Ванредна конференција КК Црвена звезда

28

Кошаркашки клуб Црвена звезда мтс одлучио је да не отпутује на утакмицу 13.кола АБА лиге јтд у Подгорицу.

Тешка, али мудра и одмерена одлука у светлу свих дешавања у Црној Гори биће предмет разговора и у данима који долазе,.

Тим поводом, у понедељак 30.12.2019. године у просторијама клуба на Малом Калемегдану на изузетно посећеној конференцији за медије целокупној јавности обратили су се председник и директор клуба Небојша Човић и Филип Сунтурлић, и до детаља кроз уводна излагања, касније и кроз бројна питања новинара, објаснили шта је претходило овој одлуци, шта је све клуб покушао како би добио јасну смерницу или било какву гаранцију од стране АБА лиге (председништва) да се утакмицу одигра у спортском амбијенту у Подгорици.

Председник КК Црвена звезда мтс Небојша Човић:

Није проблем закључити колико само учешће Црвене звезде у оваквим ситуацијама може да буде стављено у политичке манипулације. Чим се смо чули за ова последња дешавања ступили смо у контакт са нашим безбедносним органима. То није само овај пут, него сваки пут кад играмо. Не да би се ми покривали државом. Тад смо добили и прве безбедносне процене. Не могу целу процену да вам откријем, али ево делова: „Да се не може искључити могућност евентуалних инцидената на националној основи усмерених против играча Црвене звезде. Такође, мета противничких напада могу бити симпатизери Звезде – објаснио је председник црвено-белих и кроз изношење примера из Шпаније, упитао зашто је неко упорно инсистирао на одигравању утакмице у атмосфери која има мало додирних тачака са спортом:

Поменућу случај Барселоне и Реала, кад је било и тамо немира, клубови су се договорили за пола сата – сат. Наш добронамеран предлог је био да се утакмица помери, иако је нама из спортских разлога много више одговарало да се игра сада због нашег згуснутог распореда. Али пронашли смо могућност да то буде 24. фебруар. Будућност није одговорила позитивно. И све време се позивала на допис АБА лиге у којем су црвено-бели обавештени да црногорска полиција гарантује за безбедност и да утакмица треба да се одигра. Међутим, проблем је у томе што би такву одлуку, кад већ АБА лига није успела да изабере директора и спортског директора, могло да донесе само Председништво регионалног такмичења.

Председник КК Црвена звезда је навео и да у овој тешкој ситуацији клуб и водећи људи клуба нису имали друго решење:

Ако се ставите у наш положај. Ово су безбедне процене једне државе у којој се дешавају неки процеси које не бих желео да коментаришем. А с друге стране имате процене наших органа, засигурно ћу да поверујем нашим органима…

…Постојале су две опције. Једна је била да се одложи утакмица. Друга да се не одложи, да нам се каже: морате да дођете у 18 сати. И то бисмо поштовали. Али знате чија је онда то одговорност? А нико неће да преузме одговорност. И како сад да Председништво донесе било какву одлуку? Ретроактивно? Биће и сада дискусија о томе, 3. јануара је Скупштина АБА лиге, верујем да ће се причати и о овоме. Надам се да ће да превлада разум, да ће људи који седе на неким функцијама да преузму одговорност. Нисте на функцији само да би одлучивали о лепим стварима. Некад мора да се пресече… А да је АБА лига изабрала директора и спортског директора, Председништво не би ни морало да реагује – рекао је између осталог председник КК Црвена звезда мтс .

У наставку можете погледати интегрални снимак конференције у којој председник и директор клуба говоре о ћутању АБА лиге на бројне дописе клуба, контакту са председником Будућности, гаранцијама полиције Црне Горе, ћутању АБА лиге, даљем развоју ситуације и свему што је претходило одлуци да КК Црвена звезда мтс не отпутује у Подгорицу, прво, у недељу па и у понедељак:

КК Црвена звезда мтс ће у наредним данима детаљно информисати јавност о даљим правним корацима, и свим наредним потезима везаним за утакмицу у Подгорици.

Комплетан снимак конференције за медије и јавност можете погледати овде.

Претходни текстРадно време стадиона за празнике
Следећи текстКвартет играча Црвене звезде у конкуренцији за тим деценије ЕЛ