Терзић: Поштујем Делије

72

Генерални директор Црвене звезде Звездан Терзић на прес конференцији у Белеку одговарао је на све теме, а објаснио је и однос са нашим најватренијим навијачима.

Прелазни рок је за Црвену звезду увек важан иако је генерални директор Звездан Терзић на почетку зимских припрема најавио да неће бити много активности.

– Прелазни рок ће бити пасивнији са наше стране што се тиче долазака и одлазака. Имамо сачуван играчки кадар од прошле године, занте да смо у мају освојили шампионску титулу, у августу смо ушли у групну фазу Лиге шампиона а у децембру смо славили јесењу титулу са 11 бодова више од Партизана. Цео играчки кадар смо сачували осим Марка Марина. Дошао је Секу Саного јер смо јесенас прецизирали и дошли до сазнања да нам треба задњи везни, који са физичким предиспозицијама пре свега и техничким квалитетима одговори високом захтевима Црвене звезде. Зато је доведен Саного. Све остало могу бити само одласци јер имамо прегломазан играчки кадар. На неким позицијама имамо три-четири решења што отежава посао и тренеру што се тиче тренажног процеса и уигравања тима као и тим играчима јер не могу да уђу у форму. У случају одлазака та места ће бити попуњена са нашим играчима из Графичара. Већ имамо петорицу играча овде, плус Ераковић. Допунили смо позицију левог бека и са Конатаром – истакао је на почетку генерални директор.

Терзић је причао о односу са најватренијим навијачима Црвене звезде.

– Изузетно ми је жао што је због једне фотографије дошло до неспоразума између мене и наших навијача. Та фотографија је настала у Бањалуци на прослави дана Републике Српске где сам боравио на позив председника Републике Српске, на шта сам као Србин веома поносан. Искористио бих ову прилику да се извиним свим навијачима Црвене звезде чија су осећања повређена као и читавој навијачкој групи Делије. Јер, опште је познато колико ја и читаво руковоство Црвене звезде поштујемо нашу навијачку групу и колико желимо да имамо складан однос, какав треба да имају клуб и навијачи. Ја се надам да у будућности никад не би требало да дође до оваквих неспоразума. Нисам имао састанак са навијачима, али знам да су се многи злонамерници и душебрижници понадали. „Ево, оде Терза из Звезде“. Поготово они из Партизана. Од њихових радовања нема ништа, остаћу ја још у Црвеној звезди. А, они нека виде како да се боре и самном и са Црвеном звездом.

Долазака неће бити, одлазака може бити, наставља Терзић.

– По мојој процени каснимо шест месеци можда и више са форсирањем младих играча, тако да ћемо искористити овај наредни период да их афирмишемо. Пре свега Вељка Николића и Жељка Гаврића који су показали кроз ове две утакмице у Белеку да су у овом моменту, непријатно је рећи, два понајбоља играча Звезде. Направиће озбиљне каријере и остаје жал што их нисмо раније убацили, поготово после пласмана у Лигу шампиона. Можете да замислите какве би им цене биле да су у ногама имали мечеве Лиге шампиона. Каснимо, направии смо грешку и трудићемо се да је исправимо у наредном периоду.

Српски шампион има прегломазан играчки кадар у овом часу, не крије генерални директор.

– Имамо вишак играча на неким позицијама. Имамо четворицу играча у нападу Боаћија, Томанеа, Павкова и Крстовића а може да игра само један. Имамо вишка у везном реду. На позицији задњег везног имамо петорицу, играју двојица а сви имају квалитет и заслужују да су на терену. И Петровић, Вулич, Јованчич, Јовичић и Саного. Испред њих имате Бена, Вељка Николића и Иванића а само један може да игра. Ако хоћемо да направимо места за Ераковића и ту постоји вишак. Он је пети штопер. Имамо два комплетна тима, да вас питам који је први а који други ни ви не бисте могли да кажете. С обзиром на то да имамо само 17 пролећних мечева прегломазан је играчки кадар. Много смо инвестирали прошле године, то све кошта у финансијском смислу и треба кадар да се растерети. И што се тиче Дејана Станковића и да растеретимо буџет клуба који није мали јер имамо много играча који су изузетно добро плаћени. Мораћемо да мало рестартујемо систем. Читава та политика нам је донела две Лиге шампиона, узимамо трећу титулу заредом, али морамо да водимо избалансирану политику. Имали смо и сада у понуди пар изванредних играча, али старости 28-29 година и одбили смо све њих јер желимо да рестартујемо цео систем са младим играчима. Европско тржиште признаје само младе играче.

Понуде за наше играче постоје.

– Док се не заврши ништа није завршено. Имамо озбиљних разговора на тему трансфера Боаћија, Дегенека, Борјана, Павкова, Бена и тако даље. Морамо да размишљамо и о нашем квалитету и неће отићи њих петорица, али неко ће сигурно отићи. Морамо растеритити свлачионицу, Дејана Станковића и нашег финансијског директора. Имамо још недељу дана што се тиче долазака. Знате врло добро да европско тржиште познаје само младе играче са наших простора а ови искуснији имају прођу у азијским земљама, Сауди Арабији, Катару, Кини где је прелазни рок отворен до марта.

Хозе Кањас, Жанде и Раџив Ван ла Пара су у Београду јер на њих тренер Станковић не рачуна.

– Видећемо да их трансферишемо или их дамо негде на позајмицу. Ми стојимо иза одлуке тренера Станковића. Имамо два клуба заинтересована за Ла Пару и у наредна два дана ће се знати. Код њега је проблем што је већ играо за два клуба у овој сезони, Хадерсфилду и код нас па може да оде само у Лигу која се игра у овој календарској години. Из тих земаља имамо интересовање па ћемо видети.

Злонамерна и нетачна информација дигла је прашину око могућег одласка Милоша Дегенека.

– Злонамеран чланак, пре свега „Вечерњих Новости“ чији је главни уредник предсеник Партизана Милорад Вучелић, а ви сте пренели, гласио је да „Дегенека неко тера из Црене звезде а њему се не иде“. Нити тера неко Дегенека из Црвене звезде, нити смо добили понуду, нити је он одбио да иде. У свету фудбала су сви играчи са спакованим коферима, то је закон тржишта. Ми немамо понуду за Дегенека, већ само интересовања и разговоре. Кад је текст објављен у „Вечерњим Новостима“ нисмо имали ни разговоре, нити је ко причао са Дегенеком. Значи, да би се трансфер остварио мора да постоји сагласност две стране. Да буде задовољна Црвене звезда, а с друге стране да буде задовољан и играч.

Звезда живи од трансфера играча.

– Сигурно 40 одсто, можда и 60 одсто, у зависности од сезоне до сезоне, ми пунимо буџет од трансфера играча. То је неминовност Црвене звезде. Наша је обавеза да из године у годину стварамо и доводимо квалитетне играче и у томе успевамо. Већ шесту годину заредом правимо резултате, освајамо трећу узастопну годину титулу, трећу годину заредом играмо групну фазу европских такмичења, другу узастопно Лиге шампиона. Ово ће бити шеста година заредом од како сам у Црвеној звезди да предајемо позитиван финансијски извештај. Црвена звезда свих ових шест година више зарађивала него што је трошила. Чак 92 одсто наших прихода долази из иностранства и презадовољан сам шта је Звезда урадила и на пословном, финансијском и на спортском плану. Тако ћемо и наставити. Ако Дегенек и мимо понуде пожели да остане сигурно нече отићи. Ниједан играч ако не жели да оде неће отићи, нити ми желимо да имамо незадовољног играча који може да реши егзистенцију а не пуштамо га. Увек треба да постоји компромис.

Припреме Црвене звезде теку по плану, изразио је и лично задовољство радом тренера у екипе.

– Веома сам задовољан припремама, како Дејан Станковић ради. Не очекујем неки висок степен форме у овом моменту јер су ноге тешке, пуне. Ми сваке вечери имамо састанке са стручним штабом, видимо колико су претрчали, колико су оптерећени. Сви играчи су накачени на најмодернији катапулт систем тако да у сваком моменту уживо имамо параметре ко трчи, колико је оптерећење, какав је пулс. Изузетно смо задовољни са овом фазом припрема, а форма ће доћи сама по себи. Не треба судити по овим утакмицама с обзром да су тешке ноге, недостаје тај завршни пас. Презадовољан сам јучерашњом утакмицом против Вардара, како приступом, високим пресингом јер тако Звезда и треба да игра. Задовољнији сам него оном првом иако смо је добили 3:2. Лепо је победити због јавности, самопоуздања али резултат није у првом плану. Сви су здрави сем Саногоа који има повреду будног мишића и видећемо колика му пауза предстоји, седам до десет дана.

Открио је одмах и шта му лично смета.

– Смета ми што смо прошлог лета направили неке грешке. Што су доведени неки играчи који су у годинама а загушили смо простор за неке младе играче који стварно имају квалитет. Не могу да прежалим што јесенас нису имали минутажу у Лиги шампиона.

Финансијска ситуација Црвене звезде је стабилна, али Терзић је нагласио да је продаја играча обавезна.

– Црвена звезда никад не може да има стабилне финансије ако не продаје играче, без обзира да ли увек игра Лигу шампиона. Расходи Црвене звезде на годишјем нивоу су 30 милиона евра. Ми добијемо кад уђемо у групну фазу 20-21 милион евра. Трансфери су неминовност Црвене звезде и сваких шест месеци морамо продавати играче. То је наш квалитет и наша мана да ли ћемо моћи брже да стварамо или доводимо квалитетне играче него што их продајемо. То је наш циљ, да направимо баланс између спортске и финансијске ситуације и то за сада изузетно добро радимо.

Продаја Павловића је по Терзићевим речима добра за вечитог ривала.

– Партизан после низа година лошег функционисања и спортског и финансијског полако стаје на ноге. Ја изузетно поштујем Партизан и није флоскула, то су људи поставили те односе пре мене, да је и јак Партизан потребан српском фудбалу. Изузетно ми је драго што је Партизан могао да приушти себи тај луксуз да гура клинце јер трећу годину заредом остаје без титуле. Замислите шта би се десило са нама, руководством Црвене звезде да трећу годину заредом остајемо без титуле. Без обзира на трансфере. Ми нисмо трговачко предузеће већ пре свега фудбалско спортски колектив коме је приоритет да прави спортске резултате. Црвене звезда за разлику од Партизана прави добре спортске резултате и успешна је у томе. Европско тржиште је јасно и оно из наше лиге препознаје само клинце и само младе. Партизан је имао 30 бодова мање од Црвене звезде, па наравно да им је једино што им је преостало да гурају клинце. Као што видите да је много њих заинтересовано за Топића из Војводине или за Тепића и Видосављевића из Чукаричког. Ко год гурне клинце они су у фокусу. Морате да имате избалансирану политику да уз гурање клинаца имате и резултат. Партизан већ трећу годину заредом остаје без титуле. Гурали пре ових Ђерлека и Свету Марковића па нису успели ти пројекти. Ја признајем, Црвена звезда је морала да дозволи себи тај луксуз и да гура пар клинаца и каснимо шест месеци јер имамо много талентоваије играче него Партизан. Нисмо их ставили у излог а имали смо изванредну прилику. А, тај излог је Лига шампиона. Убеђен сам, да су Гаврић и Николић играли Лигу шампиона не би одиграли лошије него ови играчи који су одиграли и да би данас имали понуде од десетине милиоан евра за њих. Играчи преко 25 година не пролазе на западу, за мој укус имамо матору екипу и ми морамо да рестартујемо систем и да играмо са млађим играчима.

Црвена звезда је лидер Суперлиге и Терзић је убеђен да ће и ове сезоне проћи прва кроз циљ.

– Учинићу све да Црвена звезда узме и ове године титуле. С обзиром да имамо 11 бодова предности то је аргументација да ћемо у томе успети.

Навијачи очекују победе у пролећним дербијима.

– Свесни смо да су нашим навијачима важне победе у дербијима, али нашим навијачима је исто тако важно да будемо шампиони, да играмо Лигу Европе и Лигу шампиона. Навијачима је важно и да смањимо дуг, да победимо Партизан. Нашим навијачима је све важно. Нисмо Супермени и не можемо све јер и Партизан је велики клуб. Доћи ће година и кад Црвена звезда неће бити шампион. И то треба укалкулисати. Јер је било и ранијих година кад смо остајали без титуле па је Црвена звезда наставила да живи. Мени лично би много драго било да победимо те дербије и да задовољимо армију навијача.

Кулоарске приче да клуб дугује новац играчима нису тачне.

– Злонамерника увек има. Не дугује се ништа, свака три месеца имамо УЕФА контролу. Мониторинг постоји, како то мислите да дугујете играчима а добијете УЕФА лиценцу? То је немогућа мисија. Црвена звезда још ниједну лиценцу није добила на начин да је потписивала репрограме са својим играчима као што је то радио Партизан и неки други клубови. Нема пара, па натера играче да потпишу репрограме. Црвена звезда никад на тај начин није добијала лиценцу, увек смо измиривали све обавезе према играчима. Ми ћемо 31. марта поново добити лиценцу и то у првом кругу. То значи да су финансије Црвене звезде беспрекорне. Послујемо 100 одсто у белој зони, немамо ниједан динар у сивој иако је званичан податак Републике Србије да 30 одсто Србије послује у сивој зони. Плаћамо порез, прошле године смо платили шест милиона евра. Направили смо да будемо одржив систем, али смо опрезни јер нема минулог рада. Ако се успавамо два,три прелазна рока неће бити добро. Држимо отворено четворо очију, морамо да направимо баланс између финансија и спротских резултата. Лако је сада довести неког од милион евра, он нам доноси веће шансе да уђемо у Лигу шампиона. Јесмо ризиковали три сезоне, а паметни кажу највећи је ризик -неризиковати. Ми јесмо ризиковали и успели да направимо вансеријске резултате.

Комплетне премије за Лигу шампиона ће се исплатити у року.

– Оне се исплаћују према пропису ФИФА 15. јуна 2020. године. Ми смо већ део исплатили али што се тиче лиценцирања оне се исплаћују у термину који сам навео.

Звезда мора продајом играча да попуњава буџет.

– Не можете купити Ламборџини а да га возите без горива. Црвена звезда има расход на годишњем нивоу 30 милиона евра. То значи месечно 2,5 милиона евра, на три месеца је седам милиона. Ствар је јасна, не може Звезда да живи за 10-12 милиона евра и да остварује овакве резултате. Могли смо да трошимо 10-12 милиона евра годишње када је била друга у Суперлиги, испадала од Каирата и Лига Европе, Лига шампиона биле мисаона именица. Ако желите да правите резултате мора да улажете у тим, мора да дајете високе плате, високе бонусе, да би свлачионица и играчи били задовољни. Крај! Сад ви израрачнајте, имамо четири милиона од Газпрома, 1,5 милиона од Телекома. Ми морамо да направимо 25 милиона евра за живот клуба. Да не говорим да враћамо дугове. Драган Милошевић, председник Надзорног одбора је објаснио да је цео дуг који је наслеђен 2014. године и био преко 60 милиона евра враћен у целости. Остало је 1,5 милиона евра неки порез који се плаћа по споразуму од 60 рата. Од тих 60 је 35 милиона евра враћено кроз кеш, не отпис. Тај новац је извучен из касе и плаћен разним повериоцима. А, 25 милиона евра је отписано. Кад на то додате 7 милиона евра кеша уложено у инфраструктуру, ви долазите да је 42 милиона евра потрошено мимо текућег пословања! Иако данас имамо 25 милиона евра неког дуга, струкура је јасна и нећу причати о томе, који не оптерећује пословање Црвене звезде. Од тих 25 милиона је 16 недоспело и да имамо новац не морамо да платимо. Када одбијете 25 милиона евра који је данас дуг, ви долазите до ситуације да смо ми наследили клуб 2014. године на нули, ми бисмо данас имали измирене све обавезе и 17 милиона евра на рачуну. Ето, то говори о пословању Црвене звезде за ових шест година. Уз то освојене титуле, Лиге шампиона и све остало. Људи мисле да је нормално да играш Лигу шампиона а да никоме ништа не плаћаш. Нити играче, ни стручни штаб, ништа…

Продаја Марка Марина је такође била тема.

– Народ наш је тежак, није му лако удовољити. Питају се како је Марин продат само за 1,7 милиона евра. А, нико не каже браво руководство Звезде које је Марина довело за 700.000 евра. Што не критикујете Маринакиса који је продао Марина нама за тај новац и то пре годину и по дана. Године су важан фактор. Злонамерници кажу, најбољи играч продат само за 1,7 милиона евра. А, ви ми кажите где то на светском тржишту неко плаћа обештећење за играча од 31 године. Да је Марин вероватно 10 година млађи коштао би 15 или 25 милиона евра. Да је Страхиња Павловић 10 година старији, а истог квалитета, вероватнио би вредео нула. Године одређују цену на тржишту. У жељи да будемо што јачи, да задовољимо апетите звездашке јавности, мало смо оптеретили наш буџет. Није тајна, Марко Марин је имао 1,2 милиона евра нето плату, плус 400.000 евра бонусе за Лигу шамоиона и 100.000 евра бонусе за тиитулу. Значи, 1,7 милиона евра Марко Марин је имао у Црвеној звезди годишње. Када на то додамо порез Републици Србији дођете до цифре да нас је коштао преко два милиона евра годишње. С једне стране нам навијачи кажу што сте продали Марина, а с друге стране кажу што толико дајете новца играчима. Тешко им је удовољити, а ми нисмо ту да радимо по жељама навијача, форумаша, посматрача него смо овде као одговорни људи да направимо једну избалансирану политику спорта, финансија, прихода, расхода и остваривања спортских резултата.

Јавност у Србији не цени резултате Црбене звезде на прави начин.

– Ми смо 2014. године имали клуб који је по свим параметрима и званичном проценом независност ревизора морао да иде банкрот. Руководство Црвене звезде је пре мог доласка усвојило званично да се иде у УППР. То је мене дачекало у Звезди. Само четири године касније Црвена звезда је играла Лигу шампиона. Имам утисак да јавност не цени оно што је Црвена звезда учинила, што је ова управа урадила. Од клуба пред банкротом до играња у Лиги шампиона.

Захтевна је публика Црвене звезде, зна врло добро Терзић.

Захтевни су и када кажу да су високе цене карата, захтевни су и кад Црвене звезда постигне пет голова. А, нико не каже – ко ради тај и греши. Не кажем да ми нисмо грешили. Ја и сад кажем: погрешено је са високим ценама карата за Лигу шампиона. Нисмо смели да дозволимо онако високе цене, јер живимо у Србији а Звезда је народни клуб. Наравно да морамо да имако неку социјалну димензију. Да не испадне правдање, ја нисам ни био ту кад се та одлука о картама доносила. Само су ме информисали а ја сам им послао поруку „да не мислите да је цена карата превисока?“. Била је формирана четворочлана комисија која је правила калкулације. Не желим да амнеситрам себе од те кривице јер сам ја, као генералани директор, све то могао да стопирам. Увек ћу да стојим иза сарадника. Погрешило се, то стоји. Ко ради тај и греши. Надам се да ћемо следеће сезоне имати више слуха за народ и навијаче. Кад уђеш у Лигу шампиона и дође ти толико прилив онда ти спортски сектор каже – дај да уложимо још мало у појачања. Треба нам моћнија екипа, бокови који могу да изађу преко центра против Тотенхема и Бајерна. Треба нам ово, треба оно. Не можете ви тек тако у тим тренуцима еуфорије звездашке јавности да будете негативни према захтевима спортског сектора. Све одлуке које доносите у намери да Звезди буде боље. Инвесторате у играча да бисте три пута више зарадили. Том логиком смо се водили кад смо доводили Мирка Иванића, Вукановића, Вулића и све остале. Међутим, не успева се баш увек. Ми смо поносни, шесту годину заредом Црвена звезда завршава са позитивним финансијским пословањем, направљени су вансеријски спортски резултати – закључио је Терзић.

Претходни текстКРК: Звезда отвара турнир са београдским Радничким
Следећи текстНезаслужен пораз омладинаца