Приче из историје – Иван Тодоров

1913

75 година велике Звезде!

„Седамдесетпет година Спортског друштва Црвена звезда! Седамдесетпет година радости, победа, пораза, среће, страсти, па и туге. Спортско друштво Црвена звезда је прича о угледу и значају спорта. Прича о успоменама на велике победе. Прича о великим клубовима. Прича о изузетним резултатима Звездиних спортиста који су 75 година представљали и убудуће ће представљати амбасадоре спорта своје Црвене звезде, Београда и Србије.“ (Зоран Аврамовић, главни и одговорни уредник Звездине ревије и директор Црвена звезда маркетинга, из уводника број 669)

Наш прослављени џудиста Иван Тодоров је један од најистакнујитих спортских радника у нашој земљи. Алфа и омега џудо спорта у Србији. Потпуно је променио слику о овом олимпијском спорту који је последњих година, захваљујући Тодорову, постао један од најпопуларнијих спортова међу младима.

Рођен је 7. октобра 1967. године у Београду. У Црвеној звезди је од првог дана.

Био је државни првак у свим узрастима и осам година најбољи џудиста у сениорској конкуренцији. На Европским првенствима освојио је сребрну медаљу у појединачној и бронзану у екипној конкуренцији. На Медитеранским играма окитио се бронзаном медаљом, а учествовао је и на Олимлијским играма у Сеулу 1988. године. Вишеструки је првак Балкаиа и по оценама стручњака Иван Тодоров је један од наших најбољих џудиста.

Са мушком сениорском екипом Црвене звезде учествовао је у освајању првих трофеја за црвено-беле. Прва шампионска титула је освојена 1989. године, а уз Тодорова у екипи су били Драгиша Вукадиновић, Мирослав Јочић, Милан Драгић, Давор Колунџић, Срђан Матејић и Љубинот Даути. Исте године наш тим је славио и у Купу Југославије, а у Купу европских шампиона освојио је 4. место.

Након завршетка професионалне каријере био је тренер мушке сениорске репрезентације. Потом је био у ужем руководству Џудо савеза Србије, а на челу ове организације је од 2001. године, прво као председник Управног одбора, а онда и као председник Скупштине.

Четири године је био председник Балканске џудо федерације (2012-2016), а члан је Спортске комисије Европске џудо федерације и члан Саветничког борда председника ЕЈУ.

Тодоров је именован на место потпредседника Олимпијског комитета Србије 2009. године и ту фукцију је обављао до 2017. када је изгласан за председника Савета за развој олимпијског спорта у Србији. Био је и кандидат за председника ОКС-а.

Од 2000. године до 2014. године обављао функцију генералног секретара Спортског друштва Црвена звезда. Председник Управног одбора нашег спортског друштва био је од 2014. до 2018. године када је проглашен за почасног председника СД Црвена звезда.

Од 1. децембра 2018. године Иван Тодоров је амбасадор Републике Србије у Мађарској.

Тодоров је читав свој живот посветио џудо спорту и Црвеној звезди. Као директор, а потом и председник клуба, оформио је јак тим са истакнутим људима из света бизниса и најстручнијим тренерима у нашој земљи. Наш клуб је постао један од најбољих клубова Европе. Џудисти Црвене звезде су освајали два пута бронзану медаљу у Лиги шампиона (2018. и 2019. године). Били су вицешампиони Европског клупског првенства одржаног у Београду 2016. године. Освојили су три титуле првака Србије (2016, 2018. и 2019.), а њиховим стопама кренуле су и даме које су двоструке узастопне шампионке наше земље.

Наш клуб је под његовим вођством изнедрио бројне асове од којих треба истаћи светског првака Немању Мајдова, потом Милицу Николић, Страхињу Бунчића, Ању Обрадовић, Бојана Дошена, Андреу Стојадинов и многе друге.

Претходни текстЈовичић: Покажимо одговорност и сачувајмо старије
Следећи текст#ОстаниКодКуће – почиње Звездин квиз