. минуту. Стадион: Црвене звезде. Гледалаца: 95.000. Судија: Алексис Поне (Белгија).

Црвена звезда: А. Стојановић, Јеликић, Јовин, Н. Јовановић, Милетовић, Јуришић, Д. Лукић (од 75. Милко Ђуровски), Ђ. Миловановић, Савић, Боровница, Милосављевић. Тренер: Бранко Станковић.

Херта: Нигбур, Ферстер, Брик, Дифенбах, Вајнер, Расмусен, Сидка, Бер, Агербек, Нисинг, Крамер. Тренер: Куно Клецер.

Претходни текстНиколић и Петровић усрећили старије
Следећи текстПриче из историје – Ненад Перуничић